Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή Facebooktwitterpinterest

Είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι το 1991 πραγματοποιήσαμε την πρώτη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή σε παιδί στην Ελλάδα.
Η λαπαροσκόπηση έχει μια άριστη εφαρμογή στην οξεία σκωληκοειδίτιδα, διότι με 2-3 οπές αφαιρεί κανείς την πάσχουσα σκωληκοειδή απόφυση και αποφεύγει την τομή του δέρματος η οποία ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι και πολύ μεγάλη.( π.χ έχουμε χειρουργήσει οξεία σκωληκοειδίτιδα με την σκωληκοειδή να είναι συμπεφυμένη καθ’ όλο το μήκος του τυφλού εντέρου και να φθάνει στο ήπαρ.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έφθανε η τυπική τομή στην ανοικτή επέμβαση, αλλά θα χρειαζόταν τεράστια τομή).

Και εδώ τα πλεονεκτήματα όπως σε όλες τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις είναι γνωστά., ήτοι έλλειψη πόνου, την επομένη της επέμβασης έξοδος εκ της κλινικής, αποφυγή υποδορίου αποστήματος και έλεγχος όλης της κοιλίας, ιδίως σε κορίτσια λόγω των σαλπίγγων, ωοθηκών και της μήτρας.

Πώς γίνεται η επέμβαση της σκωληκοειδεκτομής

Μέσω δύο – τριών οπών μόλις του ενός χιλιοστού στο δέρμα, εισάγεται κατ΄ αρχήν στην περιτοναϊκή κοιλότητα, αέριο CO2 ώστε να προκληθεί διάταση και να δημιουργηθεί ο χώρος για την διενέργεια της επέμβασης.

Στη συνέχεια, εισάγεται ένας πλαστικός σωλήνας (trocar), από το οποίο διέρχεται η οπτική ίνα του λαπαροσκοπίου στο οποίο είναι ενσωματωμένο μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με βιντεοκάμερα προκειμένου ο χειρουργός να έχει σε πλήρη μεγέθυνση την εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς την οποία βλέπει σε monitor υψηλής ευκρίνειας που βρίσκεται μπροστά στο χειρουργικό τραπέζι. Από άλλη οπή, εισάγει με τα χειρουργικά εργαλεία. Από τα ίδια trocars αφαιρεί και εξάγει από το σώμα τη φλεγμονώδη σκωληκοειδή απόφυση.

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Κώστας Τσαχαλίνας,Χειρουργός Παιδιών – Παιδοουρολόγος,

Κώστας Τσαχαλίνας,Χειρουργός Παιδιών – Παιδοουρολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.