Τι είναι ροδόχρους ακμή

Facebooktwitterpinterest

Η ροδόχρους ακμή είναι μια πολύ κοινή ανωμαλία του δέρματος που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους στον κόσμο.
Συμπτώματα: κόκκινες κηλίδες, ευρυαγγείες, μικρά κόκκινα “σπυράκια’ χωρίς πύον, “κόκκινες κύστες”.
Τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν σε μέρες, εβδομάδες ακόμα και μήνες και να επιστρέψουν.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ροδόχρους ακμή και αιτιολογούν τις κοκκινίλες τους ως φυσιολογική αντίδραση όταν ντρέπονται ή όταν έρχονται σε δύσκολη θέση.

Η ροδόχρους ακμή θεωρείται χρόνια ασθένεια και δεν έχει οριστική θεραπεία. Επηρεάζει κυρίως το κέντρο του προσώπου, δηλαδή το μέτωπο, τη μύτη, το πηγούνι και την περιοχή γύρω από το στόμα. Εμφανίζεται κυρίως σε ανοιχτόχρωμα πρόσωπα.

Επηρεάζει και τα δυο φύλα, σε όλες τις ηλικίες αν και παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες αλλά σε πιο σοβαρή μορφή στους άντρες. Σπάνια παρουσιάζεται σε παιδιά και σε σκουρόχρωμα άτομα.

Πολλές φορές η ροδόχρους ακμή συγχέεται με την συνήθη ακμή. Μπορεί να συνυπάρχουν αλλά η πρώτη επηρεάζει κυρίως μεγαλύτερα άτομα. Η διαφορά της κυρίως με την συνήθη ακμή είναι ότι δεν παρουσιάζει μαύρα στίγματα ή σπυράκια με άσπρο πύο και το δέρμα είναι πολύ πιο κόκκινο.

Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλιακή έκθεση, προβληματικά τριχοθυλάκια, γαστρεντερικές διαταραχές φάρμακα που διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία, η κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος και η αγωνία, τα πικάντικα φαγητά, το κάπνισμα, τα ζεστά ποτά. Η κορτιζόνη πρέπει να αποφεύγεται αφού μπορεί να ηρεμήσει το δέρμα αρχικά, αλλά αργότερα θα προκαλέσει ερεθισμό στα αγγεία.

Θεραπεία: Η ροδόχρους ακμή δεν θεραπεύεται, όμως ελέγχεται με τακτικές θεραπείες. Μερικές μορφές της θεραπεύονται σε μεγάλο βαθμό με λέιζερ, ή με εξειδικευμένα για την πάθηση φάρμακα. Πολλοί ασθενείς βλέπουν μεγάλη διαφορά με τις θεραπείες αυτές. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης φάρμακα τα ίδια με αυτά της συνήθης ακμής, όπως τα αντιβιοτικά. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντοτε με τη συνταγή του δερματολόγου, αφού η ροδόχρους ακμή είναι πιο ευαίσθητη.

Καθημερινή φροντίδα: Το δέρμα πρέπει να καθαρίζεται δυο φορές την ημέρα αλλά όχι περισσότερες αφού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι χωρίς αλκοόλ.

Γρηγόρης Μαυρουδής,Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,
Γρηγόρης Μαυρουδής,Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.