Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής Facebooktwitterpinterest

◊Η συστηματική και σωστή στοματική υγιεινή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για τα δόντια και τα ούλα σας.

◊Τα υγιή δόντια όχι μόνο σας κάνουν να φαίνεστε και να νιώθετε καλά, αλλά σας επιτρέπουν και να τρώτε και να μιλάτε σωστά. Η καλή υγεία του στόματος είναι σημαντική για τη συνολική υγεία και  ευεξία σας.

Στα διαστήματα που μεσολαβούν από τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, μπορούμε να κάνουμε πολύ απλά πράγματα για να μειώσουμε τον κίνδυνο της τερηδόνας, της ουλίτιδας και άλλων προβλημάτων:

  • Προσεκτικό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα: Το βούρτσισμα των δοντιών βοηθά στην αφαίρεση των υπολειμμάτων των τροφών και της οδοντικής πλάκας προσφέροντας καθαρά δόντια και δροσερή αναπνοή. Να βουρτσίζετε με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα  τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως. Nα χρησιμοποιείτε μια καλής ποιότητας οδοντόβουρτσα με μικρή και γωνιώδη κεφαλή. Μια ηλεκτρική επαναφορτιζόμενη οδοντόβουρτσα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα. Θα πρέπει να βουρτσίζετε  για τουλάχιστον δύο λεπτά τα δόντια, ούλα και γλώσσα. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα σας μετά από τρεις μήνες ή όταν οι θύσανοι της κεφαλής καμφθούν.
  • sosto-vourtsisma
  • Καθάρισμα με νήμα μία φορά την ημέρα: Το βούρτσισμα των δοντιών διατηρεί τα δόντια καθαρά. Δεν μπορεί όμως να αφαιρέσει την πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών μεταξύ των δοντιών. Η χρήση οδοντικού νήματος προστατεύει από την δημιουργία οδοντικής πλάκας στις δύσκολα να καθαριστούν αυτές περιοχές. Το ίδιο βοηθούν τα μεσοδόντια βουρτσάκια και οι πλαστικές σφήνες.
  • odontiko-nima
  • Ισορροπημένη δίαιτα χωρίς πολλά γλυκά ή άμυλα ανάμεσα στα γεύματα.Σχετικά με τη διατροφή σας προτιμάτε τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά χωρίς ζάχαρη, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.Ζαχαρούχες, αμυλούχες και κολλώδεις τροφές πρέπει να αποφεύγονται, αλλά όταν τις τρώμε θα πρέπει σύντομα να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Προσοχή στη κρυμμένη ζάχαρη. Ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει επτά κουταλάκια ζάχαρη, ενώ ένα φλιτζάνι επεξεργασμένα κόρνφλεικς έως τρία. Καλό είναι να τελειώνετε το φαγητό σας με λίγο κίτρινο τυρί διότι εξουδετερώνει κάποια συγκεκριμένα οξέα που βλάπτουν τα δόντια και επαναφέρει  το pH του στόματος στο φυσιολογικό.
  • Χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος
  • Οι συσκευές καταιονισμού νερού (water picks) είναι χρήσιμα εργαλεία για τέλεια αποτελέσματα σχετικά με την υγιεινή των ούλων.

◊Εάν τα ούλα σας πονάνε ή ματώνουν με την οδοντόβουρτσα ή το νήμα και εάν η αναπνοή σας είναι μονίμως δυσάρεστη, είναι αναγκαία η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος  μπορεί να σας υποδείξει τους τρόπους για να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας και να σας επισημάνει τα σημεία του στόματός σας που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στο βούρτσισμα και στο καθάρισμα με νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια.

◊ Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε κάθε 6 μήνες τον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό. Εφαρμόζοντας αυτή τη τακτική βέβαια, δεν αποφεύγετε μελλοντικά ενδοστοματικά προβλήματα αλλά κάθε πρόβλημα θα ανακαλύπτεται νωρίς, με αποτέλεσμα η όποια θεραπεία να είναι λιγότερο χρονοβόρα, ενοχλητική και δαπανηρή.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.