Αφαίρεση χολής με λαπαροσκόπηση: Πότε προτείνεται η επέμβαση και γιατί γίνεται λαπαροσκοπικά

Facebooktwitterpinterest

Η αφαίρεση χολής με λαπαροσκόπηση, ουσιαστικά αφορά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ενός μικρού οργάνου σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το συκώτι και αποθηκεύει την χολή, το υγρό που αυτό παράγει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η χοληδόχος κύστη παραλαμβάνει τη χολή από το συκώτι και στη συνέχεια την αποθηκεύει και τη διοχετεύει όταν απαιτείται, για να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, η χοληδόχος κύστη αντιμετωπίζει μικρά ή πιο σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από μικρές πέτρες στη χολή ή χολολιθίαση, μέχρι παγκρεατίτιδα και τότε ένας γενικός χειρουργός θα προβεί σε αφαίρεση χολής με λαπαροσκόπηση.
Ο κορυφαίος γενικός χειρουργός στην Αθήνα Δημήτρης Ζησιάδης, με υψηλή εξειδίκευση στην λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής, εξηγεί όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την πάθηση και τη διαδικασία αντιμετώπισής της.
Όταν η χολή υπολειτουργεί
Μικρές πετρούλες στη χοληδόχο κύστη (χολόλιθοι) είναι φυσικό να εμφανιστούν στους ενήλικες λόγω ανισορροπίας των συστατικών που απαρτίζουν την χολή, ωστόσο συνήθως είναι τόσο μικρές σε μέγεθος που περνάνε από τους χοληδόχους πόρους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Όταν όμως η χολή παράγει συνεχώς μεγάλες πέτρες ή αν αυτές φράξουν τον χοληδόχο πόρο σε σημείο που να επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς, τότε προτείνεται αφαίρεση χολής με λαπαροσκόπηση.
Οι χολόλιθοι συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι τα έχετε, όμως περιστασιακά μπορεί να εμποδίσουν τη ροή της χολής και να ερεθίσουν τη χοληδόχο κύστη προκαλώντας οξεία χολοκυστίτιδα, ή ακόμα και το πάγκρεας προκαλώντας οξεία παγκρεατίτιδα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.
Η επέμβαση λαπαροσκοπικά για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Αφαίρεση χολής με λαπαροσκόπηση: Πότε προτείνεται η επέμβαση και γιατί γίνεται λαπαροσκοπικά

Οριστική θεραπεία
Για την οριστική αντιμετώπιση της χολολιθίασης πριν εξελιχθεί σε επικίνδυνη πάθηση, προτείνεται η αφαίρεση χολής με λαπαροσκόπηση. Κατά τη διαδικασία αυτή που πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, ο γενικός χειρουργός κάνει μικρές τομές περίπου 2 εκατοστών στην κοιλιά σας και χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο με κάμερα και φως στην άκρη του (το λαπαροσκόπιο) καθώς και λεπτά χειρουργικά εργαλεία με τα οποία σταδιακά αφαιρεί την χοληδόχο κύστη σας.
Η λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής είναι η επέμβαση που επιλέγεται συχνότερα καθώς σας επιτρέπει να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο νωρίτερα, να αναρρώσετε ταχύτερα και να μείνετε με πολύ μικρότερες ουλές από αυτές που θα είχατε από μια ανοιχτή επέμβαση.
Ο γενικός χειρουργός στην Αθήνα δρ. Δημήτρης Ζησιάδης, αναλαμβάνει την λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής με συνέπεια και υπευθυνότητα, επιδεικνύοντας τα καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του δρ. Δημήτρη Ζησιάδη και μάθετε τα πάντα για την αφαίρεση χολής και πώς ένας έμπειρος γενικός χειρουργός μπορεί να σας βοηθήσει..

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης, Γενικός Χειρουργός

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης,
Γενικός Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.