Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού υπερτερεί της κατάψυξης των ωαρίων;

Facebooktwitterpinterest
Πολλές γυναίκες στρέφονται στην κατάψυξη ωαρίων για να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. Τι μπορούν να κάνουν όμως όταν η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι εφικτή επιλογή λόγω ειδικών ιατρικών ή άλλων συνθηκών;
Υπάρχει άλλη επιλογή υπάρχει για τις γυναίκες οι οποίες θα ήθελαν να διατηρήσουν όχι μόνο τη γονιμότητά τους, αλλά και την ορμονική τους λειτουργία;

Η αφαίρεση και κατάψυξη ωοθηκικού ιστού για μελλοντική χρήση μπορεί να δώσει αυτά τα αποτελέσματα, αλλά μέχρι στιγμής θεωρείται πειραματική θεραπεία.
Σύμφωνα όμως με μία πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Reproductive Sciences, σχεδόν 4 στις 10 γυναίκες (ποσοστό 37,7%) που υπεβλήθησαν στην διαδικασία, κατόρθωσαν να αποκτήσουν παιδιά αργότερα στη ζωή τους.
«Παρά την τεράστια κλινική πρόοδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η διαδικασία εξακολουθεί να είναι πειραματική» σύμφωνα με τους Πατσέκο και Οκτάι. «Τώρα οι γυναίκες οι οποίες εξετάζουν τις επιλογές για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους έχουν περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή τους. Λαμβάνοντας υπόψιν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού, πρέπει να θεωρηθεί μία συζητήσιμη επιλογή διατήρησης της γονιμότητας».
Για να εκτιμήσουν τη χρήση και την πιθανότητα επιτυχίας της κατάψυξης ωοθηκικού ιστού, ο Δρ Κιουκτουκ Οκτάι (ο οποίος ήταν ο πρώτος στον κόσμο που έκανε αυτή τη διαδικασία το 1999) μαζί με τη συνεργάτιδά του Δρ Φερνάντα Πετσέκο, ανάλυσαν όλα τα κλινικά δεδομένα από το 1999 μέχρι το 2016.
Διαπίστωσαν ότι:
 •         Από 309 περιπτώσεις κατάψυξης ωοθηκικού ιστού προέκυψαν 84 γεννήσεις και 8 εγκυμοσύνες οι οποίες διήρκησαν πέρα του 1ου τριμήνου.
•         Σε 113 περιπτώσεις που η ηλικία της γυναίκας κατά τη στιγμή της κατάψυξης του ωοθηκικού ιστού ανεγράφετο, οι γυναίκες που συνέλαβαν ήταν 27 ετών κατά μέσο όρο.
•         Η τεχνική αποκατέστησε την αναπαραγωγική λειτουργία και αντέστρεψε την εμμηνόπαυση σχεδόν στα 2/3 των γυναικών (ποσοστό 69,3%). Στις γυναίκες αυτές, είτε επέστρεψε ο φυσιολογικός κύκλος είτε αναπτύχθηκαν ωοθυλάκια είτε έμειναν έγκυοι φυσιολογικά.
Η τεχνική της μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού αποκατέστησε τη φυσιολογική γονιμότητα στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τα 2/3 των γυναικών συνέλαβαν φυσιολογικά και μόνο το 1/3 αυτών κατέφυγε στην εξωσωματική γονιμοποίηση (37,6%).
Σύμφωνα με τον Δρ Οκτάι «η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού, υπερτερεί της κατάψυξης ωαρίων, όχι μόνο επειδή αποκαθιστά τη φυσιολογική γονιμότητα, αλλά αντιστρέφει και την εμμηνόπαυση. Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε τη θέση της τεχνικής σε υγιείς γυναίκες, που καθυστερούν την τεκνοποίησή τους, καθώς η τεχνική εφαρμόζεται σήμερα σε ασθενείς με καρκίνο».

Θωμάς Παπαγεωργίου,
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.