Από που ξεκινάει η σωστή διατροφή?

Facebooktwitterpinterest

Η διατροφή πολύ συχνά σημαίνει σωστές μερίδες, υγιεινά φαγητά, απόσταση από συγκεκριμένες τροφές και όλα αυτά τα ωραία που οι διαιτολόγοι σας λέμε σε καθημερινή βάση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι, ενώ οι αρχές της είναι σχετικά απλές, η σωστή διατροφή δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι γιατί αρχίζει να μας ενδιαφέρει μόνο την ώρα που είναι να ετοιμάσουμε ένα γεύμα, ή χειρότερα, όταν είμαστε έτοιμοι να το φάμε.

Η υγιεινή διατροφή ξεκινάει πολύ πριν από το τραπέζι και έχει 3 στάδια: τα ψώνια, την μαγειρική και το ίδιο το γεύμα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα ψώνια σε αυτό το άρθρο, και θα δούμε τα άλλα δύο στάδιο μέσα στις επόμενες μέρες.

Ψώνια

  1. Όταν ψωνίζετε, είναι σημαντικό να έχετε ήδη αποφασίσει τι θέλετε να πάρετε. Αυτό σημαίνει ότι η λίστα για τα ψώνια είναι φίλη σας. Ίσως η μεγαλύτερη παγίδα σε αυτό το στάδιο είναι τα φαγητά που θα δείτε τυχαία στο κατάστημα και θα τα πάρετε. Βεβαίως, η λέξη «τυχαία» δεν είναι σωστή εδώ, αφού τα περισσότερα supermarket έχουν συχνά τις σοκολάτες, τα πατατάκια και όλους τους υπόλοιπους πειρασμούς σε συγκεκριμένα μέρη, όπως δίπλα στο ταμείο, στα οποία είναι πολύ εύκολο να τα δείτε και να τα πάρετε τελευταία στιγμή.
  2. Επιπλέον, στα ψώνια καλό είναι να προτιμάτε φαγητά με χαμηλή ζάχαρη και λιπαρά. Μπορεί να ακούγεται πολύ βασικό αυτό, αλλά πολλά από τα προϊόντα που αγοράζετε καθημερινά έχουν «light» εκδοχές, οπότε δοκιμάστε τες κάποια στιγμή. Μια σημείωση εδώ μόνο είναι ότι δεν είναι όλα τα «light» προϊόντα «light»… Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να ελέγχετε τι διαφορά έχει από την κανονική εκδοχή του, κυρίως γιατί η λέξη «light» είναι της μόδα τελευταία, οπότε πολλά προϊόντα απλά την έχουν χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
  3. Αυτό μας φέρνει στο τρίτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν ψωνίζετε, το οποίο είναι να κοιτάτε τα περιεχόμενα στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Δεν είναι περίπλοκο, απλά κοιτάξτε την περιεκτικότητα του προϊόντος σε θερμίδες (καλό είναι να ελέγχετε και τα κορεσμένα λίπη και σάκχαρα, ειδικά όταν ελέγχετε τις διαφορές μεταξύ «light» και «κανονικών» φαγητών) και συγκρίνετέ το με άλλα παρόμοια προϊόντα. Θα σας κάνει εντύπωση πόσες διαφορές έχουν φαγητά που θεωρητικά είναι ίδια.

Bonus Tip: Μπορεί να μην έχει να κάνει ακριβώς με το τι αγοράζετε, αλλά οπότε πηγαίνετε για ψώνια, προσπαθήστε να περπατήσετε μέχρι το κατάστημα, αντί να πάρετε κάποιο μέσο μεταφοράς. Το περπάτημα βοηθάει κάνει καλό στην υγεία, το βάρος και τον μεταβολισμό, οπότε ποτέ δεν είναι αργά να το κάνετε συνήθεια!

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολογία – Διατροφολογία BsC, Ψυχολογία PG

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.