Πρόπτωση Μιτροειδούς Βαλβίδας

Πρόπτωση Μιτροειδούς Βαλβίδας Facebooktwitterpinterest

Τι είναι : Ουσιαστικά πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία τα δύο ‘’πέταλα’’ της μιτροειδούς βαλβίδας προπίπτουν –δηλαδή υποχωρούν προς τον αριστερό κόλπο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οφείλεται σε περίσσεια ιστού και στην χαλαρότητα της υποβαλβιδικής συσκευής , καταστάσεις με τις οποίες προφανώς γεννιέται κάποιος.

Διάγνωση : Η υποψία τίθεται κυρίως από την ακρόαση αλλά επιβεβαιώνεται με το Triplex καρδιάς.
Η διάγνωση από μόνη της δημιουργεί άγχος στον ασθενή και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στο 90-95% των περιπτώσεων είναι μία κατάσταση η οποία δεν χρήζει παρέμβασης. Είναι κυρίως γονιδιακής προέλευσης.

Συμπτώματα : Τις περισσότερες φορές η διάγνωση τίθεται τυχαία.Τα πιο συνήθη συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή να αναζητήσει ιατρική βοήθεια είναι αίσθημα παλμών , άτυπα θωρακικά άλγη και σπάνια ζάλη.

Επιπλοκές : Η πιο συχνή είναι η πρόπτωση να προκαλεί ανεπάρκεια της βαλβίδας-δηλαδή ένα ποσοστό του αίματος να παλινδρομεί πίσω στον αριστερό κόλπο.Όπως ήδη αναφέρθηκε πολύ σπάνια παρατηρούνται σοβαρές επιπλοκές.Όταν γίνεται αυτό είναι κυρίως μετά από Έμφραγμα ή Μικροβιακή Ενδοκαρδίτιδα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργείο.Να σημειώσουμε βέβαια ότι πλέον υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι όπως για παράδεγμα τα λεγόμενα ‘’clips’’.

Θεραπεία : Σπανίως είναι απαραίτητη.Κυρίως χορηγούμε β-αποκλειστές για να ελέγξουμε το αίσθημα παλμών.Άλλες κατηγορίες φαρμάκων χρησιμοποιούνται σε πιθανές επιπλοκές.

Συμπερασματικά πρέπει να σημειώσουμε την ανάγκη για σωστή ενημέρωση του ασθενούς με στόχο την αποφυγή περιττού άγχους για μία κατάσταση η οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι απόλυτα καλοήθης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.