Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και διατροφή: Οι τροφές που καλό είναι ν’ αποφεύγετε

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και διατροφή: Οι τροφές που καλό είναι ν’ αποφεύγετε Facebooktwitterpinterest

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μία πολύ συνηθισμένη κατάσταση στους άνδρες, μετά την ηλικία των 50 ετών, και ένας συχνός λόγος επίσκεψης στα ουρολογικά ιατρεία.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η διόγκωση του αδένα που συμβαίνει στους περισσότερους άνδρες με την πάροδο των ετών. Υπολογίζεται μάλιστα πως 4 στους 10 άνδρες μετά την ηλικία των 60 ετών θα έχουν συμπτώματα από τη διόγκωση.

Η συγκεκριμένη υπερπλασία μπορεί να  προκαλέσει προβλήματα όπως συχνουρία ή δυσκολία στην ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης και επιτακτική ακράτεια ούρων, δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των ανδρών που προβληματίζονται με τα συμπτώματα και τη διαχείρισή τους.

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει αυτή την κατάσταση καθώς έχει βρεθεί πως ορισμένες τροφές και ροφήματα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του προστάτη, εξαιτίας της επίδρασής τους στην τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες στον ανδρικό οργανισμό. Και σε αυτή την περίπτωση, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία του προστάτη.

Υγιής προστάτης: Επανεξετάστε τη διατροφή σας

Κάποιες τροφές ενδέχεται να αυξάνουν τις πιθανότητες για υπερπλασία του προστάτη αδένα ή να επιδεινώσουν τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα. Aυτές είναι:

Κόκκινο κρέας: Έρευνα στην επιθεώρηση “The Physicians Committee For Responsible Medicine”  έδειξε πως η αποφυγή του κόκκινου κρέατος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του προστάτη. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Neal Barnard, M.D., επίκουρο καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington,  η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι επικίνδυνη καθώς μπορεί ακόμα και να τριπλασιάζει τον κίνδυνο για υπερπλασία.

Πλήρη γαλακτοκομικά:  Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, όπως και με το κρέας, η τακτική κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υπερπλασίας του προστάτη.

Καφεΐνη: Αν αγαπάτε τον καφέ θα γνωρίζετε πως η καφεΐνη δρα ως διουρητικό, που σημαίνει πως επηρεάζει το πόσο συχνά και πόσο επιτακτικά έχει κάποιος την ανάγκη να ουρήσει.
Η μείωση του καφέ, του τσαγιού και των αναψυκτικών μπορεί να βελτιώσει τις ενοχλήσεις που σχετίζονται με υπερπλασία του προστάτη.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ διεγείρει επίσης την παραγωγή ούρων ενώ έχει αποδειχτεί πως πολλοί άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη διαπιστώνουν πως τα συμπτώματά τους βελτιώνονται, όταν αποφεύγουν την κατανάλωση του αλκοόλ.

Σε γενικές γραμμές ένας υγιεινός τρόπος ζωής με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα, συνίσταται και για την περίπτωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος,
Χειρουργός – Ουρολόγος FEBU

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.