Η Ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς

Η Ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς Facebooktwitterpinterest

«Δε θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που διαγνώστηκα με Ψωρίαση. Ήμουν δέκα ετών. Στην ίδια ηλικία με εμένα είχε εκδηλώσει κι ο πατέρας μου τη νόσο αυτή. Τα δερματικά συμπτώματα είχαν εξαπλωθεί ολοσχερώς. Από το κεφάλι μέχρι τα άκρα καταλάβαινε κανείς ότι πάσχω από Ψωρίαση. Ένα κόκκινο, πρησμένο και φλεγμονώδες χάος αντίκριζε όποιος στεκόταν γύρω μου.

Ένιωθα πως η όψη μου είναι αποκρουστική. Είχα απομακρυνθεί από όλους και από όλα. Δεν ήθελα να έχω κοινωνικές συναναστροφές. Εγκατέλειψα και την ενασχόληση μου με το κολύμπι, γιατί δεν ήθελα να φαίνονται τα αντιαισθητικά σημάδια στο δέρμα. Ο οργανισμός μου επιβαρυνόταν συνεχώς από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που λάμβανα, μόνο και μόνο για να ανακουφιστώ από τα συμπτώματα της νόσου. Όμως και πάλι. Δεν μπορούσε να δοθεί ένα τέλος στην Ψωρίαση».   

Κι όμως… η Ψωρίαση πλέον αντιμετωπίζεται επιτυχώς.

Τι είναι η Ψωρίαση

Αυτές κι άλλες τόσες μαρτυρίες ασθενών με Ψωρίαση καθιστούν έκδηλο τον αντίκτυπο της νόσου στην ποιότητα ζωής. Υπάρχουν αναφορές για την Ψωρίαση τόσο σε αιγυπτιακούς παπύρους όσο και στην ελληνική μυθολογία, όπου τη θεωρούσαν κατάρα των θεών. Πρόκειται για μία Αυτοάνοση Νόσο που εκδηλώνεται σαν Χρόνια Δερματοπάθεια, χωρίς όμως να μεταδίδεται.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με Ψωρίαση εξαναγκάζει τα δερματικά κύτταρα (κερατινοκύτταρα) να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν ταχύτερα. Συγκεκριμένα, αυτά ανανεώνονται περίπου σε 4 ημέρες. Ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλλει τόσο άμεσα τα πλεονάζοντα κύτταρα. Έτσι, δημιουργείται μία πλειάδα κυττάρων, που αντικατοπτρίζουν τις χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις της Νόσου.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, Dr. Usman Khalid, η Ψωρίαση είναι μία Συστημική Φλεγμονώδης Ασθένεια, που επιδρά σε όλο τον οργανισμό και όχι μεμονωμένα σε ένα σημείο του δέρματος. Λόγω του ότι εκδηλώνεται με περιόδους υφέσεων και εξάρσεων, μπορεί να παρουσιαστούν επαναλαμβανόμενες και συνεχείς υποτροπές.

Συμπτώματα Ψωρίασης

Στο δέρμα, αναπτύσσονται ερυθηματολεπιδώδεις βλατίδες, που συνενούνται και σχηματίζουν στρογγυλές ή ωοειδείς πλάκες, σαφώς αφοριζόμενες από το πέριξ φυσιολογικό δέρμα. Οι πλάκες αυτές καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. Τα λέπια αυτά είναι προσκολλημένα και έπειτα από την αφαίρεση τους, σχηματίζονται στικτές αιμορραγικές βλάβες (σημείο Auspitz). Οι πλάκες ενίοτε προκαλούν ένα αίσθημα καύσου, πόνο και κνησμό.

Τα συγκεκριμένα δερματικά συμπτώματα εντοπίζονται συνηθέστερα στους αγκώνες, στα πόδια, στους όνυχες των χεριών και των ποδιών, στο κάτω μέρος της πλάτης, στις παλάμες, στα πέλματα, στα γεννητικά όργανα, στο τριχωτό της κεφαλής, στο στόμα και στο πρόσωπο.

Οι επιπτώσεις της Ψωρίασης


Η αυτοπεποίθηση των πασχόντων μειώνεται, ειδικότερα όταν οι δερματικές βλάβες της Νόσου εντοπίζονται σε εμφανή σημεία. Έχει υποστηριχθεί ότι το 83% των ασθενών νιώθει συχνά την ανάγκη να καλύπτει την επιδερμίδα του. Γι’ αυτό και η Νόσος έχει συνδεθεί με ψυχιατρική συννοσηρότητα. Το 10% των πασχόντων εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας. Μάλιστα, οι ασθενείς με Ψωρίαση διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης συνοδών νοσημάτων. Γι’ αυτούς τους λόγους, χρήζει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Οι έως τώρα Ιατρικές Πρακτικές για την Ψωρίαση

«Έχετε Ψωρίαση, επομένως θα χρειαστεί να πάρετε στεροειδή, συγκεκριμένες κρέμες, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν λοιπές επεμβατικές διαδικασίες».

