10 Προβλήματα που Καταστρέφουν μία Σχέση

Facebooktwitterpinterest

Η κάθε σχέση είναι διαφορετική και μοναδική. Κάθε σχέση είναι σύνθετη. Ακόμα και σχέσεις που επιφανειακά μοιάζουν παρόμοιες στην ουσία είναι αλλιώτικες, αφού οι άνθρωποι διαφέρουν στην προσωπικότητα αλλά και τις εμπειρίες τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν δέκα κοινά ζητήματα που, όταν υπάρχουν, καταστρέφουν τη σχέση.

Ποια είναι τα 10 προβλήματα που καταστρέφουν μία σχέση

1. Ο/η σύντροφος σου είναι εγωιστής.

Προτεραιότητα του συντρόφου σου είναι ο εαυτός του, η βολή του, το πώς θα περάσει καλά. Σε αγαπάει, σου φέρεται όμορφα, αλλά…. Θεωρεί ότι οι δικές του ανάγκες είναι σημαντικότερες από τις δικές σου. Αν όμως δεν υπάρχει πάρε-δώσε, δεν υπάρχει σεβασμός και ισορροπία.

2. Δεν είναι εκεί όταν τον/την χρειάζεσαι.

Μπορεί να χρειάζεσαι τον/τη σύντροφό σου για κάτι μικρό, κάτι απλό και συνηθισμένο. Να σε βοηθήσει σε κάτι, να πάτε για έναν καφέ μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, να σε ακούσει. Μπορεί να τον/την χρειάζεσαι για κάτι σοβαρό. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, το άτομο αυτό δεν είναι εκεί για να σε στηρίξει. Πώς όμως θα είναι καλή μία σχέση όταν δεν μπορείς να βασιστείς στον άλλον και να έχεις τη συναισθηματική και πρακτική του υποστήριξη;

3. Δε σέβεται τη γνώμη σου.

Ακούει τη γνώμη σου; Σου ζητάει να πεις τι σκέφτεσαι για κάτι που τον/την απασχολεί; Όταν είστε με παρέα σε ακούει προσεκτικά ή σε διακόπτει και σε προβάλλει; Αν δε νοιάζεται για τη γνώμη σου, αν δε δίνει σημασία στην άποψή σου, τότε κάτι πάει στραβά.

 

4. Δε φροντίζει τον εαυτό του/της.

Η βασική αυτοφροντίδα, η ατομική καθαριότητα, το ντους, τα καθαρά εσώρουχα και ρούχα, το βούρτσισμα των δοντιών, είναι επίσης βασικά δείγματα ότι ένας άνθρωπος σέβεται και εκτιμάει τον εαυτό του και αυτόν που έχει δίπλα του. Αν ο/η σύντροφός σας έχει αφεθεί εντελώς, παραμελεί τα βασικά και δε νοιάζεται καθόλου για την εξωτερική του εμφάνιση, αυτό είναι σημάδι κατάθλιψης αλλά και πρόβλημα στη σχέση.

5. Φροντίζει υπερβολικά τον εαυτό του/της.

Αυτό πάλι είναι το άλλο άκρο σε σχέση με το προηγούμενο πρόβλημα. Αν ο/η σύντροφος έχει ως προτεραιότητά του το γυμναστήριο, το ντύσιμο, την εξωτερική εμφάνιση και βάζει κάθε τι άλλο σε δεύτερη μοίρα, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το προσέξεις. Ειδικά αν νιώθεις ότι σε παραμελεί και βάζει όλο του το χρόνο στη φροντίδα της εξωτερικής του/της εμφάνισης.

6. Έχει θέματα με τη διαχείριση θυμού.

Ξεσπάει τα νεύρα του/της με άσχημο τρόπο είτε επάνω σου είτε γύρω σου. Ίσως φοβάσαι κοντά σε αυτόν τον άνθρωπο όταν θυμώνει. Ίσως σε χαλάει το γεγονός ότι έχει αυτά τα ξεσπάσματα για ασήμαντη αφορμή. Ο έντονος θυμός είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

7. Δεν έχετε «χημεία».

Η σεξουαλική ζωή είναι σημαντική σε μία σχέση. Πώς τα πάτε σε φυσικό επίπεδο; Συνδέεστε; Έχετε χημεία; Αν η σεξουαλική σας ζωή είναι κακής ποιότητας ή ανύπαρκτη, αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα.

8. Ο/η σύντροφός σου ζητάει να θυσιάσεις σημαντικούς στόχους.

Όταν στη σχέση ο/η σύντροφος σου ζητάει να αφήσεις κατά μέρος επαγγελματικούς ή προσωπικούς στόχους και σε πιέζει να κάνεις αυτό που σου λέει, χωρίς να νοιάζεται για τη δική σου γνώμη ή επιθυμίες, τότε υπάρχει σημαντικό θέμα.

9. Ο/η σύντροφός σου δε νοιάζεται για τη ζωή σου.

Είσαι με ένα άτομο που αδιαφορεί για τη ζωή σου: το πώς νιώθεις, ποιοι είναι οι φίλοι σου, ποια τα όνειρα και οι στόχοι σου. Ο/η σύντροφός σου διαρκώς μιλάει για τη δική του ζωή και δε σου κάνει ερωτήσεις ή δε δείχνει ενδιαφέρον.

10. Ο/η σύντροφός σου είναι ιδιαίτερα αρνητικό άτομο

Όλοι έχουμε τις κακές μας στιγμές. Αν όμως ο/η σύντροφός σου έχει διαρκώς κακές στιγμές, αν είναι αρνητικός άνθρωπος που γκρινιάζει διαρκώς, του φταίνε όλα, δεν ευχαριστιέται τίποτα και δε περιμένει τίποτα καλό, ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς αν θέλεις να είσαι σε μια τέτοια σχέση.

 

Αν είσαι ήδη σε μία τέτοια σχέση ή έχεις παντρευτεί και έχεις αυτά τα προβλήματα, ρώτησε τον εαυτό σου τι είναι αυτό που επιθυμείς από τον άνθρωπό σου. Προσπάθησε να τα κουβεντιάσεις και να δεις αν υπάρχεις κάποια λύση ή τρόπος να τα διαχειριστείς. Αλλιώς, θα πρέπει να ακούσεις το ένστικτό σου και να κάνεις αυτό που τελικά είναι καλύτερο για εσένα.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη,
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.