Yαλουρονικό οξύ και fillers

Facebooktwitterpinterest

Το υαλουρονικό οξύ, είναι ένα μόριο που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο δέρμα μας και ειδικά στην μεσοκυττάρια ουσία. Σήμερα, το μόριο αυτό παράγεται από τη χημική βιομηχανία και είναι ασφαλές για χρήση στην αισθητική ιατρική, σαν εννέσιμο υλικό.

Πλέον, δεν χρειάζεται ούτε τεστ ευαισθησίας, όπως προηγούμενα υλικά (κολλαγόνο, κλπ). Σαν μόριο το υαλουρονικό οξύ, έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει μόρια νερού γύρω του (είναι δηλαδή πολύ υδρόφιλο), με αποτέλεσμα να αυξάνει τον όγκο της περιοχής στην οποία εννίεται. Έτσι δίνει μια φρεσκάδα, όταν χρησιμοποιείται σε αραιές συγκεντρώσεις (πυκνότητες), όπως στην μεσοθεραπεία.

Σε πιο πυκνές συγκεντρώσεις (χαμηλού όμως ιξώδους) χρησιμοποιείται (σαν filler) για το γέμισμα λεπτών ρυτίδων, όπως το “πόδι της χήνας” γύρω απο τα μάτια, ή τις ρυτίδες του “καπνιστού” γύρω από το στόμα, κλπ.

Σε ακόμη πυκνότερες συγκεντρώσεις χρησιμοποιείται σαν γεμιστικό σε μεσαίες και βαθειές ρυτίδες, όπως: οι ρινοπαρειακές, του μεσοφρυου, κλπ.

Η δράση του σαν filler, είναι άμεση και το αποτέλεσμα εμφανές. Στην περίπτωση αυτή γεμίζει το εσωτερικό της ρυτίδας, με αποτέλεσμα η ρυτίδα να γίνεται πιο ρηχή και άρα να αντανακλά πιο εύκολα το φως και να φαίνεται λιγότερο. Σε ακόμη πιο πυκνές συγκεντρώσεις (σαν γέλη), χρησιμοποιείται , για αύξηση όγκου, στα ζυγωματικά, το πηγούνι, τα χείλη, κλπ. Ανάλογα την πύκνότητα, είναι και η διάρκεια της δράσης του, όπου κυμαίνεται από 3 μήνες έως και ενάμιση χρόνο. Εμπορικές ονομασίες, που βρίσκεται σήμερα, είναι: esthelis, restylen, perfecta, teosyal, juvederm, isogel, surgiderm, puragen, viscoderm, κλπ.

Η εφαρμογή του γίνεται στο ιατρείο, και είναι σχεδόν ανώδυνη, αν προηγηθεί επάλλειψη μιας αναισθητικής αλοιφής.

Ένα άλλο ενέσιμο υλικό, που λειτουργεί σαν φυσικό αναπλαστικό είναι το πολυγαλακτικό οξύ (PLA). (εμπορική ονομασία: new -fill παλαιότερα, sculptra σήμερα). Το υλικό αυτό δεν είναι γεμιστικό ρυτίδων (filler), όπως το υαλουρονικό οξύ, αλλά λειτουργεί ώς εξής: σταδιακά ενεργοποιεί τους ινοβλάστες του χορείου του δέρματος να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο, για διάστημα περί τον ένα χρόνο, σε μια διαδικασία που αρχίζει περίπου ένα μήνα, μετά την συνεδρία εφαρμογής του. Δεν χρειάζεται λοιπόν, να εφαρμόζεται κατ έυθείαν πάνω στη ρυτίδα, αλλά σε μια πιο ευρεία περιοχή (πχ. όλη την παρειά) ώστε έμμεσα να βελτιώνει την ρυτίδα αυτή.

Η κλινική εκδήλωση της εφαρμογής του πολυγαλακτικού οξέος, στο πρόσωπο είναι: να γεμίζει και να “τεντώνει” αργά και σταδιακά, την περιοχή στην οποία εφαρμόζεται. Η πιο κατάλληλη ηλικία να αρχίζει κανείς την εφαρμογή, είναι όταν αρχίζει η χαλάρωση στις παρειές. Όσο πιο πολύ χαλάρωση, τόσο πιο πολλές συνεδρίες θα χρειασθούν για να έχουμε αποτέλεσμα. Συνήθως απαιτούνται 2 -3 συνεδρίες. Την πρώτη φορά εφαρμογής, το πολυγαλακτικό οξύ, μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα “μικρό”. Αν όμως σε διάστημα, 1 – 3 μήνες επαναλάβουμε την εφαρμογή, το αποτέλεσμα του γίνεται πιο εμφανές και αν εφαρμόσουμε και τρίτη συνεδρία σε λιγότερο από 3 μήνες από την 2η, τότε γίνεται πολύ εμφανές. Σε άτομα μεγάλης ηλικίας μπορεί να χρειασθεί και 4η συνεδρία, μέσα στον 1ο χρόνο εφαρμογών. Πολύ καλή εφαρμογή έχει επίσης και στις λιποατροφίες, στο πρόσωπο αλλά και άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα, σε σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), σε συγγενείς αλλά και επίκτητες ατροφίες υποδόριου ιστού, κλπ.

Ο υδροξυαπατίτης (εμπορική ονομασία: Radiesse, Beauty-fill, κλπ.) είναι ένα σχετικά νέο, υλικό για την αισθητική ιατρική. Χρησιμοποιείται απο πολλά χρόνια στην ορθοπεδική, αλλά και την γναθοχειρουργική και πλαστική χειρουργική, σαν γεμιστικό υλικό σε οστικά ελλείμματα. Σήμερα χρησιμοποιείται και σαν γεμιστικό (filler) για εμβαθύνσεις προσώπου αλλά και άλλων σημείων του σώματος. Στο πρόσωπο, λοιπόν, χρησιμοποιείται για βαθειές ρυτίδες (ρινοπαρειακές ψηλα στον τρίγωνο βόθρο, κλπ), και αύξηση όγκου (ζυγωματικών, παρειακών (submalar), γωνιών στόματος (marionette), κλπ.

Η εφαρμογή του γίνεται, αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία, γιατι άλλως θα ήταν πολύ επώδυνο. Το αποτέλεσμα διαρκεί ενάμισυ έως τρία χρόνια. Η εφαρμογή γίνεται βαθύτερα απο τα υαλουρονικά οξέα, στον υποδόριο ιστό έως πάνω στα οστά.

Υδρογέλη (εμπορική ονομασία: aquamid, aquamid rec.) Είναι το υλικό απο το οποίο φτιάχνονται οι φακοί επαφής, σήμερα. Στην αισθητική ιατρική, χρησιμοποιείται σαν γεμιστικό υλικό για αύξηση όγκου (ζυγωματικά, χείλη, εμβαθύνσεις, κλπ.) αλλά και πολύ βαθειές ρυτίδες. Θεωρείται σαν ένα από τα μόνιμα υλικά. Επίσης, θεωρείται πολύ ασφαλές, παρότι μόνιμο, υλικό.

Φυσικά χρειάζεται συνετή χρήση, με αποφυγή οπωσδήποτε, της υπερδιόρθωσης. Στην Ελλάδα, η εμπειρία μας κατά την τελευταία πενταετία είναι πολύ θετική.

Παναγιώτης Μάνταλος

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.