Σύνδρομο Stevens-Johnson και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μετά από έγχυση γεμσιταμπίνης

Facebooktwitterpinterest

Ένας 77χρονος άνδρας διεγνώσθη με αδενοκαρκίνωμα κεφαλής παγκρέατος τον Ιούνιο 2012, μετά από ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και παρακέντηση με λεπτή βελόνη μάζας κεφαλής παγκρέατος.

Ο έλεγχος σταδιοποίησης κατέδειξε  διήθηση του αλλήρειου τρίποδα και μερική διήθηση της πυλαίας φλέβας, κατά συνέπεια η νόσος κρίθηκε ανεγχείρητη. Ο ασθενής ξεκίνησε χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής με gemcitabine  1000 mg/m2 D1, D8, D15 κάθε τρεις εβδομάδες. Τρεις ημέρες μετά τη δεύτερη έγχυση του φαρμάκου ο ασθενής προσήλθε στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου μας με ένα γενικευμένο γυροειδές-κηλιδώδες εξάνθημα στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια του κορμού (φωτογραφίες 1 και 2), στο βλενογόννο του στόματος και του πρωκτού καθώς και στις εγγύς επιφάνειες άνω και κάτω άκρων. Ο ασθενής εμφάνιζε ασθενή δεκατική πυρετική κίνηση καταβολή και έκπτωση μυϊκής ισχύος, αλλά καθόλου πόνο, κνησμό ή διαταραχές από το πεπτικό ή το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο εργαστηριακός έλεγχος έλεγχος έδειξε αναιμία (10 mg/dl), θρομβοπενία (PLT=88.000 /ml) και επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας (Cr=5.7 mg/dl), ενώ η μικροσκόπηση του περιφερικού αίματος έδειξε παρουσία σχιστοκυττάρων, εικόνα συμβατή με μικροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία (εικόνα 3).

 

 

eikona3

Σε συνδυασμό με την έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, στον ασθενή τέθηκε η διάγνωση του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου, μια παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με τη χορήγηση γεμσιταμπίνης (εκτιμόμενη συχνότητα: 0.02-0.03%). Σε σπάνιες περιπτώσεις, το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο δύναται να επιπλακεί από εικόνα πολύμορφου ερυθήματος (Stevens-Johnson), όπως στον συγκεκριμένο ασθενή. Ο ασθενής υπεβλήθη σε συνεδρίες πλασμαφαίρεσης και  αιμοκάθαρσης στη ΜΕΘ με παράλληλη χορήγηση κορτιζόνης, ενυδάτωση και υποστηρικτική αγωγή, κι εμφάνισε σταδιακή αποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας και ύφεση του εξανθήματος εντός 15μέρου. Η χορήγηση της γεμσιταμπίνης διεκόπη οριστικά.

 

Γιάννης Μούντζιος

Νκόλαος Κεντεποζίδης

Ογκολογική Κλινική

251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.