Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο για την ΠΦΥ

Facebooktwitterpinterest

Στενό χρονοδιάγραμμα, αυστηρό σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό ιατρό στους ειδικούς ιατρούς και περιορισμό των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες ιατρούς περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές. Η πλήρης έναρξη εφαρμογής των αλλαγών στην πρωτοβάθμια φροντίδα ορίζεται η 1η Ιανουαρίου του 2018.

Ειδικότερα, το κείμενο της συμφωνίας αναφέρει επί λέξει:

«Οι αρχές θα υιοθετήσουν την απαραίτητη νομοθεσία για την υλοποίηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) μέχρι το Μάιο του 2017. Αυτός ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει τη λειτουργία 50 ΤΟΜΥ μέχρι τον Ιούνιο, ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία τουλάχιστον 240 μονάδων μέχρι τον Ιούνιο του 2018, επιτυγχάνοντας κάλυψη 35% του συνολικού πληθυσμού. Ως προϋπόθεση για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, θα παρασχεθεί κατάλληλη εκπαίδευση στο προσωπικό.

Μέσα στα ίδια πλαίσια, ο ΕΟΠΥΥ θα προσαρμόσει τον τρόπο που παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα εφαρμόζοντας υποχρεωτική εγγραφή με γενικό-οικογενειακό ιατρό, ο οποίος θα δρα ως «φύλακας» (gatekeeper), υπεύθυνος για τις παραπομπές στους ειδικούς ιατρούς, με πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Ως ενδιάμεσα βήματα, από τον Ιούνιο του 2017, ο ΕΟΠΥΥ θα προσαρμόσει τις υπάρχουσες συμβάσεις των ιδιωτών γενικών-οικογενειακών ιατρών, για όλους τους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να εγγραφούν με τον οικογενειακό τους ιατρό μέχρι τις 18 Νοεμβρίου του 2017. Επίσης, ως ένα άλλο ενδιάμεσο βήμα, από τον Ιούνιο του 2017, οι αρχές θα παρουσιάσουν ένα πλήρες σχέδιο δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το σχεδιαζόμενο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των ΤΟΜΥ και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, όπως τη σχεδιαζόμενη γεωγραφική κατανομή των ΤΟΜΥ.

Επιπροσθέτως, από τον Ιούνιο του 2017, οι αρχές θα πρέπει να μορφοποιήσουν ένα σχέδιο δράσης για την εισαγωγή του θεσμού του gatekeeping, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως την 1η Ιανουαρίου του 2018 (βασικό παραδοτέο). Σε αυτή τη διαδικασία, οι αρχές θα διασφαλίσουν μία αποδοτική χρήση των δημόσιων πόρων, μειώνοντας το απόθεμα των συμβάσεων με ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς, ανάλογα με την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ. Με άλλα λόγια, η νέα δυναμικότητα, που θα δημιουργείται από τις νέες ΤΟΜΥ θα αντικαθιστά την παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς, ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις. Οι αρχές θα ενσωματώσουν αυτή τη δέσμευση στο προαναφερόμενο νόμο, που θα υιοθετηθεί το Μάιο του 2017.

http://virus.com.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.