Διουρηθρική προστατεκτομή με Διπολική Τεχνολογία-TURis

Facebooktwitterpinterest

Η κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή (TransUrethral Resection of the Prostate, TUR-P) αποτελούσε την πλέον διαδεδομένη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτου μέχρι σήμερα.
Από τον Ιανουάριο του 2008 διεθνώς, και πρόσφατα και στη χώρα μας, η TURisεξάχνωση του προστάτη με πλάσμα προσφέρει μια ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική λύση στην κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή.

H τεχνική πήρε το όνομα της από το ακρωνύμιο (TransUrethal Resection isaline  TURis ). Αυτό σημαίνει Διουρηθρική Εκτομή μέσα σε φυσιολογικό ορό (saline) και εισάγει μια ριζοσπαστική καινοτομία την χρήση αλατόνερου (χλωριούχο νάτριο) ως διάλυμα πλύσεων.

Η εξέλιξη της μεθόδου οδήγησε στην ανάπτυξη ενός ειδικού ηλεκτροδίου που δεν κόβει πια αλλά εξαχνώνει τον ιστό. Η εξάχνωση πλεονεκτεί της εκτομής καθώς είναι αιμοστατική μέθοδος απόλυτα ασφαλής, κατάλληλη ακόμη και για ασθενείς σε αγωγή που εμποδίζει την πήξη του αίματος. Την συνθήκη αυτή της εξάχνωσης την εξασφαλίζει το Λέιζερ καθιερώνοντας τον όρο Φωτο-Εξάχνωση. Κατά αντιστοιχία η εξάχνωση ιστού μέσω υπέρθερμου πλάσματος μπορεί να οριστεί σαν Ηλεκτρο-Εξάχνωση ή πλάσμα εξάχνωση.

Η πλάσμα εξάχνωση αφαιρεί τον προστάτη γρήγορα και με ελάχιστη παραγωγή θερμότητας. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σχεδόν χωρίς άμεση επαφή μεταξύ των ηλεκτροδίων και του ιστού και χωρίς τη δημιουργία υψηλής θερμότητας ( «ψυχρή εξάχνωση»). Με την εξάτμιση του υγρού από την κίνηση του υψηλής συχνότητας ρεύματος μέσα από το ηλεκτρόδιο της διπολικής διαθερμίας, παράγεται ένα λεπτό στρώμα αερίου πλάσματος γύρω από το ηλεκτρόδιο που του επιτρέπει να «γλιστρά» πάνω από τον ιστό («hovering technique»). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σταθερό περιβάλλον πλάσματος. Η ενέργεια που εκπέμπεται από το πλάσμα επιδρά στα πρώτα στρώματα των κυττάρων του προστάτη, με αποτέλεσμα να προκαλείται μία καλά περιορισμένη τοπική εξαέρωση του προστατικού ιστού και τα παθολογικά υπερπλαστικά κύτταρα να διαλύονται ελεγχόμενα..

Λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτροδίου για την TURIS πλάσμα εξάχνωση και της προσθήκης του στην γκάμα των ηλεκτροδίων TURIS, η μέθοδος αυτή συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της εξάχνωσης με τα οφέλη της διπολικής εκτομής. Το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει απευθείας από το βρόγχο του ηλεκτροδίου προς το σωλήνα του ηλεκτροδίου, καθώς η ηλεκτρική αντίσταση του περιβάλλοντος αλατούχου διαλύματος είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τον ανθρώπινο ιστό (1:10). Έτσι, η τρέχουσα ροή του ρεύματος είναι τοπικά περιορισμένη και, σε σύγκριση με τη μονοπολική τεχνική, η διαρροή ρεύματος μειώνεται κατά 70%. Δεν απαιτείται τοποθέτηση γείωσης στον ασθενή, ενώ σημαντική είναι η μείωση του κινδύνου διέγερσης του θυροειδούς νεύρου. Επιπλέον, η χρήση του 0,9% διαλύματος χλωριούχου νατρίου θεωρητικά εξαλείφει τον κίνδυνο του επικίνδυνου συνδρόμου TUR.

Το υψηλής συχνότητας ρεύμα δημιουργεί ένα περιβάλλον plasma γύρω από το ηλεκτρόδιο. Η ενέργεια που εκπέμπεται από το πλάσμα απορροφάται από τον περιβάλλοντα προστατικό ιστό, γεγονός που οδηγεί σε ασφαλή εξάχνωση. Το βασικό είναι ότι με τη μέθοδο αυτή ο χειρουργός έχει μια σαφή εικόνα σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Ο ημισφαιρικός σχεδιασμός του ηλεκτροδίου της εξάχνωσης προσφέρει στο χειρουργό τη δυνατότητα να ελέγχει και να καθοδηγεί το ηλεκτρόδιο ακριβώς πάνω από τον ιστό που θέλει να εξαχνώσει. Μέσα από την εξάτμιση και την ταυτόχρονη ηλεκτροπηξία της επιφάνειας του ιστού, η αιμορραγία ως επί το πλείστον προλαμβάνονται, ενώ μετά την εξάχνωση απομένει μία ομαλή και ομοιόμορφη επιφάνεια του προστατικού αδενώματος. Εάν εμφανιστεί παρόλα αυτά αιμορραγία, αυτή μπορεί να σταματήσει γρήγορα χάρη στη μεγάλη επιφάνεια του ημισφαιρικού ηλεκτροδίου. Αυτό σημαίνει ότι, λόγω της εξαιρετικής ηλεκτροπηξίας, η plasma εξάχνωση είναι δυνατή ακόμη και σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας και σε αυτούς που λαμβάνουν ταυτόχρονα αντιπηκτικά. Η κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών υψηλού κινδύνου. Αντίθετα, στην περίπτωση της πλάσμα εξάχνωσης οι ασθενείς μπορούν να συνεχίζουν την από του στόματος αντιπηκτική αγωγή.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα που προκύπτουν δείχνουν ότι η τεχνική της plasma εξάχνωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Στους ασθενείς της μελέτης, δεν εμφανίστηκε διεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά καμία αιμορραγία που να απαιτεί κάποια παρέμβαση ή ακόμα και μετάγγιση αίματος. Η plasma εξάχνωση του προστάτη φαίνεται να είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αποφρακτική συμπτωματολογία που βρίσκονται υπό αντιπηκτική αγωγή και χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Αυτό με τη σειρά του βοηθά να μειωθεί το ποσοστό των θρομβοεμβολικών επιπλοκών.

Βασικά, η μέθοδος είναι στην πραγματικότητα κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, επειδή – λόγω της ασφαλούς και αποτελεσματικής εκτομής του ιστού – συνδέεται με σύντομη διάρκεια καθετηριασμού και ως εκ τούτου σύντομη διάρκεια νοσηλείας. Ενώ οι συμβατικές μέθοδοι εξάχνωσης του προστάτη χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, η πλάσμα εξάχνωση, παρά το γεγονός ότι είναι ήπια μέθοδος, επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά αφαίρεσης του προστάτη, με μεγάλη ταχύτητα και καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου ενδείκνυται σε ασθενείς με μικρούς και μεγάλους όγκους προστάτη.

Περιγραφή- επίδειξη της τεχνικής:

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος,
Χειρουργός – Ουρολόγος FEBU

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.