Οι Υπερτρoφές και η Σημασία τους στην Υγεία μας

Facebooktwitterpinterest

Τα βιολογικά κουλουράκια Nutribakes είναι πλούσια σε «υπερτροφές» και είναι ένα υπέροχο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας.

Ως «υπερτροφές» ορίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, και παρέχουν στον οργανισμό συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και με επιπλέον θετικές επιδράσεις στην υγεία. Οι υπερτροφές υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης και μακροζωία. Η συστηματική τους κατανάλωση βοηθά στη καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και παράλληλα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία μπορούν να έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες αποφεύγοντας έτσι την υπερβολική χρήση φαρμάκων και των παρενεργειών τους, αφού πρόκειται για εντελώς φυσικές τροφές.

Πιο κάτω αναφέρονται ορισμένες υπερτροφές και οι ευεργετικές τους ιδιότητες:

Κράνα, Μούρα και Βατόμουρα: Περιέχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και αγγειακό σύστημα. Τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη C ενισχύουν την όραση, την μνήμη, ενώ έχουν σημαντικό ρόλο στη πρόληψη των καρδιαγγειακών και του καρκίνου.

Λιναρόσπορος: Ο λιναρόσπορος, μοιάζει με το σπόρο του σουσαμιού, αλλά είναι μεγαλύτερος και πιο σκληρός. Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν λιγνάδες, μια κατηγορία φυτοοιστρογόνων, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, και να προλαμβάνουν το σακχαρώδη διαβήτη. Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι οι πλούσιες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και για αυτό μπορεί να καταναλώνεται από άτομα που έχουν αλλεργία στα θαλασσινά ή δεν καταναλώνουν καθόλου ψαρικά. Το Λινέλαιο περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες (Β1, Β2, C, Ε, καροτένιο), ωμέγα-6 και ωμέγα-9 απαραίτητα λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, σίδηρο και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο που είναι επίσης σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ο λιναρόσπορος, φαίνεται να δρα ως μαλακτικό, καταπραϋντικό, αντιβηχικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες αλλά και καθαρτικό, ενώ παράλληλα οι ώριμοι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χαλαρωτικό αποχρεμπτικό, και είναι επίσης καταπραϋντικό για την γαστρίτιδα και τον ερεθισμένο λαιμό.

Μάκα (maca) : Η μάκα (maca) είναι η ρίζα ενός λαχανικού που έχει καλλιεργηθεί ως τρόφιμο και φάρμακο στις Περουβιανές Άνδεις. Παρά το γεγονός ότι πολύ λίγες επιστημονικές έρευνες έχουν διεξαχθεί για αυτή τη ρίζα, κάποιες δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στην υγεία. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι η μάκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κούρασης και να αυξήσει τα επίπεδα αντοχής και ενέργειας, ενώ παράλληλα φαίνεται να μπορεί να βελτιώσει το άγχος και τη κατάθλιψη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Σπόροι chia: Έχουν την  επιστημονική ονομασία Salvia hispanica, και ανήκουν στην  οικογένεια της μέντας. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3, οι σπόροι chia θεωρούνται υπερτροφή για τον εγκέφαλο, μιας και έρευνες δείχνουν να συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης και τη συγκέντρωση. Η πλούσια περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες κάνει τους σπόρους μια ιδανική λύση για τον έλεγχο ή και την απώλεια βάρους, τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και την υγιή πέψη. Οι σπόροι chia, είναι ψηλής περιεκτικότητας ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, όλα εξαιρετικής σημασίας  για ένα υγιές οργανισμό. Παράλληλα η περιεκτικότητα τους σε άλφα-λινολενικό οξύ, κάνει αυτή την υπερτροφή «καρδιοπροστατευτική» αφού η κατανάλωση τους φαίνεται να μειώνει τη χοληστερόλη και την πίεση του αίματος.

βιολογικά κουλουράκια Nutribakes είναι μια πολύ πλούσια πηγή υπερτρoφών, ενώ παράλληλα μπορούν να ενταχθούν σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο που θα προσφέρει θρεπτικά συστατικά και ευεξία στον οργανισμό. Είναι πεντανόστιμα και μπορούν να καταναλωθούν από έγκυες και παιδιά αλλά και από διαβητικούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Άννα Χριστίνα Κονή

Διαιτολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.