Προβλήματα στη χολή; Τι συμπτώματα έχει η χολολιθίαση και η φλεγμονή και πότε απαιτείται αφαίρεση χολής;

Προβλήματα στη χολή; Τι συμπτώματα έχει η χολολιθίαση και η φλεγμονή και πότε απαιτείται αφαίρεση χολής; Facebooktwitterpinterest

Η χολή είναι το υγρό που παράγει το συκώτι μας και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, για να απελευθερωθεί προκειμένου να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης όποτε χρειαστεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η χολή παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα που καταδεικνύουν χολολιθίαση, λάσπη στη χολή, ή ακόμη και φλεγμονή στη χολή και απαιτούν άμεση επέμβαση για την αντιμετώπισή τους, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η υγεία του ασθενούς.
Προτιμώμενη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση χολής, μία διαδικασία που πραγματοποιεί -συνήθως λαπαροσκοπικά- ένας χειρουργός χολής, με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία σε αυτή. Ο δρ. Δημήτριος Γιάλβαλης, γενικός χειρουργός με ιατρεία σε Αθήνα και Καλαμάτα, είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα ανησυχητικά συμπτώματα στη χολή και να πραγματοποιήσει αφαίρεση χολής με εξαιρετικά αποτελέσματα όταν αυτή απαιτείται.
Σχετικά με την πάθηση
Η χολολιθίαση και η λάσπη στη χολή προκαλούνται όταν τα συστατικά της χολής σταθεροποιούνται μερικώς, δημιουργώντας μικρές πέτρες στη χοληδόχο κύστη, ή πιο πηχτή λασπώδη μορφή της χολής με κίνδυνο να φράξουν τους χοληδόχους πόρους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει εξαιρετικά επώδυνη και ενοχλητική, επιφέροντας μέχρι και φλεγμονή στη χολή.
Οι μικροί χολόλιθοι μπορεί να περνάνε από τους χοληδόχους πόρους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, όμως όταν αρχίζουν τα συμπτώματα, το πρόβλημα είναι λίγο πιο σοβαρό και χρήζει αντιμετώπισης. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που μαρτυρούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη χολή μπορεί να περιλαμβάνουν:
ίκτερο
Σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα ή και τα δύο
Γρήγορος καρδιακός παλμός και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης
Πυρετό, ρίγη, ναυτία και έμετο, με έντονο πόνο στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα
Αν τα συμπτώματα επιμένουν και αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή φλεγμονή στη χολή ή ακόμη και παγκρεατίτιδα.

Προβλήματα στη χολή; Τι συμπτώματα έχει η χολολιθίαση και η φλεγμονή και πότε απαιτείται αφαίρεση χολής;

Αντιμετώπιση
Η πιο συχνή αντιμετώπιση για προβλήματα στη χολή όπως η χολολιθίαση και η λάσπη στη χολή που προκαλούν έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση χολής. Ένας εξειδικευμένος χειρουργός χολής, αναλαμβάνει τη διαδικασία, συνήθως λαπαροσκοπικά, προκειμένου να επιτύχει την ταχύτερη δυνατή ανάρρωση με τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή.
Ο δρ. Δημήτριος Γιάλβαλης, χειρουργός σε Αθήνα και Καλαμάτα αναλαμβάνει την αφαίρεση χολής σε ασθενείς με χολολιθίαση, λάσπη στη χολή, φλεγμονή στη χολή και άλλες συναφείς παθήσεις, εξασφαλίζοντας κορυφαία αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του δρ. Δημήτριου Γιάλβαλη και μάθετε τα πάντα για τη χολή και τις παθήσεις της καθώς και τις χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης αυτών.

Δημήτρης Γιάλβαλης, Γενικός χειρουργός

Δημήτρης Γιάλβαλης,
Γενικός χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.