Σύνδρομο Ζυγοαποφυσικών Aρθρώσεων (Facet)

Facebooktwitterpinterest

Οι ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις είναι οι δομές οι οποίες συνδέουν τους σπονδύλους, προσφέρουν ελαστικότητα στην σπονδυλική στήλη και επιτρέπουν την κάμψη στον κορμό. Επίσης προστατεύουν από την σπονδυλολίσθηση.

Οι ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις νευρώνονται από το οπίσθιο τμήμα της νευρικής ρίζας. Αν αυτό το τμήμα ερεθιστεί, τότε μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή και να προκληθεί πόνος.

Όπως όλες οι αρθρώσεις του σώματος, έτσι και οι ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις μπορεί να εκφυλιστούν (φθαρούν με απλά λόγια), αναπτύσσοντας οστεοαρθρίτιδα. Αν αυτό συμβεί τότε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο χόνδρος, να δημιουργηθούν κύστεις εντός του οστού, να επέλθει σκλήρυνση στο οστό και να δημιουργηθούν οστεόφυτα.

Συμπτώματα του συνδρόμου των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων

• Οσφυαλγία
• Πόνος που χειροτερεύει από την ακινησία και ανακουφίζεται με την κίνηση
• Επιδείνωση πόνου στην έκταση κορμού
• Αντανάκλαση πόνου στην οπίσθια επιφάνεια των μηρών

Θεραπεία

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα, σημαντικό ρόλο παίζει η φυσικοθεραπεία και η αποφυγή επιβαρυντικών δραστηριοτήτων για την σπονδυλική στήλη.

Εγχύσεις ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (facet)

Για την αντιμετώπιση του σύνδρομου ζυγοαποφυσικών αρθρώσεων μπορεί να επιλεγούν εγχύσεις ειδικών αναισθητικών και στερεοειδών.

Επίσης ο ορθοπεδικός μπορεί να προτείνει την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο facet radiofrequency ablation στην οποία προκαλείται αναισθητοποίηση του νεύρου που νευρώνει την ζυγοαποφυσιακή άρθρωση με τη βοήθεια ραδιοκυμάτων. Αυτή η μέθοδος έχει και μονιμότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις απλές εγχύσεις.

Κωνσταντίνος Σταραντζής, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Κωνσταντίνος Σταραντζής,
Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.