Ινομυώματα Μήτρας και η Θεραπεία τους

Ινομυώματα Μήτρας και η Θεραπεία τους Facebooktwitterpinterest

Ινομυώματα Μήτρας και η Θεραπεία τουςΙνομυώματα Μήτρας

Τα ινομυώματα (ονομάζονται και λειομυώματα) αποτελούν τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους της μήτρας. Σε ποσοστό μικρότερο του 1% μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Εμφανίζονται περισσότερο σε νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ μετά την εμμηνόπαυση έχει παρατηρηθεί ότι υποστρέφουν, δηλαδή μειώνονται σε μέγεθος. Το εύρος των διαστάσεών τους ποικίλει, από χιλιοστά έως και ινομυώματα που καταλαμβάνουν ολόκληρη την ‘λεκάνη’.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ινομυωμάτων ανάλογα με τη θέση που αναπτύσσονται. Έτσι, έχουμε τα υπορρογόνια που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, τα ενδοτοιχωματικά, εντός του τοιχώματος της μήτρας και τα υποβλεννογόνια, τα οποία προβάλουν μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Ένα υποβλενογόνιο μισχωτό ινομύωμα είναι δυνατόν να προβάλει από τον τράχηλο της μήτρας (τεχθέν ινομύωμα).

Τα αίτια που τα προκαλούν είναι άγνωστα. Πιστεύεται πως παίζει κάποιο ρόλο η κληρονομική προδιάθεση. Πολλές μελέτες καταδεικνύουν και την ορμονική τους εξάρτηση από τα οιστρογόνα. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο εμφανίζονται σε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας, αυξάνονται σε μέγεθος κατά την εγκυμοσύνη και συρρικνώνονται στην εμμηνόπαυση.

Τα κλινικά τους συμπτώματα ποικίλλουν. Το συχνότερο είναι η μηνορραγία ή μηνο-μητρορραγία. Αν η απώλεια αίματος είναι μεγάλη ή τα επεισόδια συχνά μπορεί οι γυναίκες αυτές να παρουσιάσουν αναιμία. Άλλο κύριο γνώρισμα είναι ο χρόνιος πόνος στην κοιλιά και το αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά (υπογάστριο). Ο πόνος αυτός μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσμηνόρροια (πόνος στις ημέρες της περιόδου), είτε ως δυσπαρεύνια (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή). Άλλες φορές ο πόνος μπορεί να είναι διαξιφιστικός, όταν το ινομύωμα φλεγμαίνει ή εκφυλίζεται. Ανάλογα με την θέση  και το μέγεθός του, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήματα στην ούρηση, σε περίπτωση πίεσης της κύστεως, δυσκοιλιότητα, αν πιέζει το παχύ έντερο, αλλά και αγγειακά προβλήματα όταν πιέζει τα αγγεία της λεκάνης. Πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν παρουσιάζει καμία συμπτωματολογία. Τα ινομυώματα είναι δυνατόν να επηρεάζουν και την γονιμότητα μιας γυναίκας. Αυτό συμβαίνει όταν πιέζουν τις σάλπιγγες εξωτερικά ή όταν προβάλουν μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Σε ένα σημαντικό ποσοστό  ευθύνονται για τις καθ΄έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολές.

Η διάγνωσή τους γίνεται από την κλινική συμπτωματολογία της γυναίκας συνδυαζόμενη με την φυσική εξέταση, δηλαδή την ψηλάφηση της κοιλιάς και την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Μεγάλη διαγνωστική βοήθεια μας προσφέρει ο γυναικολογικός κολπικός υπέρηχος.

Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων ποικίλει ανάλογα με τη θέση, τον τύπο, το μέγεθος του ινομυώματος, τη συμπτωματολογία, την ηλικία της γυναίκας και την διατήρηση ή όχι της γονιμότητάς της! Η αφαίρεση τους με βάση τα παραπάνω κριτήρια μπορεί να γίνει με λαπαροτομία, λαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την πλήρη ίασή τους. Πολλές φορές χορηγούνται GnRH ανάλογα προεγχειρητικά προκειμένου να μειωθούν σε μέγεθος.

Υ.Γ. Στις μέρες μας και στο ιατρείο μας εφαρμόζεται κυρίως η λαπαροσκοπική αφαίρεση των ινομυωμάτων ανεξαρτήτου μεγέθους και αριθμού, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.