Κρυψορχία

Κρυψορχία Facebooktwitterpinterest

Είναι η νόσος κατά την οποία δεν υπάρχουν όρχεις στο όσχεο ( φυσιολογική τους θέση ). Οι όρχεις μέχρι τον 7ο μήνα της κυήσεως κατέρχονται από την περιοχή του νεφρού που ευρίσκονται και καταλήγουν στο όσχεο.

Εάν κάπου παρεμποδιστεί αυτή η πορεία, παραμένουν εντός της κοιλίας ή μπορεί να εξέλθουν της κοιλίας και να μετατοπιστούν εντός του βουβωνικού πόρου.

Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάζεται επέμβαση για να τοποθετηθούν οι όρχεις στην φυσιολογική τους θέση (εντός του οσχέου ), διότι:

Εντός της κοιλίας η υψηλή θερμοκρασία της, καταστρέφει τα σπερμιογόνα κύτταρα του όρχεως και όλον τον όρχι (ατροφία) και μπορεί κάποια στιγμή να δημιουργηθεί και καρκινιγένεση.

Εντός δε του βουβωνικού πόρου, από την πίεση που υφίσταται, δεν μπορεί ο όρχις να αναπτυχθεί.

krypsorxia2Η επέμβαση σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία και τις δικές μας αρχές, πρέπει να γίνεται άμεσα με την διάγνωση της νόσου, ή το ταχύτερο δυνατόν από την χρονική στιγμή της διάγνωσης. Πρέπει δε να γίνεται από έμπειρα χέρια, διότι υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς για να μην δημιουργηθούν βλάβες στον όρχι.

Κάτι που θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε, είναι οι εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά την διάρκεια της καριέρας μας: Δεν πρέπει οι γονείς να δέχονται αποκλειστικά τα αποτελέσματα των υπερήχων ή της αξονικής τομογραφίας, επί μη ψηλαφητού όρχεως ότι δεν υπάρχει όρχις εντός της κοιλίας.

Το ζήσαμε πολλές φορές στην πράξη, κάναμε λαπαροσκόπηση, βρήκαμε τους όρχεις εντός της κοιλίας, τους βγάλαμε και τους τοποθετήσαμε εντός του οσχέου ( ορχεοπεξία).

Εάν δεχόμασταν τα αποτελέσματα των υπερήχων ή της αξονικής τομογραφίας, τότε το παιδί θα έπαιρνε αδίκως ορμόνες και σε κάποια ηλικία θα υπήρχε και η πιθανότητα της καρκινογένεσης.

Η παραμονή στην κλινική για αυτήν την επέμβαση, είναι μία ημέρα.

Κώστας Τσαχαλίνας,Χειρουργός Παιδιών – Παιδοουρολόγος,

Κώστας Τσαχαλίνας,Χειρουργός Παιδιών – Παιδοουρολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.