Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ Facebooktwitterpinterest

Τι είναι;
Ο αμφιβληστροειδης χιτώνας είναι ο φωτοευαισθητος υμένας εντός του οφθαλμού που σας επιτρέπει να βλέπετε αποτυπώνοντας στην οπτική πληροφορία όπως ένα φίλμ στην φωτογραφική μηχανή. Σε κάποιους ανθρώπους και σε κάποιες ηλικίες τυγχάνει να συμβαίνει απόκολληση του χιτώνα αυτού με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση εως και απώλεια της όρασης.

Τύποι αποκόλλησης
Υπάρχουν 3 τύποι αποκόλλησης:

1. Ρηγματογενής

2. Ελκτική

3. Ορώδης

Η συχνότερη μορφή είναι η ρηγματογενής (1) στην οποία ο μηχανισμός δημιουργίας της είναι μέσω έλξης απο το υαλοειδές σώμα (ζελέ εντός του ματιού), κατα τη φάση συρρίκνωσής του. Η συρρίκνωση αυτή είναι αναπόφευκτη και φυσιολογίκη στον άνθρωπο. Ωστόσο η ισχυρή έλξη στον αμφιβληστροειδή όταν ειναι ικανή να δημιουργήσει μια ρωγμή, τότε επέρχονται οι συνθήκες της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς όπως μια ταπετσαρία απο έναν τοίχο.

Η ελκτική (2) μορφή αποκόλλησης είναι συχνή σε ασθενείς με εκτεταμένη διαβητική αμφιβληστροπάθεια. Είναι σχετικά βαριάς μορφής και έχει χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Η ορώδης (3) τέλος είναι εμφανής σε δευτεροπαθείς παθήσεις τόσο του οφθαλμού οσο και συστηματικές και δεν χρήζει χειρουργικής αποκατάστασης.

Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο είναι :

η εμφάνιση φωταψιών (λάμψεις) ειδικά τοξοειδούς μορφής εμφανιζόμενες τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας.
Μυωψίες (μυγάκια) που αυξήθηκαν ξαφνικά σε μέγεθος, μορφή και αριθμό.
Αίσθηση απώλειας περιφερικής όρασης ( μαύρη κουρτίνα) που αναπτύσσεται σταδιακά και αυξάνεται καλύπτοντας μέρος του οπτικού σας πεδίου.
Αποκατάσταση:
Η ρηγματογενής και ελκτική αποκόλληση χρήζει άμεσης χειρουργικής αποκατάστασης με την συχνότερη μέθοδο να είναι αυτή της υαλοειδεκτομής. Ανάλογα με τον τύπο της αποκόλλησης και την ανατομική τοποθεσία μπορεί να επιλεγεί η αποκατάσταση με τη μέθοδο του περιβρογχισμού ή συνδιασμό τεχνικών.

Εφόσον η ωχρά κηλίδα δεν έχει προσβληθεί απο την αποκόλληση, η απόφαση για την επέμβαση πρέπει να είναι άμεση προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που η ωχρά κηλίδα έχει προσβληθεί, το χρυσό χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει η επέμβαση είναι 7 με 10 ημέρες.

Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία, με μέση διάρκεια τη 1 ώρα και έχει ποσοστό επιτυχίας εως και 90% με μια επέμβαση. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 95% με 2η επέμβαση. Τα αίτια των παραπάνω ποσοστών ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση οπότε ζητήστε να ενημερωθείτε επ’αυτών.

Μετά την επέμβαση
Ακολουθεί μετεγχειρητική αγωγή συνήθως με σταγόνες ενώ επίσης δίνονται οδηγίες τοπικής υγιεινής προς αποφυγή λοιμώξεων. Μερικές φορές μπορεί να έχετε μια αίσθηση ξένου σώματος για μερικές ώρες μετά την επέμβαση ή ένα βάρος/πόνο. Η χρήση παυσίπονου (paracetamol) συνήθως είναι αρκετή για να σας ανακουφίσει από αυτά τα συμπτώματα.

Την 1η μετεγχειρητική εβδομάδα συνήθως ακολουθεί μια αυστηρή σειρά τοποθέτησης της κεφαλής και σώματος σε συγκεκριμένες στάσεις και αποτελεί πολύ σημαντικό στάδιο της χειουργικής αποκατάστασης. Θα σας δοθεί ειδικό φυλλάδιο με εικόνες και πληροφορίες για διευκόλυνσή σας.

Ποσό ασφαλής είναι η επέμβαση;
Η επέμβαση της υαλοειδεκτομής είναι πολύ ασφαλής. Η πιθανότητα ολικής απώλειας της όρασης που οφείλεται στην επέμβαση είναι λιγότερο από 1/1000 λόγω σοβαρής ενδοθάλμιας λοίμωξης ή αιμορραγίας.

Η πιθανότητα νέων ρωγμών μετά το 1ο χειρουργείο έγγυται στο 2% και σε περίπτωση εμφάνισής τους συχνά απαιτείται δεύτερη επέμβαση που όμως μπορεί να έχει μικρότερη έκταση.

Είναι φυσιολογικό να δούμε στο μάτι μετά την επέμβαση:

Αιμορραγία στο άσπρο του ματιού(υπόσφαγμα).
Μερική πτώση βλεφάρου.
Μετρίου βαθμού ‘κόκκινο μάτι’.
Αδυναμία οράσεως για μερικές εβδομάδες αμέσως μετά την επέμβαση λόγω χρήσης ειδικών υλικών επιπωματισμού ενδουαλοειδικά που δημιουργούν αντανακλασεις.

Εμφάνιση καταρρακτη
Η παραπάνω επέμβαση επιταγχύνει την εμφάνιση του καταρράκτη στο εν λόγω οφθαλμό, εφόσον δεν έχετε προηγουμένως υποβληθεί στην επέμβαση καταρράκτη. Αυτό συμβαίνει λόγω διαταρραχών οξυγόνωσης του ενδοφθάλμιου φακού κατα τη διάρκεια της επέμβασης καθώς και μετεγχειρητικά. Η πιθανότητα εμφάνισής του αγγίζει το 100% με ποικίλο χρονικό διάστημα μετά το πέρας της επέμβασης.

Η μετέπειτα αφαίρεση του καταρράκτη είναι εφικτή και μερικές φορές επιβεβλημένη. Η δέ παρουσία καταρράκτη κατα την φάση της αποκόλλησης εφόσον προκαλεί οπτική δυσκολία στην επέμβαση της υαλοειδεκτομής, επιτρέπει την συνδιασμένη αφαίρεσή του σε έναν χειρουργικό χρόνο.

Βασίλειος Παπασταύρου MD, MRCOphth, FEBO Χειρουργός Oφθαλμίατρος

Βασίλειος Παπασταύρου MD, MRCOphth, FEBO
Χειρουργός Oφθαλμίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.