Ινομύωματα

Facebooktwitterpinterest

Τα μητριακά ινομυώματα είναι η πιο κοινή μορφή όγκου που εμφανίζεται στις γυναίκες, σε ποσοστό που φτάνει το 20-50%. Αυτοί οι καλοήθεις λειομυωματικοί όγκοι, ή ινομυώματα, μεγαλώνουν όταν εκτίθενται στην οιστρογένη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρατεταμένη ή δυσλειτουργική μητριακή αιμορραγία, οξύς πόνος, αναιμία άγνωστης προέλευσης, ή συμπτώματα πίεσης από τα λειομυώματα που μεγαλώνουν. Η στειρότητα ή οι επαναλαμβανόμενες αποβολές έχουν συσχετιστεί με τα ινομυώματα, τα οποία παραμορφώνουν τη μήτρα.

Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να αφαιρέσουν τη μήτρα, η μυομεκτομή είναι μια σωστή επιλογή για την αφαίρεση των μητριακών λειομυωματικών όγκων και τη συνέχιση της γονιμότητας. Οι γυναίκες που δεν επιθυμούν άλλα παιδιά, ίσως θα θέλουν να εξετάσουν την περίπτωση αφαίρεσης της μήτρας, ξέροντας ότι τα πολλαπλά λειομυώματα έχουν ποσοστό επανεμφάνισης 50%, ενώ τα μεμονωμένα λειομυώματα επιστρέφουν σε ποσοστό 10-20% των αναφερόμενων μελετών. Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για την μυομεκτομή θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι εάν συλλάβουν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και η πιθανότητα καισαρικής τομής είναι αρκετά μεγάλη.

Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με λειομυώματα είναι υποψήφιες για χειρουργική θεραπεία και για αυτές καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν οι λιγότερο επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές. Ο στόχος του γιατρού είναι πάντα να διαλέγει την πιο αποτελεσματική και λιγότερο προβληματική και επίπονη επιλογή για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτήν την κοινή γυναικολογική πάθηση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.