Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποια συμπτώματα δεν πρέπει ν’ αγνοείτε

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποια συμπτώματα δεν πρέπει ν’ αγνοείτε Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης θεωρείται νόσος που αφορά κυρίως άνδρες άνω των 55 ετών. Οι καπνιστές και τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Επίσης είναι τεκμηριωμένο πως επαγγελματίες σε μεγαλύτερη επικινδυνότητα θεωρούνται όσοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με καπνικά προϊόντα, βαφές, πλαστικά αλλά και όσοι εκτίθενται σε βαρέα μέταλλα, σε πετρέλαιο και τοξίνες γνωστές ως αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Όπως σε κάθε σοβαρή νόσο, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να γίνει καταλυτικός παράγοντας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου και κάθε άνδρας, αλλά και γυναίκα, καλό είναι να γνωρίζει τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Yπάρχουν ενδείξεις   που καλό είναι να αναγνωρίζονται εγκαίρως, προκειμένου ν’ αναζητηθεί διάγνωση από τον ουρολόγο.

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου μπορείτε να τα πληροφορηθείτε εδώ:

Αίμα ή θρόμβοι αίματος στα ούρα

Το αίμα στα ούρα είναι το πιο κοινό σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης, λέει ο Gary D. Steinberg, MD, καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής ουρολογικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. “Αυτό το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι είτε μικροσκοπικό είτε σε μεγάλη ποσότητα και οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να το δουν“, είπε. Το αίμα δεν χρειάζεται πάντα να φαίνεται λαμπερό κόκκινο. Μερικές φορές, φαίνεται καφέ. Αν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό.

Αίσθηση καύσου και πόνος κατά την ούρηση

Φυσικά, εάν το αίμα στα ούρα σας είναι μικροσκοπικής ποσότητας, τότε δεν θα μπορείτε να το δείτε, για αυτό είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε άλλα πιθανά συμπτώματα. Για παράδειγμα, ο πόνος ή η αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης μπορεί να είναι ένας δείκτης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης ( μπορεί όμως να είναι και ένδειξη άλλων παθήσεων που σίγουρα χρειάζονται και αυτές διερεύνηση). Μιλήστε με τον γιατρό σας για να προχωρήσετε σε διαγνωστικό έλεγχο, χωρίς καθυστέρηση.

Οι λοιμώξεις στο ουροποιητικό επιμένουν και δεν θεραπεύονται

Εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για λοιμώξεις ουροποιητικού με αντιβιοτικά αλλά τα συμπτώματα επιμένουν για εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι ο πραγματικός ένοχος. Αν και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης επηρεάζει τους άνδρες πιο συχνά, οι γυναίκες εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με τον Δρ. Steinberg, Πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου του αμερικάνικου Δικτύου Προστασίας Καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Νιώθετε την ανάγκη για ούρηση αλλά τα ούρα είναι ελάχιστα

Μπορεί να αισθάνεστε ότι η κύστη σας έχει γεμίσει, αλλά όταν τελικά φτάσετε στο μπάνιο, διαπιστώνετε πως τα ούρα σας είναι ελάχιστα. Ή ίσως να πηγαίνετε συχνά στο μπάνιο, ακόμα και τα βράδια, και όχι μόνο μία φορά. Αν κάποιο από αυτά τα σενάρια σας θυμίζει κάτι, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι απλώς μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, αλλά αν είστε άνω των 55 ετών, τότε αυτές οι αλλαγές στα ουρολογικά σας συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος,
Χειρουργός – Ουρολόγος FEBU

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.