Προληπτικός έλεγχος “Screening Μαστού”

Facebooktwitterpinterest

Ο Οκτώβριος ήταν ο  μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού.
Θεωρoύμε λοιπόν πολύ σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν πότε πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο, καθώς επίσης και ποιές εξετάσεις θα πρέπει αυτός να περιλαμβάνει.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ “SCREENING” ΜΑΣΤΟΥ‼️

  Όταν μιλάμε για τον έλεγχο του μαστού, στην ουσία εννοούμε πότε αρχίζουμε να κάνουμε μαστογραφία. Ακόμα και τώρα που έχουμε στα χέρια μας πληθώρα εξετάσεων για την διάγνωση των παθήσεων του μαστού, εξέταση εκλογής για τον ετήσιο έλεγχο “screening” είναι η ψηφιακή μαστογραφία.

 Παρατηρούμε τελευταία ότι παγκοσμίως υπάρχει μια σύγχυση ως αναφορά τον έλεγχο του μαστού. Κυρίως για το πότε πρέπει μια γυναίκα να ξεκινήσει, κάθε πότε να κάνει και πότε θα σταματήσει τον έλεγχο. Στις παρακάτω οδηγίες φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότερες ιατρικές εταιρίες , καθώς επίσης εφαρμόζονται ευρέως στην χωρά μας.
➡️Ηλικιες 20 – 35
Αυτοεξέταση των μαστών ανά 2-3 μήνες και υπερηχογράφημα επί ενδείξεων. Καλό θα ήταν οι γυναίκες , έστω και μια φορά , να επισκεφτούν τον ειδικό για εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, συμβουλευτική για την εξάλειψη παραγόντων κινδύνου και οδηγίες για την ορθή αυτοεξέταση.
➡️Ηλικιες 35 – 40
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια ψηφιακή μαστογραφία, την οποία ονομάζουμε βάσεως ή αναφοράς, κυρίως σε γυναίκες αυξημένου κινδύνου. Εάν η μαστογραφία μας είναι χωρίς παθολογικά ευρήματα, ο ετήσιος έλεγχος θα ξεκινήσει κανονικά στα 40 έτη.
➡️Ηλικιες > 40
Έλεγχος με ψηφιακή μαστογραφία ανά έτος η όποια πρέπει να συνδυάζεται με την κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μαστού, διότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο καρκίνος δεν απεικονίζεται στην μαστογραφία, μπορεί όμως να εντοπιστεί από τον ειδικό ιατρό. Πολλές φορές χρειάζεται να συμπληρώσουμε την εξέταση με ένα υπερηχογράφημα μαστών (ιδίως σε πυκνούς – νεανικούς μαστούς).
  *ΠΡΟΣΟΧΗ: Το υπερηχογράφημα δεν αντικαθιστά την ετήσια μαστογραφία
 Ασαφές είναι και το ποτέ πρέπει μια γυναίκα να σταματήσει τον έλεγχο. Οι περισσότεροι προτείνουν τα 70 ή 75 έτη. Εμείς παροτρύνουμε τις γυναίκες που είναι καλά στην υγεία τους και φαίνεται να έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής να μην σταματούν τον έλεγχο.

Τα παραπάνω αφορούν την πλειοψηφία των γυναικών, “ενδιάμεσου κινδύνου” όπως τις ονομάζουμε. Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου (κληρονομικό, μεταλλάξεις γονιδίων, ακτινοβολημένες, που έχουν νοσήσει κ.α) ο έλεγχος πρέπει να εξατομικεύεται, ενίοτε με στενή παρακολούθηση από μικρότερη ηλικία ή ακόμα και με την προσθήκη της μαγνητικής μαστογραφίας (MRM). Γι αυτές τις γυναίκες η επίσκεψη σε ειδικό χειρουργό μαστού είναι απαραίτητη.

Και μην ξεχνάτε Η πρόληψη είναι το πιο δυνατό μας όπλο ενάντια στον καρκίνο του μαστού ‼️

Δημήτρης Λ. Τσιρώνης, Χειρουργός Μαστού

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.