ΣΥΝΕΔΡΙΟ “THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE”

Facebooktwitterpinterest

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για το μέλλον. Η αξιολόγηση του προγράμματος που υλοποιούμε θα κλείσει και η οικονομία και η κοινωνία θα πάρουν μια ανάσα.

Θα υπάρξει προοπτική επανεκκίνησης της αναπτυξιακής πορείας στη χώρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά με δίκαιη κατανομή του βάρους.

Η κρίση δεν παράγει μόνο φτώχεια, αλλά και αρρώστια, λόγω των ψυχοσωματικών διαταραχών του πληθυσμού.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Υπάρχουν στρεβλώσεις του παρελθόντος που ακόμα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Πέρσι δεν είχαμε χρονιά κανονικότητας. Φέτος εξετάσαμε το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προχωρούμε με δέσμη προσλήψεων για την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας.

Μετά την αξιολόγηση θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν όλοι οι προμηθευτές.

Για πρώτη φορά ο ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει πόρους για δημόσιες δομές και θα πληρώσει τα χρέη του στα δημόσια νοσοκομεία.

Μεριμνήσαμε για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, που ξεπερνούν τα 2.5 εκ. κόσμο.

Επόμενη πρόκληση είναι η κάλυψη μεταναστών και προσφύγων. Η δυνατότητα του συστήματος υγείας ήταν περιορισμένη. Με στρατηγική συνεργειών με το Υπουργείο Άμυνας και τις ΜΚΟ, μπορέσαμε να διαχειριστούμε το ζήτημα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ξένων οργανισμών όπως το ECDC, δηλ. το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.

Μπορούμε λοιπόν να συνεργαστούμε με τις υγιείς δυνάμεις στο χώρο της υγείας. Δεν θα μείνουμε στις παθογένειες του παρελθόντος και προχωρούμε σε μια «ηθικοποίηση» του χώρου της υγείας.

Η κοινωνία έχει κουραστεί και βαρεθεί να ακούει λόγια που διαψεύδονται. Σήμα μας είναι η αξιοπιστία και έχουμε την πολιτική βούληση, για να προχωρήσουμε με νέο σχέδιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ, ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το πρώτο θέμα είναι ότι το μεταναστευτικό είναι μια ευκαιρία για να αναπτύξουμε το σύστημα υγείας και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Οι δομές υγείας στη χώρα μας πρέπει να δουν τις αδυναμίες τους, για να βελτιωθούν.

Η προστασία της υγείας των μεταναστών αποτελεί προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Άλλαξε η εποχή. Εκεί που μιλάγαμε μόνο για τα προβλήματα δημόσιας υγείας του χειμώνα, τώρα αναγκαστικά εξετάζουμε και του καλοκαιριού.

Τραύματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι τα βασικά προβλήματα υγείας των προσφύγων και των μεταναστών. Μεγάλη σημασία έχει η παιδιατρική και μητρική φροντίδα.

«Η «υγειονομική βόμβα» είναι θέμα μαύρης προπαγάνδας. Αν το σύστημα υγείας ανταποκριθεί και τηρούνται οι κατάλληλης συνθήκες υγιεινής, δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας» δήλωσε ο κ. Μπασκόζος.

Το επόμενο βήμα είναι η πρόληψη. Οι εμβολιασμοί είναι το κυριότερο μέτρο πρόληψης. Ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Μετά η εμβολιαστική καμπάνια πρέπει να προχωρήσει και στο γενικό πληθυσμό.

Μια πρωτοπόρα ενέργεια για τη χώρα μας είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία των Προσφύγων και των Μεταναστών. Μερικές από τις ενέργειες θα είναι η πλήρης υγειονομική καταγραφή, οι εμβολιασμοί, προστασία από τα κουνούπια, κ.α. συνεργαζόμαστε με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον κ. Ρόζενμπεργκ τον νέο Πρόεδρο του Κέντρου, με το ΕΚΑΒ, και με τις υπεύθυνες ΜΚΟ.

Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας, αλλά χρειαζόμαστε περεταίρω υποστήριξη για ένα Πανευρωπαϊκό ζήτημα.

PHILIPPE LECLERC, UN HIGH COMMISSIONER REPRESENTATIVE IN GREECE

 

«Η προσφυγική κρίση είναι διεθνής κρίση» δήλωσε ο κ. Leclerc. Σημαντική η συνεργασία με τον ακαδημαϊκό κόσμο, τα κόμματα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εδώ στην Ελλάδα έφτασαν 1,2 εκ άνθρωποι, σε μέρη που οι δομές υγείας δεν ήταν έτοιμες γι’ αυτό. Κάποιοι δεν ήθελαν να δεχτούν υγειονομική φροντίδα, γιατί ήθελαν να πάνε στη Γερμανία, στη Σουηδία και τη  Αυστρία.

Επίσης ο κ. Leclerc ανέφερε: «Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. 91% είναι πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον πόλεμο. 65% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά.

Από τότε που έκλεισαν τα σύνορα τον Φεβρουάριο εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Χωρίς να το θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έμεινα τελικά εδώ. 25.000 από αυτούς θέλουν στήριξη ενόσω μένουν εδώ. Θα χρειαστούν μέτρα και αυτό είναι άλλη μια πρόκληση. Επίσης, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία. Διαβεβαιώνω ότι οι περισσότεροι συνεισφέρουν – από την εμπειρία μου.

46.000 δεν μένουν μόνο Ειδομένη και Πειραιά. Είναι παντού πια. Και σε πολλά χωριά. Έχουμε προβλέψει 7000 διαμερίσματα θα έχουμε γι’ αυτούς».

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΕΛΠΝΟ

 

«Μια νέα αγορά γεννιέται με αφορμή το μεταναστευτικό. Θέλουμε μεγάλο αριθμό φαρμάκων και νέων υπηρεσιών» είπε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Μετά την «έκτακτη» κατάσταση και τον κίνδυνο πρέπει να περάσουμε στην περίοδο σταθεροποίησης στην ελληνική πραγματικότητα.

Κάποιοι χαρακτηριστικοί αριθμοί:

  • 65% νέοι υγιείς με ήσσονος σημασίας ιατρικά προβλήματα
  • 30% ευπαθείς ομάδες
  • 5% ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, τραύματα ή προϋπάρχουσες νόσους.

O Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι: «Κάναμε οικονομοτεχνική μελέτη με 3 διαφορετικά πακέτα κάλυψης των πληθυσμών».

Ομάδα Α- άσπρη κάρτα πακέτο υγειονομικής κάλυψης πρώτης υποδοχής. Εδώ εντάσσονται οι υγιείς, νέοι άνθρωποι.

Ομάδα Β- Κίτρινη κάρτα όσοι έχουν οξεία νοσήματα που χρειάστηκαν νοσηλεία, παιδιά, μητέρες, έγκυοι, ασθενείς άνω των 65

Ομάδα Γ-Κόκκινη κάρτα χρόνια νοσήματα και θύματα ατυχημάτων, βασανιστηρίων, τραυματισμών, απάνθρωπης μεταχείρισης

ΧΑΡΑ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ, ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΜΕΛΟΣ ΔΣ «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

 

Έχουμε δομές στις οποίες έχουν προσέλθει πολλοί Έλληνες στα χρόνια της κρίσης.

Το 2015 πέρασαν από το Αιγαίο 1 εκ. άνθρωποι και άλλοι 170 χιλιάδες μέσα στο 2016, προερχόμενοι κυρίως από Ιράκ, Συρία και Αφγανιστάν.

Στην Αττική έχουμε μόνιμη παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά. Έχουμε συνολικά προβεί σε πάνω από 55.000 ιατρικές πράξεις. Μεγάλη επικέντρωση στο θέμα παιδιού και μητέρας και γενικότερα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.