Μυοκαρδιοπάθειες

Μυοκαρδιοπάθειες Facebooktwitterpinterest

Κάποιοι ασθενείς νοσούν από διαταραχή του καρδιακού μυός (μυοκαρδιοπάθεια) η οποία δεν οφείλεται σε στεφανιαία νόσο αλλά συνήθως σε γενετικά αίτια. Για παράδειγμα η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια πάθηση του καρδιακού μυός, στην οποία τα τοιχώματα της καρδιάς παχαίνουν, χωρίς την παρουσία κάποιας προφανούς αιτίας, όπως της αρτηριακής υπέρτασης ή πάθησης των καρδιακών βαλβίδων ενώ η Αρρυθμιογόνος Καρδιομυοπάθεια (ARVC) ή νόσος της Νάξου αποτελεί μία γενετική νόσος του καρδιακού μυός κατά την οποία ο κατεστραμένος μύς αντικαθίσταται σταδιακά από ινωτικό και λιπώδη ιστό.

Η νόσος του μη συμπαγούς μυοκαρδίου (left ventricular non-compaction – LVNC) αποτελεί μια πάθηση του καρδιακού μυός και χαρακτηρίζεται από την παρουσία εντός της αριστερής κοιλίας δοκιδώσεων, σπογγώδους υφής.

Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια πάθηση του καρδιακού μυός, που χαρακτηρίζεται από διάταση και μειωμένη λειτουργικότητα της καρδιάς και σε κάποιες περιπτώσεις η αιτία δεν αναγνωρίζεται. Συνήθεις αιτίες που αναγνωρίζονται είναι μια μετάλλαξη σε ένα ή περισσότερα γονίδια που μπορεί να κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά, ιογενείς λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, η έκθεση σε αλκοόλ ή τοξίνες ή φάρμακα και η κύηση (περιγεννητική καρδιοπυοπάθεια).

Ο καρδιολόγος επιβάλλεται να έχει υψηλό δείκτη κλινικής υποψίας για την αναγνώριση των παραπάνω μυοκαρδιοπαθειών έτσι ώστε να οργανώσει διαγνωστικό και θεραπευτικό αλγόριθμο για την άρτια αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρασκευή Κουτρολού Ειδική Καρδιολόγος

Παρασκευή Κουτρολού,
Ειδική Καρδιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.