Στόχος νέας χρονιάς: ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ

Facebooktwitterpinterest

Όλοι έχουμε σκεφτεί πως οι επιλογές μας αναφορικά με την υγεία και τη διατροφή μας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Ως αποτέλεσμα, πολλοί αποφασίζουν να αλλάξουν ριζικά αυτές τις επιλογές και το κάνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Συνήθως, η επερχόμενη νέα χρονιά ή μια συγκεκριμένη ημέρα που οριοθετεί την αρχή μιας νέας περιόδου είναι ιδανικές για την υιοθέτηση τέτοιων αλλαγών. Όμως, στην προσπάθειά μας να δεσμευτούμε απέναντι σε αυτές τις αλλαγές που έρχονται, δείχνουμε υπερβάλλοντα ζήλο. Ο ενθουσιασμός της αλλαγής μετατρέπεται σε θηλιά που σφίγγει γύρω μας σιγά σιγά κι έτσι η δέσμευσή μας τελικά δεν αποφέρει καρπούς.

Τι συμβαίνει; Έχουμε άραγε την σωστή νοοτροπία ή σαμποτάρουμε τις προσπάθειές μας με την συμπεριφορά μας από την αρχή;

Μη Ρεαλιστικές Δεσμεύσεις

«Δεν θα ξαναφάω γλυκά», «Η διατροφή μου δεν θα περιέχει καθόλου υδατάνθρακες», «Ποτέ ξανά αλκοόλ!»… αυτές είναι μερικές από τις δεσμεύσεις που συχνά ακούμε, σε σχέση με τη διατροφή. Από 1η Ιανουαρίου, απίστευτα πολλές υποσχέσεις αποτυπώνονται αναφορικά με δίαιτες που θα ξεκινήσουν στις αρχές της νέας χρονιάς.

Οι άνθρωποι νιώθουν πως ένας νέος χρόνος θα ξορκίσει τις κακές συνήθειες του παρελθόντος μονομιάς.
Γι’ αυτό λοιπόν δεσμεύονται, απέναντι στον εαυτό τους ή και στους άλλους. Ωστόσο, αυτός ο απόλυτος χαρακτήρας μιας μη ρεαλιστικής δέσμευσης δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά – τουλάχιστον όχι μακροπρόθεσμα.

Τι Πρέπει Να Κάνουμε;

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στη μεθοδική προσπάθεια αλλαγής του τρόπου ζωής μας.
Δεν μπορεί μια συνήθεια αγαπημένη μας να κοπεί ως δια μαγείας, μιας και η στέρησή της θα είναι ιδιαιτέρως αισθητή έως κι ανυπόφορη. Αντιθέτως, μπορούμε βήμα προς βήμα να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες για τη διατροφή και την υγεία μας. Η υιοθέτηση ενός ελαφριού δείπνου αντί για τις ατασθαλίες με ανθυγιεινά φαγητά είναι εφικτή.
Το ίδιο και η υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας πριν από τον ύπνο.

Παρατηρήστε τη ζωή σας καθημερινά και δείτε τι θα θέλατε να αλλάξετε. Με βάση αυτές σας τις παρατηρήσεις, οργανώστε μια προσπάθεια αλλαγής και ξεκινήστε σιγά σιγά. Διορθώστε κάτι και στη συνέχεια προχωρήστε στο επόμενο, με τελικό στόχο να έχετε απελευθερωθεί από τις κακές σας συνήθειες ή να τις έχετε ελαχιστοποιήσει μετά από καιρό. Σημειώστε την πρόοδό σας κι επιβραβεύστε τον εαυτό σας.

Κι Αν Αποτύχω;

Ο αγώνας για μια καλύτερη, πιο υγιεινή ζωή δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Αντιθέτως, είναι αγώνας δρόμου κι αντοχής. Επομένως, ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε από την αρχή να εφαρμόσουμε αυτό που επιθυμούμε, δεν αξίζει να αισθανόμαστε ενοχές. Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε και να προσπαθήσουμε να βελτιώνουμε την κάθε ημέρα που απολαμβάνουμε. Μην αναλώνεστε σε αισθήματα αυτό-λύπησης κι ενοχής, ενώ μπορείτε να ατενίζετε το μέλλον με αισιοδοξία. Ακόμη κι αν φάτε κάτι φαινομενικά απαγορευμένο, μη νιώθετε άσχημα. Προσπαθήστε να ενισχύσετε τη θέλησή σας και την επόμενη φορά να έχετε μεγαλύτερη αντοχή απέναντι σε παρόμοιους πειρασμούς. Με τον καιρό, θα συνειδητοποιήσετε πως είναι σημαντικό να θέτετε στόχους που μπορείτε να επιτύχετε. Εξίσου σημαντικό είναι όμως να νιώθετε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι για τις προσπάθειές σας, επιτυχημένες ή αποτυχημένες. Το μυστικό βρίσκεται στο εξής: «Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις.
Σημασία έχει πόσες φορές θα σηκωθείς, θα αποβάλλεις τον αρνητισμό της πτώσης και θα συνεχίσεις…»

Πάντα με υγεία,

 

 

 

 

 

 

 

Άννα Κορτέση

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.