Η Ψωρίαση και η κατάθλιψη συνδέονται σημαντικά

Τι είναι η κατάθλιψη; Facebooktwitterpinterest

Ψωρίαση & Ψυχική Υγεία
Όσοι πάσχετε από Ψωρίαση, γνωρίζετε ήδη πολύ καλά πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από μία απλή δερματοπάθεια. Εκτός από τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η Ψωρίαση στο δέρμα σας, είναι πολύ πιθανόν να έχει αντίκτυπο και στην ψυχική σας υγεία.

Η Ψωρίαση είναι μία Χρόνια, Αυτοάνοση Δερματοπάθεια, που δεν μεταδίδεται. Πρόκειται για μία Συστημική Φλεγμονώδη Ασθένεια, που επιδρά σε όλο τον οργανισμό και όχι μεμονωμένα σε ένα σημείο του δέρματος, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συχνά μάλιστα, συνοδεύεται από κατάθλιψη και λοιπές αγχώδεις διαταραχές.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που εξηγούν την τόσο έντονη επίδραση της Νόσου στην ψυχολογία των ασθενών;

Δεδομένου ότι οι χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις της Ψωρίασης είναι συνήθως ορατές στο δέρμα, η αυτοπεποίθηση των πασχόντων μειώνεται και οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν άγχος ή κατάθλιψη.

Τα κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα, με τα οποία εκφράζεται η Νόσος, πολλές φορές είναι δύσκολο να «κρυφτούν», ειδικότερα την εποχή του καλοκαιριού. Έχει υποστηριχθεί ότι το 83% των ασθενών νιώθει συχνά την ανάγκη να καλύπτει την επιδερμίδα του, ενώ το 10% των πασχόντων εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας. Γι’ αυτό και η Ψωρίαση έχει συνδεθεί με ψυχιατρική συννοσηρότητα.

Οι ασθενείς με Ψωρίαση συχνά «στιγματίζονται» και αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τον κοινωνικό περίγυρο.
Οι πάσχοντες από το Νόσημα αυτό αισθάνονται ότι έχουν ελλιπή κοινωνική υποστήριξη. Ορισμένα άτομα δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τι είναι η Ψωρίαση. Μάλιστα, κάποιες φορές συγχέουν την Ψωρίαση με την Ψώρα, αποκτώντας την εσφαλμένη πεποίθηση ότι η Ψωρίαση είναι μεταδοτική.

Έρευνες καταδεικνύουν ότι 1 στους ασθενείς με Ψωρίαση έχει αντιμετωπίσει απόρριψη και κοινωνική περιθωριοποίηση και πως ένιωσε κατά καιρούς μη επιθυμητός, εξαιτίας της ασθένειας του.

Τα συμπτώματα της Ψωρίασης πολλές φορές προκαλούν οξείς πόνους.
Η κατάσταση της ψυχικής υγείας μπορεί να επιδεινωθεί, όταν οι ασθενείς αδυνατούν να συμμετάσχουν σε διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εξαιτίας του ισχυρού πόνου.

Η Ψωρίαση έχει χημική επίδραση στον εγκέφαλο!
Τα ανοσοκύτταρα των πασχόντων από Ψωρίαση επιφέρουν την απελευθέρωση κυτοκινών. Πρόκειται για ουσίες που εξαναγκάζουν τα κύτταρα του δέρματος να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, με συνέπεια το σχηματισμό φολιδωτών πλακών.

Επιπλέον, μεταβάλλουν τα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που καθορίζουν την ανθρώπινη διάθεση. Μία συγκεκριμένη κυτοκίνη, η TNF-alpha, ενδέχεται να επενεργήσει σε χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη, με τρόπο τέτοιο που δε θα αποκλειόταν το ενδεχόμενο παρουσίας κατάθλιψης.

Σωρεία ερευνών έχει επιβεβαιώσει τη σύνδεση της Ψωρίασης με την ψυχική υγεία.
Λόγου χάρη, με βάση μία μελέτη του 2016 από τις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι το 16,5% όσων εμφανίζουν Ψωρίαση πάσχει από κατάθλιψη, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της ασθένειας.

Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, ερευνητές από την Κορέα εξέτασαν περισσότερους από 12.700 ασθενείς με Ψωρίαση. Διεξήχθη το συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες πρόκλησης άγχους, νευρωτικών διαταραχών και διαταραχών στον ύπνο διπλασιάζονταν σε όσους έπασχαν από Ψωρίαση συγκριτικά με τους μη πάσχοντες.

Βάσει μίας ακόμη μελέτης, η συνδέεται σχετίζεται με συστηματική φλεγμονή και συγκεκριμένα με υψηλά επίπεδα ουδετερόφιλων σε πάσχοντες από Ψωρίαση. Η γιατρός Georgia Lada, από το Πανεπιστήμιο του Manchester στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου για μεσήλικες, καθώς και για ηλικιωμένα άτομα.

Διερευνήθηκε εκτενώς η σύνδεση της κατάθλιψης με τον αριθμό ουδετερόφιλων, την αναλογία ουδετερόφιλων προς λεμφοκύτταρα (NLR) και την αυξημένη ευαισθησία C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) σε όσους εμφανίζουν Ψωρίαση. Στην έρευνα συμμετείχαν 5.485 πάσχοντες από Ψωρίαση, εκ των οποίων οι 4.796 παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης, σε κάποια συγκεκριμένη χρονική φάση της ζωής τους.

Αυτό που συμπέραναν οι ερευνητές ήταν πως όσοι λάμβαναν συστηματική θεραπεία παρουσίασαν υψηλότερες τιμές C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μεγαλύτερη αναλογία ουδετερόφιλων προς λεμφοκύτταρα (NLR) και ουδετερόφιλων σε σχέση με όσους έπασχαν από ή μη ελεγχόμενη με φάρμακα Ψωρίαση. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν πιο υψηλή συστηματική δραστηριότητα της Ψωρίασης.

Η κατάθλιψη συσχετίσθηκε, σε άνδρες και γυναίκες, με αυξημένο αριθμό ουδετερόφιλων. Η δημοσίευση των ευρημάτων έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Investigative Dermatology.

Συν τοις άλλοις, μία άλλη ανασκόπηση του 2016 καταδεικνύει ότι η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων Μελατονίνης, μίας ορμόνης που ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση. Ομοιοτρόπως, όσοι παρουσιάζουν δερματικές παθήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ψωρίαση, ενδέχεται να έχουν μειωμένη επίπεδα μελατονίνης.

Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω μελέτες καταδεικνύουν μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της Ψωρίασης και της ψυχικής υγείας, σε καμία από αυτές δεν αποδεικνύεται ότι η Κατάθλιψη οδηγεί στην εμφάνιση Ψωρίασης ή το αντίστροφο. Το μόνο που τεκμηριώνεται είναι ότι συνδέονται μεταξύ τους.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση της Ψωρίασης μπορεί να αποτελέσει το εχέγγυο για την εξάλειψη του άγχους και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Οι μέχρι σήμερα Ιατρικές Πρακτικές παρέχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις, καθώς συμβάλλουν μόνο στον περιορισμό των συμπτωμάτων της Νόσου.
Οι ασθενείς εφ’ όρου ζωής υπόκεινται σε πολλαπλές φαρμακευτικές αγωγές, που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση μίας σωρείας ανεπιθύμητων παρενεργειών. Η Ψωρίαση όμως δεν αντιμετωπίζεται οριστικά. Αντιθέτως, τα προβλήματα σταδιακά πολλαπλασιάζονται και η ψυχολογία των ασθενών επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.

Η Ψωρίαση μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με Σύγχρονες Θεραπείες Ιατρικής Ακριβείας.
Διάφορα περιστατικά Ψωρίασης που παρακολουθούσαμε κατά καιρούς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και πολλοί ασθενείς μπόρεσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας ασθενής που είχε έρθει στο Ιατρείο με συμπτώματα Ψωρίασης από το κεφάλι έως τα άκρα. Οι δερματικές αλλοιώσεις ήταν κόκκινες, πρησμένες και εμφανέστατες.

Αντί να χρησιμοποιήσουμε δυνητικά επιβλαβείς κρέμες ή να καταφύγουμε στη χορήγηση φαρμάκων, εστιάσαμε στην εκπόνηση Αυστηρά Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, τα οποία στοχεύουν στην εξάλειψη των αιτιών που οδήγησαν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της Ψωρίασης.

