Aμνιοπαρακέντηση

Aμνιοπαρακέντηση Facebooktwitterpinterest

Με την αμνιοπαρακέντηση λαμβάνουμε μια ποσότητα αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο και ελέγχουμε τον καρυότυπό του. Απαιτεί είσοδο λεπτής βελόνας στη μήτρα με υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Πότε γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται στις περιπτώσεις που θέλουμε να εξετάσουμε τα χρωμοσώματα του εμβρύου, για να αποκλείσουμε χρωμοσωμικές ανωμαλίες (πχ σύνδρομο Down) ή στις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό ή υποψία κληρονομικών ή γενετικών νοσημάτων (π.χ. μεσογειακή αναιμία).

Γίνεται, λοιπόν, στις ίδιες περιπτώσεις όπως και η CVS. Η εξέταση γίνεται μετά τις 16 εβδομάδες της κύησης. Νωρίτερα δεν υπάρχουν επαρκή κύτταρα του εμβρύου στο αμνιακό υγρό και δεν είναι ασφαλής η εξέταση για το έμβρυο.

Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Εισάγεται μια λεπτή βελόνα διά μέσου της κοιλιάς της εγκύου μέσα στη μήτρα και αναρροφάται μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού. Το αμνιακό υγρό είναι τα ούρα του εμβρύου και η ποσότητα που αφαιρείται αναπληρώνεται σε μερικές ώρες. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και δεν είναι επώδυνη για την έγκυο.

Τι αισθάνομαι μετά από αμνιοπαρακέντηση;

Τις πρώτες ημέρες μπορεί να νιώσετε κάποια δυσφορία στην κοιλιά ή κοιλιακό πόνο, όπως τον πόνο της περιόδου. Τα συμπτώματα αυτά είναι σχετικά συχνά και στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Για να καταπολεμήσετε τον πόνο λαμβάνετε απλά παυσίπονα (Depon, Panadol).

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την εξέταση;

Με την εξέταση αυτή υπάρχει μικρή πιθανότητα αποβολής σε ποσοστό 0,3%. Η πιθανότητα αυτή είναι πρακτικά η ίδια που υπάρχει και μετά από CVS. Αν πρόκειται να αποβάλλετε λόγω της εξέτασης, η αποβολή συμβαίνει συνήθως μέσα στις 5 πρώτες ημέρες από τη στιγμή της εξέτασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι, αν η αμνιοπαρακέντηση γίνει πριν από τις 16 εβδομάδες, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος το έμβρυο να παρουσιάσει ραιβοποδία (παραμόρφωση στους αστραγάλους). Για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο, δεν κάνουμε ποτέ αμνιοπαρακέντηση πριν τις 16 εβδομάδες.

Σπυρίδων Πεπές Μαιευτήρας - Γυναικολόγος MD - Εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία

Σπυρίδων Πεπές ,
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος MD
– Εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.