Διαβήτης Κύησης

Διαβήτης Κύησης Facebooktwitterpinterest

Η επίπτωση του Διαβήτη ολοένα και αυξάνει εξαιτίας πολλών παραγόντων που έχουν να κάνουν και με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Η εμφάνιση του σε νεαρότερες ηλικίες έχει σαν αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να εισέρχονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης με ήδη διεγνωσμένο Σακχαρώδη Διαβήτη.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν αρκετές γυναίκες που χωρίς να έχουν ένα κλινικά εμφανές ιστορικό διαβήτη, εκδηλώνουν Διαβήτη Κύησης, μια κατάσταση που διαγιγνώσκεται πλέον έγκαιρα με την καμπύλη γλυκόζης κατά την 24η-28η εβδομάδα κύησης.

Η αντιμετώπισή του, είτε με δίαιτα είτε με ινσουλίνη, είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή έκβαση της κύησης και τη γέννηση ενός υγιούς βρέφους.
Η πλημμελής θεραπεία του έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρές επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση πολύ μεγάλη σημασία έχει η συνεργασία ανάμεσα στο γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο αφού παράλληλα με τη γλυκαιμική ρύθμιση πρέπει να εκτιμώνται και οι διαστάσεις του εμβρύου στο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου.
Ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι, πολλές φορές, η ύπαρξη μιας παθολογικής κατάστασης κατά την κύηση προδιαθέτει στην εμφάνιση κάποιας άλλης.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προεκλαμψία όπου για το σκοπό αυτό έχουν εκδοθεί και κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία ενώ υπάρχει και online εργαλείο υπολογισμού του κινδύνου εμφάνισης προεκλαμψίας το οποίο ο θεράπων ιατρός μπορεί να χρησιμοποιεί.

Γεώργιος Σημαιάκης, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Γεώργιος Σημαιάκης,
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.