Οι μέχρι σήμερα Ιατρικές Πρακτικές παρέχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις, καθώς συμβάλλουν μόνο στον περιορισμό των συμπτωμάτων της Νόσου. Οι ασθενείς εφ’ όρου ζωής υπόκεινται σε πολλαπλές φαρμακευτικές αγωγές, που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση μίας σωρείας ανεπιθύμητων παρενεργειών. Η Ψωρίαση όμως δεν αντιμετωπίζεται οριστικά. Αντιθέτως, τα προβλήματα σταδιακά πολλαπλασιάζονται.

Η πιο Σύγχρονη Ιατρική Αντιμετώπιση της Ψωρίασης

Η Ψωρίαση μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με Σύγχρονες Θεραπείες Ιατρικής Ακριβείας. Διάφορα περιστατικά Ψωρίασης που παρακολουθούσαμε κατά καιρούς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και πολλοί πάσχοντες μπόρεσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας ασθενής που είχε έρθει στο Ιατρείο με συμπτώματα Ψωρίασης από το κεφάλι έως τα άκρα. Οι δερματικές αλλοιώσεις ήταν κόκκινες, πρησμένες και εμφανέστατες. Αντί να χρησιμοποιήσουμε δυνητικά επιβλαβείς κρέμες ή να καταφύγουμε στη χορήγηση φαρμάκων, εστιάσαμε στην εκπόνηση Αυστηρά Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, τα οποία στοχεύουν στην εξάλειψη των αιτιών που οδήγησαν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της Ψωρίασης.

Η λύση ήταν απλή, αλλά ισχυρώς αποτελεσματική. Η φαγούρα είχε σταματήσει από τον πρώτο κιόλας μήνα θεραπείας. Το δεύτερο μήνα άρχισε η επούλωση. Σε τέσσερις μήνες, είχαν εξαλειφθεί πολλά σημάδια, καθώς και όλα τα στίγματα. Οι δερματικές βλάβες είχαν μικρύνει, το χρώμα τους ήταν ροζ και δεν υπήρχαν πλέον λέπια. Μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, εντοπίζονταν μόνο λευκά σημάδια, τα οποία είχαν αποχρωματιστεί, ενώ δεν είχε αναπτυχθεί καμία καινούργια βλάβη.

Η ίδια ακριβώς θεραπευτική προσέγγιση εφαρμόστηκε για την περίπτωση μίας πάσχουσας από Σταγονοειδή Ψωρίαση. Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε προσβληθεί από σοβαρότερης μορφής Ψωρίαση. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο της θεραπείας, το δέρμα ήταν πλήρως ενυδατωμένο, χωρίς ξηρότητα.

Μετά το πέρας πέντε μηνών, είχαν πάψει πλέον να αναπτύσσονται εκ νέου δερματικές βλάβες. Στον ένατο μήνα θεραπείας, επήλθε η επούλωση. Το δέρμα είχε καθαρίσει. Σχεδόν σε όλα τα σημάδια, είχαν καταστραφεί τα μελανοκύτταρα. Το χρώμα των δερματικών αλλοιώσεων είχε γίνει ροζ και το μόνο που καθίστατο ελάχιστα εμφανές ήταν ορισμένα λευκά σημάδια.

Αυτά είναι μόνο δύο από τα εκατοντάδες περιστατικά που εφαρμόζονται στην κλινική πράξη επί πολλά έτη, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και επαναρρύθμισης του οργανισμού. Οι συγκεκριμένες Ιατρικές Πρακτικές βασίζονται σε ορισμένους άξονες.

Με Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας, εντοπίζονται, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, τα ακριβή αίτια της Ψωρίασης. Με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, εκπονούνται Αυστηρά πλέον Θεραπευτικά Σχήματα, τα οποία προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού ξεχωριστά.

Μέσω των συγκεκριμένων Θεραπευτικών Σχημάτων, επανέρχεται η ομοιόσταση σε κυτταρικό και ορμονικό επίπεδο, προάγεται η ποιότητα ζωής των ασθενών, ενισχύονται τα σωματικά και κατ’ επέκταση τα ψυχικά αποθέματα και ελαχιστοποιούνται οι όποιες πιθανότητες υποτροπής της νόσου.

Με αυτές λοιπόν τις Σύγχρονες και Ακριβείς Μεθόδους, μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά η μερική ή ολική θεραπευτική αντιμετώπιση της Ψωρίασης.

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D. Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.