Κάνε Αυτά τα 7 Πράγματα αν Είσαι Απογοητευμένη από τη Σχέση σου

Facebooktwitterpinterest

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια.

Όμως τι γίνεται όταν η απογοήτευση είναι η καθημερινότητα της σχέσης σου; Είναι καταδικασμένη η σχέση; Ή μήπως υπάρχει ελπίδα; Στο κάτω-κάτω πρόκειται για τη δική σου ζωή και τη δική σου ευτυχία.

Κάτι πρέπει να κάνεις.

Οι απογοητεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σχέσεων. Να εύχεσαι να είναι μικρές και όχι μεγάλες…

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όμως. Καταρχήν να πούμε ότι υπάρχουν δύο βασικά είδη απογοήτευσης σε μία σχέση:

Συγκεκριμένη και Γενική Απογοήτευση

Η συγκεκριμένη απογοήτευση είναι κάτι ορισμένο, ένα παράπονο που έχεις από τον/τη σύντροφό σου, κάτι που δε σου αρέσει και το άλλο άτομο κάνει κατά καιρούς και σε στενοχωρεί, σε εκνευρίζει ή σε ζορίζει με κάποιον τρόπο.

Πρόσεξε τη διαφορά ανάμεσα στη συγκεκριμένη και τη γενική απογοήτευση καθώς διαβάζεις αυτό το άρθρο, γιατί ανάλογα με το ποια από τις δύο νιώθεις, θα σου προτείνω και αλλιώτικους τρόπους διαχείρισης.

Μπορεί να είναι κάτι μικρό ή μεγάλο, ασήμαντο ή σημαντικό.

Για παράδειγμα, αφήνει την οδοντόπαστα ξεσκέπαστη και δεν κατεβάζει το κάθισμα της λεκάνης στην τουαλέτα.
Ή κάθεται με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση ενώ έχει υποσχεθεί ότι θα πάρει το παιδί από τα αγγλικά.
Ή βγαίνετε για καφέ και έχει κολλήσει στο κινητό του. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα συγκεκριμένης απογοήτευσης.

Γενική απογοήτευση είναι όταν έχεις την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα ήθελες να είναι ή όπως τα περίμενες. Αισθάνεσαι γενική απογοήτευση όταν μια φωνούλα στο κεφάλι σου σου λέει:
«Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι όπως τον περίμενα», ή «Έτσι θα είναι η ζωή μου;».

Η συγκεκριμένη απογοήτευση είναι κάτι ορισμένο, ένα παράπονο που έχεις από τον/τη σύντροφό σου, κάτι που δε σου αρέσει και το άλλο άτομο κάνει κατά καιρούς και σε στενοχωρεί, σε εκνευρίζει ή σε ζορίζει με κάποιον τρόπο.

Πρόσεξε τη διαφορά ανάμεσα στη συγκεκριμένη και τη γενική απογοήτευση καθώς διαβάζεις αυτό το άρθρο, γιατί ανάλογα με το ποια από τις δύο νιώθεις, θα σου προτείνω και αλλιώτικους τρόπους διαχείρισης.

Τι ακριβώς σε έχει απογοητεύσει;

Αυτό που σε στενοχωρεί είναι ότι έχεις πει στον/τη σύντροφό σου χιλιάδες φορές να μη κάνει κάτι που σε ενοχλεί, αλλά αυτός εξακολουθεί να το κάνει;
Μήπως αυτό που σε στενοχωρεί είναι ότι η σχέση σου έχει ξεφτίσει, είναι βαρετή και έχει γκρίνια;

Τι ακριβώς νιώθεις;

Η απογοήτευση κρύβει μέσα της πολλά διαφορετικά συναισθήματα.

Μπορεί η απογοήτευση να σου βγαίνει σα στεναχώρια- στεναχωριέσαι για τη συμπεριφορά του συντρόφου σου, για αυτά που έκανε ή δεν έκανε, ή στεναχωριέσαι που η σχέση σου δεν είναι όπως την ονειρεύεσαι.

Μπορεί η απογοήτευση να σου βγει σα θυμός προς τον/τη σύντροφο που σε «έριξε», ή προς τον εαυτό σου για την επιλογή που έκανες, ή προς θυμός προς όλον τον κόσμο και την αδικία που υπάρχει στη ζωή.

