Σε τι διαφέρει η Εξωσωματική φυσικού κύκλου σε σχέση από την συμβατική Εξωσωματική Γονιμοποίηση;

Σε τι διαφέρει η Εξωσωματική φυσικού κύκλου σε σχέση από την συμβατική Εξωσωματική Γονιμοποίηση; Facebooktwitterpinterest

Η διαφορά της εξωσωματικής φυσικού κύκλου σε σχέση με την συμβατική διαδικασία Εξωσωματικής Γονιμοποίησης έγκειται στην προσέγγισή τους.

Η εξωσωματική φυσικού κύκλου (ή mini ivf) εστιάζει στην ποιότητα των ωαρίων και παρακολουθεί τον φυσικό κύκλο της γυναίκας, ενώ η κλασική διαδικασία Εξωσωματικής Γονιμοποίησης χρησιμοποιεί φάρμακα για να ελέγξει τον κύκλο της γυναίκας.

Στην Εξωσωματική Φυσικού Κύκλου χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερα και όχι ισχυρά φάρμακα.
Έτσι, οι παρενέργειες είναι λιγότερες, όπως και ο συνολικός χρόνος θεραπείας. Επίσης, η θεραπεία εστιάζει στα ωάρια που χρειάζονται πολύ λίγη βοήθεια για να ωριμάσουν, κάτι που σημαίνει ότι είναι τα ίδια καλής ποιότητας. Αυτή η προσέγγιση προς την ποιότητα και όχι την ποσότητα των ωαρίων έχει αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχημένη.

Στην συμβατική διαδικασία Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών, ως αποτέλεσμα των ενέσιμων ορμονών. Αυτό μπορεί να παρουσιάσει πολλά συμπτώματα παρενεργειών, όπως η ναυτία, ο πόνος και οι πρησμένες ωοθήκες. Αντιθέτως, η εξωσωματική φυσικού κύκλου είναι ότι πιο κοντινό στην φυσική γονιμοποίηση μέσω εξωσωματικής διαδικασίας. Δεν χρησιμοποιούνται ενέσιμα φάρμακα και η μήτρα είναι πιο δεκτική σε μια εγκυμοσύνη, ενώ η όλη διαδικασία είναι πιο ασφαλής και οικονομική.

 

Φυσικού κύκλου Εξωσωματική

Η Εξωσωματική Φυσικού Κύκλου είναι κατάλληλη για κάθε γυναίκα που έχει ακόμα ωορρηξία και θέλει να αποφύγει ή να μειώσει τα διεγερτικά φάρμακα, ωστόσο συνίσταται ειδικά για όσες γυναίκες έχουν χαμηλό απόθεμα ωαρίων, χαμηλή Αντιμυλλέριο ορμόνη (ΑΜΗ), υψηλή FSH, προηγούμενες αποτυχίες εμφύτευσης, όχι τόσο καλή ανταπόκριση στις συμβατικές διαδικασίες εξωσωματικής (παραγωγή κάτω από 3 ωαρίων) ή δεν θέλουν να πάρουν ορμόνες για προσωπικούς ή ιατρικούς λόγους. Επίσης, αφορά μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που όμως θέλουν να προσπαθήσουν με τα δικά τους ωάρια, γυναίκες που υποφέρουν από ενδομητρίωση ή θέλουν να αποφύγουν τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής μιας τυπικής εξωσωματικής.

Φυσική Τροποποιημένη Εξωσωματική

Η Φυσική Τροποποιημένη Εξωσωματική έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Φυσικού Κύκλου Εξωσωματική, με την διαφορά ότι περιλαμβάνει μια μικρή ποσότητα διεγερτικών φαρμάκων. Μια διαφορετική φαρμακευτική αγωγή δίνεται για 3-4 μέρες πριν από την συγκέντρωση των ωαρίων, ώστε να αποφευχθεί η φυσική ωορρηξία, ενώ μια μικρή δόση διεγερτικών ορμονών κρατά τους αδένες υγιείς. Αυτές οι ποσότητες είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με εκείνες των 4-5 εβδομάδων που δίνονται στην κλασική διαδικασία Εξωσωματικής.

Ένα σημείο – κλειδί της Φυσικής Τροποποιημένης Εξωσωματικής στο οποίο υπερτερεί σε σχέση με την Φυσικού Κύκλου Εξωσωματική Γονιμοποίηση είναι τα ποσοστά επιτυχίας που σημειώνει. Επίσης, η μήτρα είναι πιο δεκτική στην εμφύτευση, ενώ η μικρότερη ποσότητα των φαρμάκων μειώνει και την πιθανότητα για τυχόν παρενέργειες ή κινδύνους. Τέλος, είναι μια πιο οικονομική λύση και δεν χρειάζεται καν διακοπή ανάμεσα στους κύκλους.

Δρ Ελένη Κοντογιάννη,
εμβρυολόγος-γενετίστρια, ,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.