Ποιά Χριστουγεννιάτικα γλυκά να προτιμήσω ;

ΠΟΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ; Facebooktwitterpinterest

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, η βασιλόπιτα και το χριστουγεννιάτικο κέικ καθώς και ο κορμός Χριστουγέννων και τα σοκολατάκια θα στολίσουν το εορταστικό μας τραπέζι. Τα παραδοσιακά γλυκίσματα αυτά κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μας γεμίζουν ενοχές. Πόσα από το καθένα μπορούμε να φάμε άφοβα; Πόσες θερμίδες έχουν; Ποιο από τα δύο έχει περισσότερα λιπαρά;

Το γλυκό δεν απαγορεύεται από κανένα διαιτολόγιο, αντίθετα και ειδικά σε άτομα που τους αρέσουν αρκετά τα γλυκά, αυτό επιβάλλεται, αρκεί να είναι προσαρμοσμένο σε ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο. Και για να μη μας πιάνει πανικός, ακόμη κι αν έχουμε κάποια περιττά κιλά, μπορούμε να φάμε άφοβα 3-4 γλυκά την περίοδο των γιορτών. Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα γλυκά δεν παχαίνουν όταν καταναλώνονται με μέτρο. Αυτό που πρέπει να θυμάστε ότι παίζει ρόλο είναι το τι, πόσο καθώς και πόσο συχνά τρώμε κάτι.

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;

Μπορούμε λοιπόν να γευτούμε άφοβα τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές κι όσο για το δίλημμα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, σημειώσατε 1-0, όχι βέβαια με βάση τη γεύση, αλλά τη διατροφική αξία. Κι αυτά που κάνουν τη διαφορά είναι το ελαιόλαδο, το μέλι και τα καρύδια, συγκριτικά με τη ζάχαρη και το βούτυρο του κουραμπιέ. Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά ορίζει, κατά προσέγγιση βέβαια, και το πόσο νόστιμα είναι. Έτσι και οι δύο ‘αντίπαλοι’ προσφέρουν την ίδια περίπου ηδονική απόλαυση, καθώς έχουν περίπου τα ίδια λιπαρά, αλλά με διατροφική ανωτερότητα του μελομακάρονου εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε ελαιόλαδο.

Τα λιπαρά του μελομακάρονου είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, σύμφωνα με πολλές έρευνες αφού το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, κυρίως Ε και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια με το μέλι προσφέρουν πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βιταμίνες και λιπαρά, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αν μάλιστα η συνταγή περιέχει και κανέλλα, γαρύφαλλα και πορτοκάλι η διατροφική τους αξία αυξάνεται ακόμη περισσότερο, αφού τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια, ευεργετικά για την υγεία και επιπλέον η κανέλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία μάλιστα έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του πορτοκαλιού.

Αντίθετα, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Επιπλέον χαρακτηρίζονται από αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία, περιοδοντικές ασθένειες. Παρόλα αυτά, περιέχουν και αμύγδαλα τα οποία αυξάνουν τη θρεπτική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, αυξάνοντας ταυτόχρονα όμως και τη θερμιδική τους αξία. Στη μάχη των θερμίδων το αποτέλεσμα είναι μάλλον ισοπαλία, αφού οι διαφορές είναι μικρές και σημαντικό ρόλο παίζει και η συνταγή. Ένα μελομακάρονο 30 γραμμαρίων έχει περίπου 110 θερμίδες και ένας κουραμπιές στα ίδια γραμμάρια περίπου 150.

Βασιλόπιτα ή χριστουγεννιάτικο κέικ;

Στο δίλημμα, τώρα, βασιλόπιτα – χριστουγεννιάτικο κέικ, σημειώνουμε 1. Όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες -και το πιο σημαντικό ίσως -και τα δύο προσφέρουν περίπου τον ίδιο βαθμό γευστικής ικανοποίησης.

To βούτυρο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Περιέχει επίσης trans λιπαρά οξέα. Οι διαχρονικές έρευνες έδειξαν ότι τα trans λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, αλλοιώσεις του συστήματος άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού και έχουν συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα αλλεργίας και άσθματος.

Αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη: και οι δύο επιλογές περιέχουν πολύ ζάχαρη, που η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία, περιοδοντικές ασθένειες. Βασικό συστατικό οι ξηροί καρποί: αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, υδατανθράκων, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α και Ε, χαλκού, σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η διαφορά τους έγκειται στη περιεκτικότητα του χριστουγεννιάτικου κέικ σε αποξηραμένα φρούτα. Oι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων φρούτων είναι αξιοθαύμαστη και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Τα αποξηραμένα φρούτα φαίνεται ότι συμβάλλουν ακόμη και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η καθαρτική τους δράση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες – υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Κορμός Χριστουγέννων ή σοκολατάκια;

Τέλος, μεταξύ κορμού Χριστουγέννων και σοκολατάκια η διατροφική αξία είναι περίπου η ίδια αλλά ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή τη περίπτωση είναι η ποσότητα. Όσο αφορά τον κορμό Χριστουγέννων είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. το δίδυμο αυγό και γάλα που χρησιμοποιείται σε όλες τις πάστες φορτίζει το μυϊκό σύστημα με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Συγκεκριμένα, το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες και η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως συμβάλλει κατά 11% στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών.

Προκαλεί ευφορία και έχει αντικαταθλιπτική δράση η σοκολάτα που περιέχεται στην πάστα έχει τις ουσίες τρυπτοφάνη και φαινυλεθυλαμίνη, που αυξάνουν την έκκριση σερετονίνης, δρώντας αντικαταθλιπτικά.O κορμός έχει τα υλικά της πάστας, δηλαδή παντεσπάνι, κρέμα και ξηρούς καρπούς, με άλλη όμως εμφάνιση. Σερβίρεται σε λεπτές φέτες, αλλά παρ’ όλα αυτά τα λιπίδια που προσφέρει στον οργανισμό είναι κορεσμένα και πολλά. Tα σοκολατάκια είναι διαχρονικά γλυκά. Aπό τότε που οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κουβερτούρα έχει λιπίδια που δεν βλάπτουν το καρδιαγγειακό σύστημα, τα σοκολατάκια απέκτησαν περισσότερους θαυμαστές. Tα καλύτερα σοκολατάκια είναι αυτά που γίνονται με αυθεντική κουβερτούρα, είτε περιέχουν κάποια γέμιση είτε όχι.

H μαύρη σοκολάτα ωφελεί την καρδιά μας, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και εξισορροπεί τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από το κακάο με υγιεινά ακόρεστα λίπη. Mπορεί να περιέχει πολλές θερμίδες, όπως και η σοκολάτα γάλακτος, αλλά η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη είναι μικρότερη και δεν βλάπτει την καρδιά, αρκεί βέβαια να μην το παρακάνετε. Aποτελεί σίγουρα υγιεινότερη λύση για το χριστουγεννιάτικο κορμό σας και για τα γλυκά που συνήθως φτιάχνετε.

4 βήματα για την αποφυγή κιλών

Βήμα 1ο : Γνωρίστε τον αντίπαλο. Στον πίνακα 1 θα βρείτε τις θερμίδες για όλα τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Βήμα 2ο : Θέστε το όριο για μέγιστη κατανάλωση.
Βήμα 3ο : Εντάξτε στη κατανάλωση τους σε ένα υγιεινό ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Βήμα 4ο : Μην μπείτε στον πειρασμό ουσιαστικά κρύψτε τα γλυκά.

Πίνακας 1: Θερμίδες Χριστουγεννιάτικων γλυκών
Χριστουγεννιάτικο γλυκό Θερμίδες (kcal)
Χριστουγεννιάτικο κέικ (80γρ.) 343
Κουραμπιέδες (1 τεμάχιο) 240
Βασιλόπιτα (60γρ.) 174
Μελομακάρονο (1 τεμάχιο) 148
Σοκολατάκια (1 τεμάχιο) 80

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.