Η λύση ήταν απλή, αλλά ισχυρώς αποτελεσματική. Η φαγούρα είχε σταματήσει από τον πρώτο κιόλας μήνα θεραπείας. Το δεύτερο μήνα άρχισε η επούλωση. Σε τέσσερις μήνες, είχαν εξαλειφθεί πολλά σημάδια, καθώς και όλα τα στίγματα.

Οι δερματικές βλάβες είχαν μικρύνει, το χρώμα τους ήταν ροζ και δεν υπήρχαν πλέον λέπια. Μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, εντοπίζονταν μόνο λευκά σημάδια, τα οποία είχαν αποχρωματιστεί, ενώ δεν είχε αναπτυχθεί καμία καινούργια βλάβη.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα εκατοντάδες περιστατικά που εφαρμόζονται στην κλινική πράξη επί πολλά έτη, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και επαναρρύθμισης του οργανισμού. Οι συγκεκριμένες Ιατρικές Πρακτικές βασίζονται σε ορισμένους άξονες.

Με Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας, εντοπίζονται, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, τα ακριβή αίτια της Ψωρίασης. Με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, εκπονούνται Αυστηρά πλέον Θεραπευτικά Σχήματα, τα οποία προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού ξεχωριστά.

Μέσω των συγκεκριμένων Θεραπευτικών Σχημάτων, επανέρχεται η ομοιόσταση σε κυτταρικό και ορμονικό επίπεδο, προάγεται η ποιότητα ζωής των ασθενών, ενισχύονται τα σωματικά και κατ’ επέκταση τα ψυχικά αποθέματα και ελαχιστοποιούνται οι όποιες πιθανότητες υποτροπής της νόσου. Με αυτές λοιπόν τις Σύγχρονες και Ακριβείς Μεθόδους, μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά η μερική ή ολική θεραπευτική αντιμετώπιση της Ψωρίασης.

References:

Global epidemiology of psoriasis: a systematic review of incidence and prevalence. Parisi R, Symmons DP, Griffiths CEM, Ashcroft DM; Identification and Management of Psoriasis and Associated ComorbidiTy (IMPACT) project team. J Invest Dermatol. 2013;133:377–385.
Major depression and psoriasis: a psychodermatological phenomenon. Tohid H. Aleem D. Jackson C. Skin Pharmacol Physiol. 2016;29:220–230.
The role of tumor necrosis factor-α and other cytokines in depression: what dermatologists should know. Kannan S, Heller MM, Lee ES, Koo JY. J Dermatolog Treat. 2013;24:148–152.
Inflamed moods: a review of the interactions between inflammation and mood disorders. Rosenblat JD, Cha DS, Mansur RB, McIntyre RS. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2014;53:23–34.
Psoriasis and psycho-dermatology. Moon HS, Mizara A, McBride SR. Dermatol Ther. 2013;3:117–130.
From stress to inflammation and major depressive disorder: a social signal transduction theory of depression. Slavich GM, Irwin MR. Psychol Bull. 2014;140:774–815.
Serum concentrations of interleukin 18 and 25-hydroxyvitamin D3 correlate with depression severity in men with psoriasis. Pietrzak D, Pietrzak A, Grywalska E, et al. PLoS One. 2018;13:0.
Serum melatonin levels in psoriasis and associated depressive symptoms. Kartha LB, Chandrashekar L, Rajappa M, Menon V, Thappa DM, Ananthanarayanan PH. Clin Chem Lab Med. 2014;52:123–125.
Psoriasis, depression, and inflammatory overlap: a review. Patel N, Nadkarni A, Cardwell LA, Vera N, Frey C, Patel N, Feldman SR. Am J Clin Dermatol. 2017;18:613–620.
Evidence for inflammation-associated depression. Liu CS, Adibfar A, Herrmann N, Gallagher D, Lanctôt KL. Curr Top Behav Neurosci. 2017;31:3–30.
Perceived relationships between severity of psoriasis symptoms, gender, stigmatization and quality of life. Böhm D, Stock Gissendanner S, Bangemann K, et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2013;27:220–226.
Psoriasis and comorbid diseases: epidemiology. Takeshita J, Grewal S, Langan SM, Mehta NN, Ogdie A, Van Voorhees AS, Gelfand JM. J Am Acad Dermatol. 2017;76:377–390.

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D. Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.