Κύστεις ωοθηκών…Το ξέρατε ότι οι περισσότερες εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία;

Facebooktwitterpinterest

Η ωοθήκη είναι από τη φύση της κυστικό όργανο. Παράγει τα ωοθυλάκια, καθώς και ορμόνες και σχεδόν όλες οι γυναίκες θα παρουσιάσουν κάποτε κάποια κύστη, μεγαλύτερη από 3-4εκ.

Παρόλα αυτά, σε ένα ποσοστό 95-97%, οι κύστεις είναι συνήθως καλοήθεις και οι περισσότερες απ΄ αυτές εξαφανίζονται μόνες τους, χωρίς καμία θεραπεία!

Οι πιο συχνές κύστεις είναι λειτουργικές και αφορούν σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Διακρίνονται σε κύστεις ωοθυλακικές και κύστεις ωχρού σωματίου. Οι κύστεις ωχρού σωματίου μπορεί να είναι μεγάλες και να περιέχουν μέσα τους αίμα. Συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορεί όμως να δημιουργήσουν πόνο έντονο, συνήθως στα μέσα του κύκλου.

Άλλες κύστεις είναι οι ορώδεις ή βλεννώδεις κύστεις που καλό είναι να αφαιρούνται. Συνήθως οι κύστεις πρέπει να βγαίνουν όταν είναι πάνω από 4-5εκ. και δεν απορροφόνται μόνες τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα ενδομητριώματα είναι επίσης κύστεις ωοθηκών που περιέχουν παλιό αίμα, το οποίο μοιάζει με σοκολάτα και γι΄αυτό λέγονται σοκολατοειδείς. Και αυτές όταν είναι μεγάλες πρέπει να αφαιρούνται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι δερμοειδείς κύστεις είναι “τερατώματα”, που μπορεί να περιέχουν τρίχες, σμήγμα, δόντια, ακόμα και έκτοπο θυρεοειδικό ιστό και πρέπει να αφαιρούνται.

Η διάγνωση γίνεται με το υπερηχογράφημα (κολπικό) και ελέγχεται η αιμάτωσή τους με το Doppler. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Μερικές φορές επίσης χρειάζεται αιματολογικός έλεγχος για πιθανή ενδομητρίωση ή κακοήθεια (καρκινικοί δείκτες, όπως το CA 125).

Πιθανά συμπτώματα είναι πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά και πιεστικά φαινόμενα. Σπανίως μπορεί μια κύστη να συστραφεί (να στρίψει και να νεκρωθεί) όπως και να σπάσει (ρήξη). Οι κύστεις ωοθηκών που κρύβουν κακοήθεια, συνήθως έχουν και συμπαγή στοιχεία μέσα τους.

 

 

 

 

 

 

Πολλές γυναίκες συμβαίνει να έχουν μικρά, άρρηκτα ωοθυλάκια περιφερικά της ωοθήκης, μικρές κυστούλες, γιατί παρουσιάζουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

 

 

Όπως προαναφέραμε, οι περισσότερες κύστεις ωοθηκών δεν χρειάζονται χειρουργείο (λαπαροσκόπηση) και εξαφανίζονται από μόνες τους!

 

 

 

 

 

 

 

Εις μνήμην Δημήτριου Κακαλέτρη για να μείνει το έργο του στο αναγνωστικό κοινό.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.