Ουρικό Οξύ και Διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Tα επίπεδα ουρικό οξέως μπορούν να μειωθούν με μικρές αλλαγές στη καθημερινή διατροφή. Μερικά «πρέπει» και «δεν πρέπει» για να το πετύχετε:

Φυτικές Ίνες

Σύμφωνα με το University of Maryland Medical Center, οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, το σπανάκι, το μπρόκολο, βοηθούν στην απορρόφηση του ουρικού οξέως στο αίμα, επιτρέποντας την αποβολή του από το σώμα μέσω των νεφρών.

Ελαιόλαδο

Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και όχι βούτυρο ή φυτικά έλαια. Η θερμική επεξεργασία που δέχονται αυτά τα αλλοιώνει με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τη βιταμίνη Ε στον οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ουρικού οξέως.

Βιταμίνη C

Η τακτική πρόσληψη 500mg για ένα διάστημα του ενός ή δύο μηνών βοηθάει στη μείωση του ουρικού οξέως.

Γλυκίσματα

Αποφύγετε κέικ, γλυκά, μπισκότα και άλλους γλυκούς «πειρασμούς» που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων και τρανς λιπαρών.

Αντιοξειδωτικές Τροφές

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέως.

Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην ουδετεροποίηση του ουρικού οξέως επιτρέποντας στον οργανισμό να το αποβάλει. Μερικές έρευνες προτείνουν την κατανάλωση 30 έως 40 κεράσια κάθε τέσσερις ώρες στη διάρκεια μίας κρίσης.

Νερό

3,5 λίτρα την ημέρα είναι η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα νερού. Το νερό βοηθάει τους νεφρούς στην αποβολή των ακαθαρσιών από τον οργανισμό.

Αλκοόλ

Αποφύγετε τελείως ή μειώστε στο ελάχιστο το αλκοόλ καθώς δυσχεραίνει την αποβολή του ουρικού οξέως. Ειδικά εάν είστε επιρρεπείς σε κρίσεις, μειώστε το αλκοόλ σε ένα ποτό τρεις φορές την εβδομάδα.

Ζωικές πρωτεΐνες

Περιορίστε το κόκκινο και λευκό κρέας και τα ψάρια. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες πουρίνης που αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέως.

Σύνθετοι Υδατάνθρακες

Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως , φρούτα και λαχανικά και όχι επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα κέικ και τα γλυκά, καθώς οι σύνθετοι υδατάνθρακες δίνουν πιο εύκολα και γρήγορα την αίσθηση της πληρότητας και  αποτρέπουν την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Πηγή: Times of India

http://www.kalikardia.gr

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.