Μια μπύρα την ημέρα μπορεί να ενισχύσει το μικροβίωμα του εντέρου!

mpira Facebooktwitterpinterest

Σε μια πιλοτική μελέτη στο Journal of Agriculture and Food Chemistry, άνδρες που έπιναν ένα κουτάκι μπίρας αλκοολούχου ή μη αλκοολούχου λάγκερ την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες βελτίωσαν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους, τη συλλογή μικροβίων που ζουν στην εντερική οδό.

Ένα πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και σοβαρού COVID.

Έτσι, προωθώντας την ποικιλότητα των βακτηρίων, η μπύρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των αποτελεσμάτων, προτείνει η μελέτη.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μια μπύρα μια φορά την ημέρα μπορεί να ωφελήσει το μικροβίωμα του εντέρου ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ, αν και η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί να εξακολουθεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο της μέτριας κατανάλωσης αυτού του ποτού.

Δίνοντας νέο νόημα στο “Beer Gut”…

Σε αυτή τη διπλή τυφλή δοκιμή, 22 υγιείς άνδρες ηλικίας 23 έως 58 ετών χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.
Η μία ομάδα έπινε 11 ουγγιές ( 311.85ml ) μη αλκοολούχου lager κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες, ενώ η άλλη έπινε lager με 5,2% αλκοόλ.

Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι αναλύσεις δειγμάτων αίματος και κοπράνων αποκάλυψαν αύξηση σε περισσότερους από 20 τύπους βοηθητικών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα των ανδρών και στις δύο ομάδες.
Καμία ομάδα δεν είδε σημαντικές αλλαγές στο σωματικό βάρος, το σωματικό λίπος ή τους καρδιομεταβολικούς βιοδείκτες όπως το σάκχαρο του αίματος ή η LDL χοληστερόλη, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μπύρα είναι πλούσια σε υγιεινές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο έντερο.Αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων.

Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ποικιλότητα του μικροβιώματος του εντέρου. Έτσι, οι μικροοργανισμοί από τη ζύμωση της μπύρας μπορούν επίσης να συμβάλουν.

Είναι λοιπόν η μπύρα μια υγιεινή επιλογή;
Μια μελέτη, στο περιοδικό Alcohol το 2020, διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες ηλικίας 21 έως 53 ετών που κατανάλωναν 12 ουγγιές μη αλκοολούχα μπύρα την ημέρα για 30 ημέρες, είδαν αύξηση της ποικιλότητας του μικροβιώματος του εντέρου. Ωστόσο, μια ξεχωριστή ομάδα που έπινε μπύρα με 4,9% αλκοόλ δεν είδε την ίδια βελτίωση.

Γιατί τα διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ των δύο μελετών;

Μπορεί να οφείλεται σε διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Ενώ η μελέτη του 2020 περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες στο Μεξικό, η μελέτη του 2022 αφορούσε μόνο “υγιείς άνδρες” στην Πορτογαλία.

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να επηρεαστούν από το φύλο και τον δείκτη μάζας σώματος, σύμφωνα με άλλη έρευνα. Και το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες διέμεναν σε διαφορετικές κοινότητες μπορεί επίσης να είχε αντίκτυπο, σημείωσαν οι Πορτογάλοι ερευνητές σε δήλωση τύπου.

Αλλά, η μη αλκοολούχα μπύρα φάνηκε να ενισχύει τη μικροβιακή ποικιλομορφία στους ανθρώπους και στις δύο μελέτες σε γενικές γραμμές.

Προς το παρόν, αυτό σημαίνει ότι η μη αλκοολούχα μπύρα είναι πιθανώς το καλύτερο στοίχημα για την υγεία του εντέρου, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.