Σχεδιάζοντας μια εγκυμοσύνη..

Facebooktwitterpinterest

Είναι πολύ σημαντικό, για μια γυναίκα που σχεδιάζει να μείνει έγκυος, να επισκεφθεί το γιατρό της για ένα check-up, πριν ακόμα μείνει έγκυος. Ο γιατρός σας, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει πράγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας. Για παράδειγμα θα σας ρωτήσει για τη διατροφή σας, τα πρότυπα ζωής σας, τις μεθόδους αντισύλληψης που πιθανόν χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα, τις προηγούμενες εγκυμοσύνες, τα φάρμακα που παίρνετε αλλά και τις υπόλοιπες παθήσεις από τις οποίες πάσχετε ή υπάρχουν γενικά στην οικογένεια σας.

Υπάρχουν πολλές ενέργειες που εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε πως η εγκυμοσύνη σας θα είναι όσο το δυνατόν πιο υγιής. Αυτές οι ενέργειες είναι σημαντικό να γίνουν ΠΡΙΝ μείνετε έγκυος και περιλαμβάνουν:

-Συζήτηση για τα φάρμακα που παίρνετε (ακόμα και για φυτικά σκευάσματα) και πιθανή ανάγκη για αλλαγές σε αυτά.
-Συζήτηση για το κατά πόσο έχετε προβεί στους απαραίτητους εμβολιασμούς για την ηλικία σας.
-Έναρξη λήψης φυλλικού οξέος.
-Ενημέρωση για τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε και για το ποίες είναι αυτές που πρέπει να προτιμάτε.
– Διακοπή καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και κάθε είδους φαρμακευτικής ή άλλης ουσίας που δεν συνταγογραφείται από ιατρό.
– Ενημέρωση αλλά και κατανόηση των κινδύνων που μπορεί να διατρέξει η ίδια η έγκυος ή το έμβρυο στην περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις στην γυναίκα ή γενικά κληρονομικές ασθένειες στην οικογένεια της ίδιας ή του συζύγου της.
– Συζήτηση για την πιθανότητα να έρχεται η έγκυος σε επαφή με επικίνδυνες ουσίες στην εργασία ή στο σπίτι της.
– Προσπάθεια διατήρησης ιδανικού βάρους.
Πιο αναλυτικά λοιπόν: 
Ρωτήστε για το αν τα φάρμακα που παίρνετε είναι ασφαλή. Αν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα ή φυτικό σκεύασμα ρωτήστε αν είναι ασφαλές να συνεχίσετε να το παίρνετε όσο είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε. Κάποια φάρμακα χρειάζονται αρκετό καιρό ώστε να εξαφανιστούν από το σώμα σας, γεγονός που σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει σωστός προγραμματισμός από νωρίς.
Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνει αλλαγή σε ένα πιο ασφαλές φάρμακο. Επίσης, είναι πιθανό να χρειαστεί σταδιακή διακοπή σε κάποια φάρμακα διότι η απότομη διακοπή τους μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Αυτό, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για γυναίκες που λαμβάνουν αγωγή για επιληψία. υπέρταση, λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Ελέγξτε αν έχετε παραλείψει κάποιο εμβόλιο. Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες πρέπει να είναι up-to-date όσον αφορά τους εμβολιασμούς τους. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να νοσήσουν από τις ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν τα εμβόλια με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τις ίδιες αλλά και για τα μωρά τους.
Κάποια εμβόλια δεν μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και τον ένα μήνα πριν από αυτή.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να κάνετε τα εμβόλια αυτά, αν τα χρειάζεστε, πάνω από ένα μήνα πριν αρχίσετε τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη.
Ξεκινήστε τη λήψη φυλλικού οξέος. Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος ξεκινήστε να λαμβάνετε ένα σκεύασμα που να περιέχει τουλάχιστον 400 mcg φυλλικού οξέος. Αυτό βοηθάει στην πρόληψη κάποιων συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου. Ξεκινήστε να λαμβάνετε το σκεύασμα τουλάχιστον ένα μήνα πριν αρχίσετε τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος. Δεν αρκεί να αρχίσετε τη λήψη του σκευάσματος μόλις ανακαλύψετε πως είστε έγκυος.
Μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, έχουν ήδη σχηματιστεί πολλά μέρη του σώματος του εμβρύου, για την ανάπτυξη των οποίων είναι πολύ σημαντικό το φυλλικό οξύ ή/και άλλες βιταμίνες. Είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε υπερβολικές δόσεις από οποιαδήποτε βιταμίνη και ειδικά την βιταμίνη Α. Αν σχεδιάζετε να πάρετε κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα δείξτε το στο γιατρό σας ώστε να σιγουρευτείτε πως οι δόσεις που παίρνετε είναι ασφαλείς για εσάς και το μωρό σας.
Ελέγξτε τη διατροφή σας. Μερικές τροφές δεν είναι ασφαλείς για τις έγκυες ή και για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος μην τρώτε ωμό ή μη καλά μαγειρεμένο κρέας.
Αποφύγετε να τρώτε καρχαρία, ξιφία, βασιλικό σκουμπρί και πλακολεπιδόψαρο διότι μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ τόσο ώστε να μην πίνετε περισσότερους από 1 με 2 καφέδες την ημέρα. Το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφεΐνη αλλά συνήθως όχι σε τόσο μεγάλες ποσότητες όσο ο καφές. Προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπημένη δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε.
Διακόψτε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών.
Αν καπνίζετε, πίνετε αλκοόλ ή κάνετε χρήση ναρκωτικών ουσιών που δεν συνταγογραφούνται από ιατρό αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να σταματήσετε. Ακόμα και μικρές ποσότητες από τα παραπάνω σε αραιά χρονικά διαστήματα μπορεί να βλάψουν το μωρό σας. Όπως και με το φυλλικό οξύ, δεν αρκεί να σταματήσετε μόλις μάθετε πως είστε έγκυος.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή όπως είπαμε, έχει σχηματιστεί ένα μεγάλο μέρος του εμβρύου και θα μπορούσαν ήδη να έχουν υπάρξει επιπλοκές από τη χρήση καπνού, αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Αν χρειάζεστε βοήθεια για τη διακοπή μιλήστε με το γιατρό σας. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για να σας βοηθήσουν.
Ο σύντροφός σας τέλος, πρέπει και εκείνος να διακόψει το κάπνισμα και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και δεν θα πρέπει να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ.
Ρωτήστε για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν για εσάς ή το μωρό σας αν:
– έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Αν έχετε οποιοδήποτε θέμα υγείας, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε εσάς ή το μωρό σας κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.
Γυναίκες που έχουν συγκεκριμένες παθήσεις πρέπει να συνεργάζονται με τον γιατρό τους ώστε η κατάσταση τους να είναι υπό έλεγχο πριν μείνουν έγκυες. Μερικά συχνά παραδείγματα είναι γυναίκες με διαβήτη, υπέρταση, άσθμα, παθήσεις του θυρεοειδούς, επιληψία και λοίμωξη από HIV. Αν αυτές οι παθήσεις δεν ελέγχονται καλά, τότε μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε μια γυναίκα και στο μωρό της κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.
υπάρχει κάποια κληρονομική πάθηση στην οικογένεια της γυναίκας ή του συντρόφου της.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστείτε πιθανότατα γενετική συμβουλευτική. Αυτή, θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε την πιθανότητα να πάσχει το μωρό σας από την ίδια κατάσταση. Επίσης θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιλογές που θα έχετε αν τελικά το μωρό σας πάσχει. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι η κυστική ίνωση, η μυική δυστροφία, η διανοητική καθυστέρηση και άλλες.
Ελέγξτε το σπίτι και το χώρο εργασίας σας για επικίνδυνες ουσίες όπως για παράδειγμα ο μόλυβδος.
Ελέγξτε το βάρος σας. Γυναίκες που έχουν υπερβολικά πολλά ή λίγα κιλά μπορεί να συναντήσουν δυσκολίες στο να μείνουν  έγκυες αλλά και να έχουν σημαντικά προβλήματα, αν τελικά τα καταφέρουν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η προσέγγιση ενός ιδανικού βάρους, πριν αρχίσετε τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος.

Θωμάς Παπαγεωργίου,
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.