Ο φυσιολογικός τοκετός, αλλά όχι η καισαρική, προάγει πρωτείνη που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Facebooktwitterpinterest

Ο φυσιολογικός κολπικός τοκετός οδηγεί σε έκλυση και έκφραση πρωτεινών στους εγκεφάλους των νεογέννητων που βελτιώνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την λειτουργία του στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale των ΗΠΑ. Η έρευνά τους δείχνει ακόμα ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν μειωμένη έκφραση αυτής της πρωτείνης στους εγκεφάλους τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο 2012 στο επιστημονικό περιοδικό PloS ONE και διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Βιοιατρικής.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την επίδραση του φυσιολογικού τοκετού και της χειρουργικής γέννας σε μια μιτοχονδριακή πρωτείνη, την UCP2 στα ποντίκια. Η πρωτείνη αυτή είναι σημαντική για την σωστή ανάπτυξη νευρωνικών κυκλωμάτων στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος.         Η πρωτείνη βοηθάει στην προστασία των νευρικών κυττάρων, στην αύξησή τους και στην αύξηση των συνάψεων – των συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων. Ο ιππόκαμπος είναι υπεύθυνος για την βραχεία και την μακρά μνήμη. Η ίδια πρωτείνη UCP2 εμπλέκεται στον κυτταρικό μεταβολισμό του λίπους, και επειδή το λίπος είναι σημαντικό συστατικό του μητρικού γάλακτος, είναι πιθανό η αύξηση της σύνθεσής της με τον φυσιολογικό κολπικό τοκετό να βοηθάει στην μετάβαση στον μητρικό θηλασμό.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η έκφραση της πρωτείνης ήταν αυξημένη στην περιοχή του ιπποκάμπου σε νεογέννητα που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό, ενώ ήταν σημαντικά κατασταλμένη σε όσα γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Η αναστολή λειτουργίας της είχε ως αποτέλεσμα μειωμένο αριθμό και ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων στην περιοχή και μειωμένη συναπτογένεση. Βρήκαν επίσης ότι οι ενήλικες συμπεριφορές των ποντικιών μετά από καισαρική τομή ήταν προβληματικές σε σχέση με την λειτουργία του ιππόκαμπου, πράγμα που σημαίνει ότι η καταστολή του UCP2 γονιδίου ή η αδρανοποίηση της λειτουργίας της πρωτείνης παρεμπόδισε την διαφοροποίηση των νευρώνων και των νευρωνικών κυκλωμάτων στον εγκέφαλο.

Η έκφραση της πρωτείνης προάγεται σε συνθήκες στρες, υποξίας ή ισχαιμίας. Η κολπική γέννα παρέχει αυτό το φυσιολογικό στρες που προβλέπεται από την φύση. Αντίθετα, η απουσία στρες σε προγραμματισμένη καισαρική τομή μπορεί να οδηγεί στην μειωμένη έκφραση αυτής της πρωτείνης στο νεογέννητο.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η πρωτείνη UCP2 μπορεί να παίζει δυνητικά κρίσιμο ρόλο στην κατάλληλη ανάπτυξη των κυκλωμάτων  του εγκεφάλου και των σχετιζόμενων συμπεριφορών.
Η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα καισαρικών τομών που ωθούνται από ανάγκες άλλες εκτός ιατρικής ενδείξεων (convenience) μπορεί να επιφέρουν ένα μόνιμο αρνητικό αποτέλεσμα στην εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία και στους ανθρώπους.

 

Πηγή:Simon-Areces J, Dietrich MO, Hermes G, Garcia-Segura LM, Arevalo M-A, et al. (2012) Ucp2 Induced by Natural Birth Regulates Neuronal Differentiation of the Hippocampus and Related Adult Behavior. PLoS ONE 7(8): e42911. doi:10.1371/journal.pone.0042911

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.