Ακτινική κερατίαση: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ακτινική κερατίαση: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται Facebooktwitterpinterest

Οι ακτινικές κερατιάσεις εμφανίζονται στο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο.
Το πρόσωπο, το κεφάλι στους άνδρες που έχασαν τα μαλλιά τους και τα χέρια αποτελούν τις συχνότερες θέσεις εμφάνισης αυτών των βλαβών.
Συχνότερα παρουσιάζονται ως κηλίδες με «άγρια» επιφάνεια, που γρατσουνά στην αφή, πονούν αν τις ξύσουμε και το δέρμα εκεί φαίνεται ξηρό. Συνήθως είναι περισσότερες από μία. Ο περισσότερος κόσμος ωστόσο δεν έχει συμπτώματα και τις αγνοεί μέχρι να ενημερωθεί για αυτές.

Οι ακτινικές κερατιάσεις είναι προκαρκινωματώδεις βλάβες που μπορεί να εξελιχθούν αργότερα σε  ακανθοκυτταρικό  καρκίνωμα του δέρματος. Χρήζουν αντιμετώπισης και παρακολούθησης από Δερματολόγο.
Για να προστατέψουμε το δέρμα μας φοράμε καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό, όχι μόνο στην παραλία αλλά και σε κάθε μας εξωτερική δραστηριότητα τις ηλιόλουστες ημέρες. Επιπλέον καλό είναι να προγραμματίζουμε τις εξωτερικές μας δουλειές πριν τις δέκα το πρωί και το απόγευμα για να αποφύγουμε τις ώρες που η έκθεση στον ήλιο είναι επιζήμια.
Όλοι όσοι έχουν εκτεθεί χρόνια στον ήλιο όπως οι αγρότες, οι οικοδόμοι κ.α. πρέπει να ελέγχονται περιοδικά από Δερματολόγο για την εμφάνιση ακτινικών κερατιάσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά.

Παυλίνα Στόγιου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Παυλίνα Στόγιου,
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.