Η αλήθεια του “fitness”

Facebooktwitterpinterest

Ποια είναι η πραγματική αλήθεια της έννοιας του “fitness”; Οι αξιόπιστοι επαγγελματίες του “fitness” θα παρουσιάσουν έναν βαθύτερο περιεκτικό καθορισμό. Είναι η δυνατότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και των μυών να λειτουργήσει σε ένα υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας, που οδηγεί σε μια καλύτερη ζωής.

Η ποιότητα ζωής. Όλοι την θέλουμε, αλλά δεν είμαστε αρκετά βέβαιοι πώς να την αποκτήσουμε. Ένας μικρότερος χρόνος, ανταλλάσσει κανείς το χρόνο να εργαστεί με το λιγότερο οικονομικό χρέος, διατηρώντας στέρεες κοινωνικές σχέσεις, είναι όλοι οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σε μια υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Αλλά όταν στην καθημερινότητά μας, ως φυσικά ενεργητικοί μπορείτε να τα κάνουμε όλα αυτά. Ακριβώς σκεφτείτε ότι για όλους τους απλούς στόχους το κάνετε κάθε μέρα. Το να είσαι «fit», επιτρέπει να εκτελέσετε όλες αυτές τις μικροδουλειές, αποτελεσματικά χωρίς μικροτραυματισμό. Δεν χρειάζεται να επιβραβεύσετε την εμπιστοσύνη που κερδίζετε με την ολοκλήρωση των μικρών αναγκών της ζωής. Εξετάστε ενδιαφέρουσες περιπέτειες της ζωής όπως διακοπές σκι, χορό σε αίθουσες για παράδειγμα. Το να είσαι “fit” σου επιτρέπει να συμμετέχεις σε ευχάριστες δραστηριότητες δίχως εξάντληση και κούραση. Εν συντομία, το να είσαι ενεργητικά δραστήριο “fit”, σου παρέχει έναν τρόπο ζωής, που οι στατικοί άνθρωποι δεν μπορούν να απολαύσουν. Για να σε στείλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητά συστατικά του “fitness”.

Με την αναγνώριση αυτών των παραγόντων, θα εξοπλιστείτε καλύτερα για να αξιολογήσετε το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.

Παράγοντας Ι – Κατάλληλη καρδιαγγειακή αντοχή
Μερικές φορές αναφερόμενη ως αεροβική ικανότητα, η καρδιαγγειακή αντοχή είναι η δυνατότητα της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και των πνευμόνων για να παρέχει οξυγόνο στου λειτουργώντας μύες, κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης σωματικής δραστηριότητας. Για μερικούς αυτό σημαίνει να περπατήσει κανείς σε λούνα παρκ χωρίς να πάρει ανάσα. Για άλλους σημαίνει τη δυνατότητα να τρέξει κανείς έναν μαραθώνιο. Με την κανονική αεροβική άσκηση, η καρδιά θα αυξήσει την ικανότητά της να αντλήσει περισσότερο αίμα και να παραδώσει έτσι περισσότερο οξυγόνο στους μυς με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Αυτό είναι μέρος που καλείται στην αεροβική, «επίδραση κατάρτισης».

Παράγοντας ΙΙ – Μυική Δύναμη- Αντοχή
Η μυϊκή δύναμη είναι ουσιαστική για τους κανονικούς καθημερινούς στόχους. Χάνουμε τη μυϊκή δύναμη καθώς γερνάμε. Επιπλέον, οι ισχυροί μύες μπορούν να αποτρέψουν τον τραυματισμό στις πιο αδύνατες περιοχές. Παραδείγματος χάριν, οι ισχυροί κοιλιακοί μύες προστατεύουν τους πιο αδύνατους, πιο τρωτούς ραχιαίους μυς. Η μυϊκή αντοχή αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που μπορείτε να προκαλέσετε μια ομάδα μυών χωρίς κούραση.

Παράγοντας ΙΙΙ – Ευελιξία
Η ευελιξία είναι το συχνότερα αγνοημένο συστατικό της φυσικής ικανότητας fitness. Οι δύσκαμπτοι, άκαμπτοι μύες και οι ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν τον τραυματισμό και να έχουν επιπτώσεις στη δυνατότητά σας να εκτελέσετε τους απλούς, καθημερινούς στόχους. Δεδομένου ότι γερνάμε, χάνουμε βαθμιαία την ευελιξία μας. Οι καλές ειδήσεις είναι, ό,τι εμείς έχουμε τη δύναμη να επιβραδύνουν αυτήν την διαδικασία. Με τη συμμετοχή στην κατάρτιση ευελιξίας, οι μύες και οι συνδετικοί ιστοί μας, θα προσαρμοστούν με την επιμήκυνση.

Παράγοντας IV – Σύνθεση Σώματος
Επειδή ο μυς ζυγίζει περισσότερο από το λίπος είναι σημαντικό να μετρηθεί η σύσταση σώματος, παρά το βάρος σώματος κατά αξιολόγηση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης. Η σύσταση σώματος μπορεί να μετρηθεί μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος, αλλά υπάρχουν και άλλες ακριβέστερες μέθοδοι. Το ποσοστό λίπους σώματος είναι ένα καλύτερο μέτρο μέτρησης από το βάρος σώματος, γιατί είναι δυνατό να είσαι λεπτός αλλά να έχεις περίσσευμα λίπους, παραπάνω από το κανονικό. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που εμφανίζονται λεπτοί εξωτερικά, μπορούν να αποθηκεύσουν πολύ λίπος στο εσωτερικό, που προσκολλάται σε ζωτικής σημασίας όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι ή το πάγκρεας.

Οι ειδικοί του “fitness” που απευθύνονται στους ενηλίκους απευθύνονται και στα παιδιά.. Οι μελέτες παρουσιάζουν ότι μαθαίνουμε τις συνήθειες της φυσικής ικανότητάς μας σε μια νέα ηλικία. Σιγουρευτείτε τα παιδιά, συμμετέχουν στις δραστηριότητες που προκαλούν καρδιαγγειακά, τα μυϊκά, και συστήματα ευελιξίας τους. Με αυτό τον τρόπο, θα τα βοηθάτε στο δρόμο τους, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξίας.

 

 

 

 

 

 

 

Σταματίνα Π. Αντωνίου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.