Ίσως η απογοήτευσή σου να έχει και το συναίσθημα της ντροπής- ντρέπεσαι που είσαι σε αυτή την κατάσταση, που δεν είσαι ευτυχισμένη/ος, που οι άλλοι σε βλέπουν έτσι.

Γενική απογοήτευση είναι όταν έχεις την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα ήθελες να είναι ή όπως τα περίμενες. Αισθάνεσαι γενική απογοήτευση όταν μια φωνούλα στο κεφάλι σου σου λέει:
«Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι όπως τον περίμενα», ή «Έτσι θα είναι η ζωή μου;».

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις το συγκεκριμένο μίγμα συναισθημάτων που νιώθεις. Αν θες να είσαι ευτυχισμένη/ος στη σχέση σου, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το κάθε συναίσθημα χωριστά.

Για ποιο λόγο άραγε ο/η σύντροφός σου φέρεται έτσι;

Αν ο/η σύντροφός σου κάνει κάτι που δε σου αρέσει, ίσως έχει νόημα να αναρωτηθείς για ποιο λόγο το κάνει. Μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν πράγματα από συνήθεια, ακόμα και αν είναι μία ενοχλητική συνήθεια. Μπορεί επίσης να κάνουν πράγματα ενώ δεν είναι του χαρακτήρα τους, αλλά πρόκειται για μια άτυχη στιγμή, για κάτι που αργότερα το μετανιώνουν. Οι λόγοι που οι άνθρωποι φέρονται έτσι είναι πολλοί:

  • Στρες
  • Κούραση
  • Άγχος
  • Στεναχώρια
  • Οικονομικές δυσκολίες, κλπ.

Πριν αφήσεις την απογοήτευσή σου να σε πάρει από κάτω, προσπάθησε να μπεις στη θέση του/της συντρόφου σου και να καταλάβεις πώς νιώθει και γιατί μπορεί να φέρεται έτσι. Προσπάθησε να καταλάβεις, όχι να δεχτείς ή να συγχωρήσεις.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις το συγκεκριμένο μίγμα συναισθημάτων που νιώθεις. Αν θες να είσαι ευτυχισμένη/ος στη σχέση σου, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το κάθε συναίσθημα χωριστά.

Τα 7 Πράγματα που Μπορείς να Κάνεις για να Διαχειριστείς την Απογοήτευση στη Σχέση σου

Καταρχήν πρέπει να διαχειριστείς το συναίσθημά σου, όχι τη συμπεριφορά του άλλου. Αν το άλλο άτομο δε θέλει να αλλάξει, δεν μπορείς να το κάνεις εσύ να αλλάξει χρησιμοποιώντας καλό ή κακό τρόπο. Στα βήματα που σου προτείνω η ιδέα είναι να δουλέψεις με την απογοήτευσή σου και να φτάσεις σε ένα σημείο να καταλάβεις τι γίνεται στη σχέση σου και πώς θες να προχωρήσεις.

    1. Σταμάτα να σκέφτεσαι με όρους «Πρέπει» και «Δεν πρέπει»

      Για να νιώθεις απογοήτευση με κάποιον, θα πρέπει να κάνεις κάποια σύγκριση με κάποιον άλλον, με κάποια άλλη καλύτερη ή ιδανική κατάσταση. Στην περίπτωση σου συγκρίνεις τη σχέση σου με την ιδανική σχέση που έχεις στη φαντασία σου και τις προσδοκίες που έχεις. Έτσι, ίσως βάζεις πολλά «πρέπει», που θα έκαναν τα πράγματα ιδανικά. Ίσως λες ότι ο σύντροφός σου θα «έπρεπε» να βοηθάει στην κουζίνα, τα ψώνια, κλπ., ή «δεν θε έπρεπε» να πηγαίνει γήπεδο ή να κολλάει στο κινητό ή θα «έπρεπε» να καταλάβει πώς αισθάνεσαι και να σε στηρίξει, κλπ. Ίσως πιστεύεις ότι η σχέση σου θα «έπρεπε» να είναι 100% του χρόνου ικανοποιητική και να σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένη, και να μην έχει τα σκαμπανεβάσματα που έχει τώρα. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Τώρα θέλω να είσαι απολύτως ειλικρινής. Ρώτησε τον εαυτό σου:
      • «Είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες που έχω από τη σχέση μου;»
      • «Επειδή το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περίμενα, αυτό κάνει τη σχέση μου κακή;».
      Ίσως έχεις μεγάλες απαιτήσεις. Ίσως αν δεν τα έβλεπες όλα με απόλυτους όρους και έβαζες νερό στο κρασί σου να μην ένιωθες τόση απογοήτευση. Ίσως περιμένεις από τη σχέση σου να σε καλύψει σε όλους τους τομείς της ζωής σου, να σου λύσει όλα σου τα προβλήματα και να σου φέρει μόνο χαρά.
      Φυσικά υπάρχουν μερικές συμπεριφορές (πχ βία, κακομεταχείριση) που δεν επιτρέπονται και εκεί πρέπει να αντιμετωπίσεις το θέμα διαφορετικά.

