Θεραπείες Αρθρίτιδας- Αρθρόδεση

Facebooktwitterpinterest

Αρθρόδεση σημαίνει το «δέσιμο» μιας άρθρωσης. Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν αρθρίτιδα, έχουν πόνο ο οποίος προκαλείται από την κίνηση της άρθρωσης. Όσο πιο πολύ κινείται μία άρθρωση τόσο πιο μεγάλος είναι ο πόνος. Συνεπώς η αρθρόδεση της άρθρωσης χειρουργικά, αποτελεί έναν τρόπο εξαφάνισης του πόνου.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Ωστόσο πραγματοποιώντας μια αρθρόδεση οι αρθρώσεις πάνω και κάτω από την αρθροδεμένη επωμίζονται μεγαλύτερα φορτία. Για παράδειγμα με μία αρθρόδεση γόνατος το σύστοιχο ισχίο και η ποδοκνημική παίρνουν μεγαλύτερα φορτία. Με μία αρθρόδεση ισχίου το γόνατο και η σπονδυλική στήλη παίρνουν μεγαλύτερα φορτία.

Το πλεονέκτημα μιας αρθρόδεσης είναι ότι δεν περιλαμβάνει την εμφύτευση κινούμενων αρθρικών εμφυτευμάτων. Ως αποτέλεσμα αυτού υπάρχουν μικρά περιθώρια αποτυχίας.
Ωστόσο η βάδιση επηρεάζεται, καθώς δεν είναι δυνατόν ένας ασθενής να βαδίζει με φυσιολογικό βάδισμα όταν υπάρχει μια αρθρόδεση ισχίου ή γόνατος.
Το χειρουργημένο σκέλος είναι συνήθως κοντύτερο από το ετερόπλευρο αλλά τα αποτελέσματα τουλάχιστον είναι μόνιμα. Αν παραστεί ανάγκη, μια αρθροδεμένη άρθρωση μπορεί να μετατραπεί σε ολική αρθροπλαστική αλλά τα αποτελέσματα αυτής της μετατροπής, όπως ονομάζεται, δεν είναι πάντα εξίσου καλά με μία αρθροπλαστική η οποία πραγματοποιείται σε μία άρθρωση η οποία δεν έχει χειρουργηθεί στο παρελθόν.

Αναστάσιος Λιλικάκης, Ορθοπαιδικός

Αναστάσιος Λιλικάκης,
Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.