Διατροφογενετική και Διατροφογενομική

Διατροφογενετική και Διατροφογενομική Facebooktwitterpinterest

Τι είναι και πώς συμβάλλουν στην εξατομικευμένη διατροφή;
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, έχουμε σήμερα στα χέρια μας σημαντικά εργαλεία για την δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής.

H Διατροφογενετική και η Διατροφογενομική έρχονται να εξετάσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονιδίων και διατροφής σε σχέση με την υγεία, αναδιαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαιτολογία και τις εφαρμογές της και οδηγώντας προς την κατεύθυνση της Εξατομικευμένης Διατροφής ή Διατροφής Ακριβείας (Personalised / Precision Nutrition – PN).

Η Διατροφογενετική εξετάζει αποκλειστικά εκείνους τους γενετικούς δείκτες SNPs (Single Nucleotide Polymorphisms) που έχει ο καθένας μας που σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Μελετάει τη γενετική μας προδιάθεση στον τρόπο που απορροφάμε, μεταβολίζουμε και χρησιμοποιούμε τα διάφορα θρεπτικά συστατικά. Τα SNPs δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Η Διατροφογενομική εξετάζει πώς η διατροφή και οι συνήθειές μας επιδρούν στην έκφραση των γονιδίων μας. Επηρεάζεται από εξωγενείς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Το τεστ Διατροφογενετικής είναι εδώ να μας καθοδηγήσει και να μας δημιουργήσει μια καινούργια πορεία στις διατροφικές μας συνήθειες, καθώς θα μας δώσει γνώσεις που αφορούν το γενετικό μας προφίλ ως προς την ευαισθησία στο αλάτι, το αλκοόλ και την καφεΐνη, τη δυσανεξία στη γλουτένη και τη λακτόζη, την ανταπόκριση σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά (κορεσμένα, μονοακόρεστα, τρανς, ω3/ω6). Επιπλέον, μας δίνει πληροφορίες όσον αφορά τη δυνατότητα απορρόφησης βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό και για τις απαραίτητες ποσότητες που χρειάζεται.
Τέλος, ερευνάται το προπονητικό μας προφίλ, όπως δηλαδή η μυϊκή δύναμη και αντοχή, η ανάπτυξη μυϊκής μάζας, η αερόβια ικανότητα, οι επιδόσεις αντοχής κ.ά.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει και δίνει σπουδαίες δυνατότητες να μάθει ο καθένας το DNA του, ποια θα πρέπει να είναι η διατροφική του συμπεριφορά και ποιο πρόγραμμα άθλησης του αρμόζει περισσότερο.

Εσύ θα την ακολουθήσεις;

Πασχαλίδου Κατερίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πασχαλίδου Κατερίνα,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.