    2. Ζύγισε τα θετικά και τα αρνητικά

      Αν σε απογοητεύουν συγκεκριμένα πράγματα που ο/η σύντροφός σου έκανε ή δεν έκανε, μην κρίνεις τη συμπεριφορά του μεμονωμένα. Σκέψου όλα τα θετικά που έχει αυτό το άτομο. Σκέψου όλα τα καλά και σωστά που κάνει. Δέξου ότι έχει ελαττώματα, όπως άλλωστε και εσύ.
      Ακόμα και αν υπάρχει μία συμπεριφορά συνεχόμενη που σε ενοχλεί (ξεχνάει να βγάλει τα σκουπίδια) ή αν έκανε κάτι μεμονωμένο που σε ενόχλησε (δεν ήρθε στο πάρτι γενεθλίων της αδερφής σου επειδή έμεινε ως αργά στο γραφείο), σε γενικές γραμμές θα έλεγες ότι ο/η σύντροφός σου είναι άτομο που σε αγαπάει και σε νοιάζεται;

      • Ποια είναι τα θετικά του στοιχεία;
      • Τι σε έκανε να τον/την ερωτευτείς;

      Οι σχέσεις είναι δύσκολες και απαιτούν αμοιβαίες υποχωρήσεις και διατήρηση της ισορροπίας, πάρε-δώσε και κατανόηση ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Προσπάθησε να δείξεις περισσότερη κατανόηση.

    3. Βάλε βαθμό στην απογοήτευσή σου

      Σοβαρά. Σε μία κλίμακα από το 0-10 που τοποθετείς την απογοήτευσή σου; Πρόκειται για κάτι σημαντικό ή ασήμαντο; Αν βάζεις μεγάλο βαθμό απογοήτευσης σε κάποια ασήμαντη συμπεριφορά (πχ, δεν κλείνει την οδοντόπαστα), μήπως υπερβάλλεις; Μήπως υπάρχει κάτι άλλο που σε χαλάει και η συμπεριφορά αυτή είναι αφορμή; Αν ο βαθμός που βάζεις σε αυτό που σε ενοχλεί είναι χαμηλός, κάτω από 5, αξίζει τον κόπο να του δίνεις τόση σημασία και να στεναχωριέσαι; Μήπως χαλιέσαι χωρίς λόγο; Φυσικά και τα μικροπράγματα μας ρίχνουν, αλλά αν τα συγκρίνεις με τα θετικά στοιχεία του ανθρώπου σου, μήπως τελικά δεν αξίζει τον κόπο να απογοητεύεσαι;

    4. Ρώτα τον εαυτό σου τι μπορείς να κάνεις

      Αν το «κάτι» που σε ενοχλεί είναι μικρό, σκέψου αν θέλεις να το αφήσεις να πέσει χάμω.
      Αν πρόκειται για κάτι συγκεκριμένο, όπως μοίρασμα όσων έχουν να γίνουν στο σπίτι, ίσως είναι ώρα για μια συζήτηση. Μπορεί να χρειάζεται να αλλάξετε το πώς μοιράσατε τις δουλειές ή να κάνετε κάποια άλλη διευθέτηση. Να θυμάσαι ότι αν έχεις θετική στάση μπορείς να επηρεάσεις θετικά τη σχέση σου. Το ότι τώρα έχεις απογοητευτεί δε σημαίνει ότι τα πράγματα δε μπορεί να βελτιωθούν. Ακόμα και αν είσαι απογοητευμένη γενικότερα με τη σχέση σου, μπορεί να προσπαθήσεις να είσαι το μέλος που την οδηγεί σε μια πιο υγιή κατάσταση (ή να πάρεις την απόφαση να φύγεις).

