Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Υποθυρεοειδισμός Facebooktwitterpinterest

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία κατάσταση που σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένος/η.

Στο λαιμό (τράχηλο) υπάρχει ένας αδένας που ονομάζεται θυρεοειδής αδένας. Παράγει την θυρεοειδική ορμόνη.
Η ορμόνη αυτή ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει την ενέργεια.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι ο ιατρικός όρος με τον οποίο ένα άτομο δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Πολλές φορές συγχέεται με τον υπερθυρεοειδισμό στον οποίο το άτομο παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

Ορισμένοι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό δεν έχουν συμπτώματα. Αλλά οι περισσότεροι αισθάνονται κουρασμένοι. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη διάγνωση, διότι πολλές καταστάσεις μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι κουρασμένος/η.

Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

Έλλειψη ενέργειας
Δυσανεξία (μη ανοχή) στο κρύο
Βραχνάδα ή λεπτές τρίχες
Δυσκοιλιότητα (μείωση της εντερικής κινητικότητας)
Αν δεν θεραπευθεί, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει την καρδιά αδύναμη και να επιβραδύνει τον ρυθμό της. Αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν σου επαρκεί ο αέρας ή κόπωση όταν ασκείσαι και να προκαλέσει πρήξιμο (συσσώρευση υγρού) στους αστραγάλους. Ο αθεράπευτος υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη-και τα δύο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιολογικά προβλήματα.

Στις γυναίκες, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει την επίτευξη κύησης. Στις γυναίκες που τελικά επιτυγχάνεται κύηση, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής (διακοπή της κύησης πριν την 20η εβδομάδα).

Υπάρχει κάποιο τεστ για τον υποθυρεοειδισμό;

Ναι, ο γιατρός σου μπορεί να ελέγξει την παρουσία υποθυρεοειδισμού με μία απλή εξέταση αίματος.

Πως θεραπεύεται ο υποθυρεοειδισμός;

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνει τη λήψη θυρεοειδικής ορμόνης καθημερινά. Μετά τη λήψη για 6 εβδομάδες, ο γιατρός σου θα εξετάσει το αίμα σου για να σιγουρέψει ότι τα επίπεδα είναι εντός φυσιολογικών ορίων. Μπορεί όμως να τροποποιήσει τη δόση ανάλογα με τα αποτελέσματα. Μερικοί άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν τα θυρεοειδικά χάπια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τα χάπια των θυρεοειδικών ορμονών υπάρχουν με διάφορα εμπορικά ονόματα και φαρμακευτικές μορφές. Όλα τα χάπια λειτουργούν επαρκώς. Αλλά δεν πρέπει να μεταπίπτετε από τη μία φαρμακευτική μορφή στην άλλη ούτε από το ένα σκεύασμα στο άλλο. Η εναλλαγή μεταξύ των χαπιών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση ή μείωση των επιπέδων.

Ποτέ μην αλλάζεις μόνος ή μόνη τη δόση της θυρεοειδικής ορμόνης. Η λήψη μεγαλύτερης δόσης θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες και καταστροφή των οστών.

Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Μπορείς να μείνεις έγκυος. Πολλές γυναίκες με υποθυρεοειδισμό έχουν υγιείς εγκυμοσύνες. Αλλά ο/η γιατρός σου πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει τη δόση της θυρεοειδικής ορμόνης από τη στιγμή που μείνεις έγκυος. Αυτό γίνεται γιατί χρειάζεσαι περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη κατά την εγκυμοσύνη. Ο ή η γιατρός σου θα μετρήσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών 4 εβδομάδες μετά από κάθε αλλαγή και τουλάχιστον μία φορά σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πηγή: UpToDate, Feb 09, 2019. Topic 15438 Version 7.0 Το περιεχόμενο αυτό δεν έχει ως σκοπό, ούτε προτείνεται ως υποκατάσταση της ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας. Ζητήστε πάντα τη γνώμη του δικού σας Ιατρού για κάθε ιατρική ερώτηση ή κατάσταση.

Ενδοκρινολόγος Χρήστος Σαββίδης

Χρήστος Σαββίδης,
Ενδοκρινολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.