Όσπρια: Τα όπλα κατά της χοληστερίνης και της παχυσαρκίας

Facebooktwitterpinterest

Τα όσπρια είναι γνωστά σαν μια πηγή πολλών θρεπτικών στοιχείων. Σε αυτά ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα κ.α. Τα περισσότερα όσπρια περιέχουν μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι όλα αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Συγκεκριμένα, μια μερίδα όσπρια αντιστοιχεί σε 15 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 46 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως και οι άνδρες 56 γραμμάρια, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα όσπρια έχουν μεγάλη σημασία για τη διατροφή μας. Καθημερινά λαμβάνουμε τις περισσότερες πρωτεΐνες από το κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο. Όμως, η κατανάλωσή του κρέατος συνοδεύεται από κορεσμένα λιπαρά. Τα όσπρια μπορούν να μας δώσουν πολλές από τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας με αυτά.

Τα όσπρια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας καθώς προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Για την ακρίβεια, οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν τα όσπρια έχουν την ιδιότητα να διατηρούν το ζάχαρο του αίματος σε ισορροπία και να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και ειδικά της κακής χοληστερίνης LDL. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η LDL συμβάλει στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας η οποία φράσσει τις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων. Μία μερίδα όσπρια αντιστοιχεί σε 16 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα πολύ σημαντική καθώς η ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα αντιστοιχεί σε 25 γραμμάρια για τις γυναίκες και σε 38 για τους άνδρες.

Ο συνδυασμός πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υδατανθράκων που συναντούμε στα όσπρια βοηθάει την υγεία μας με έναν ακόμη τρόπο: συμβάλλοντας στη μείωση του σωματικού βάρους. Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος και να ακολουθήσουμε υγιεινή διατροφή οι τροφές που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο μας. Τα όσπρια μας κάνουν να νιώθουμε κορεσμό πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα από σνακς ή άλλες παχυντικές τροφές. Μία μερίδα φασόλια, ρεβίθια ή φακές την ημέρα είναι αρκετή για να μας δώσει την αίσθηση του κορεσμού. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια θα καταφέρουμε να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος και να προάγουμε την υγεία μας.

Η ελληνική κουζίνα περιέχει πολλές συνταγές με όσπρια. Δοκιμάστε να φτιάξετε σούπες, σαλάτες ή απλά να συνοδέψετε τα κύρια γεύματά σας με όσπρια.

http://www.kalikardia.gr

http://www.independent.co.uk

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.