Θεραπείες Αρθρίτιδας

Θεραπείες Αρθρίτιδας Facebooktwitterpinterest

Για οποιαδήποτε μορφής αρθρίτιδα το χειρουργείο συνήθως συμβαίνει μετά από σκέψη. Είναι καλύτερο, και συνήθως ασφαλέστερο, να αντιμετωπιστεί η άρθρωση συντηρητικά. Οι ασθενείς μπορούν να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα μιας σειράς θεραπειών συμπεριλαμβανομένης της φυσικοθεραπείας, της οστεοπαθολογίας, της χειροπρακτικής, του βελονισμού, της δίαιτας και άλλων.

Παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειες, οι συντηρητικές μέθοδοι κάποια στιγμή δεν θα καταφέρνουν να ανακουφίζουν και να ανταπεξέλθουν στην πρόοδο της αρθρίτιδας. ΄Ετσι θα πρέπει τότε να γίνει σκέψη για πιο επεμβατικές μεθόδους.

Η απλούστερη επεμβατική μέθοδος είναι μία ένεση – έγχυση όπου ένα μείγμα τοπικού αναισθητικού και κορτικοειδούς ενίεται στην ευαίσθητη άρθρωση. Το τοπικό αναισθητικό έχει μια πρόσκαιρη αναλγητική δράση αλλά το κορτικοειδές μπορεί να έχει μία δράση με μακρύτερη διάρκεια. Ο στόχος είναι να μειωθεί η φλεγμονή η οποία σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Τα στεροειδή είναι μια μεγάλη ομάδα φαρμάκων με διαφορετικές δράσεις۠, σχετίζονται χημικά και συμπεριλαμβάνουν τις αντισυλληπτικές ορμόνες, τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους με άσθμα και ακόμα και φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται παράνομα από αθλητές.

Πιο πρόσφατα, αλλά ήδη από αρκετά χρόνια, χρησιμοποιείται μία τεχνική κατά την οποία γίνεται μία μοναδική έγχυση ή μία σειρά εγχύσεων ενός υλικού που ονομάζεται υαλουρονικό οξύ μέσα στην άρθρωση. Ο στόχος είναι να λιπανθεί η άρθρωση και να βοηθηθεί έτσι η κίνηση και ο πόνος. Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα αλλά δεν παρέχεται ίαση, μόνο ανακούφιση.

Παρά την έγχυση η αρθρίτιδα θα εξελιχθεί, με το χειρουργείο να αποτελεί την τελική και μόνιμη λύση. Κατά την διάρκεια των αιώνων οι χειρουργοί έχουν σχεδιάσει έναν αριθμό επεμβάσεων για να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές της αρθρίτιδας. Οι ακόλουθες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε με γενική είτε με τοπική αναισθησία. Χρησιμοποιείται μερικές φορές επίσης ο συνδυασμός και των δύο. Απαιτείται καλή γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς προκειμένου να υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση, παρ’ ότι σε περιπτώσεις αμφιβολίας είναι δουλειά του αναισθησιολόγου να αποφασίσει πριν από κάποια επέμβαση.

Αναστάσιος Λιλικάκης, Ορθοπαιδικός

Αναστάσιος Λιλικάκης,
Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.