    5. Μη βάζεις την ευτυχία σου στα χέρια του/της συντρόφου σου

      Μην περιμένεις από κάποιον άλλον να σε κάνει ευτυχισμένη/ο! Η ευτυχία σου θα πρέπει να σχετίζεται περισσότερο με εσένα, τις αποφάσεις που παίρνεις για τη ζωή σου, τους ανθρώπους με τους οποίους έχεις φιλική ή συγγενική σχέση και τα πράγματα που επιλέγεις να κάνεις και λιγότερο με τον/τη σύντροφό σου. Γιατί να του δώσεις τόση δύναμη και εξουσία επάνω σου; Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου. Κάνε περισσότερα πράγματα από αυτά που αγαπάς και σου δίνουν χαρά. Μην κολλάς στις λεπτομέρειες που σε εκνευρίζουν και σε απογοητεύουν. Μάθε να τις προσπερνάς και να βρεις πολλές διαφορετικές πηγές χαράς στη ζωή σου. Η ευτυχία σου είναι δική σου ευθύνη και κανενός άλλου.

    6. Δημιούργησε μη επικριτική ατμόσφαιρα επικοινωνίας

      Η καλή επικοινωνία βρίσκεται στα θεμέλια της κάθε καλής σχέσης. Για να υπάρχει καλή επικοινωνία, πρέπει να ξεκινήσεις με καλή διάθεση και πίστη ότι ο/η σύντροφός σου θα κουβεντιάσει, επειδή ενδιαφέρεται εξίσου να είστε καλά σαν ζευγάρι. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις για να δημιουργήσεις σωστό περιβάλλον επικοινωνίας είναι να έχεις ανοιχτή στάση, να μην ξεκινήσεις κατηγορώντας ή υποτιμώντας τον άλλον. Άκουσε τι έχει να σου πει και προσπάθησε να καταλάβεις την άποψή του και το πώς βλέπει τα πράγματα. Προσπάθησε να αποφύγεις να χρησιμοποιείς το «εσύ» όταν του λες κάτι, γιατί έτσι τον/την βάζεις στη θέση του κατηγορουμένου. Αντί να πεις «Εσύ δε με καταλαβαίνεις» είναι προτιμότερο να μιλήσεις για το πώς αισθάνεσαι και να πεις «Εγώ νιώθω ότι δε με καταλαβαίνεις».
      Η διαφορά είναι λεπτή αλλά σημαντική. Επικεντρώσου σε ένα θέμα και μην αρχίσεις να κατηγορείς τον άλλον για άλλα ζητήματα, άσχετα από αυτό που συζητάτε τώρα. Μίλα με τη λογική και όχι με το συναίσθημα.

    7. Όταν νιώθεις ότι έχεις εξαντλήσει όλους τους δρόμους…

      Μερικές φορές οι σχέσεις απλώς δε λειτουργούν. Δε μπορείς να τις σώσεις. Αν οι διαφορές που έχεις με τον/τη σύντροφό σου είναι σημαντικές. βαθιές, αγεφύρωτες και χρόνιες, αν έχετε προσπαθήσει και δε βρήκατε άκρη, ίσως πρέπει να αποδεχτείς την πραγματικότητα. Αν νιώθεις τεράστια απογοήτευση και καμία χαρά στη σχέση σου ίσως ήρθε η στιγμή να εξετάσεις αν πρέπει να βάλεις ένα τέλος σε αυτή.

Αν η απογοήτευση σου είναι τεράστια, έχεις δύο επιλογές:

  1. να μείνεις στη σχέση και να κάνεις μία ακόμα προσπάθεια, κάνοντας αλλαγές στο πώς βλέπεις και κρίνεις τα πράγματα και τον/τη σύντροφό σου, με την ελπίδα ότι θα νιώσεις καλύτερα ή
  2. να φύγεις, ξέροντας ότι έκανες ό,τι μπορούσες.

Αλλά το να μείνεις και να είσαι βουτηγμένη στη γκρίνια και τη δυστυχία δεν είναι επιλογή. Είναι μαρτύριο στο οποίο υποβάλλεις τον εαυτό σου.


Χρειάζεσαι βοήθεια για να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου; Ή να αποκτήσεις τη σχέση που ονειρεύεσαι;

Μπορώ να σε βοηθήσω.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη,
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.