Χορτοφαγικός Μουσακάς

Facebooktwitterpinterest

Υλικά για 8 μερίδες

1 Μελιτζάνα, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 Μεγάλο Κολοκύθι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 Πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες

1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
400γρ  ψιλοκομμένες ντομάτες

400γρ μανιτάρια πλευρώτους
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
1 κούπα  τριμμένη Φέτα

Σάλτσα μπεσαμέλ
1,5 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
300ml ημίπαχο γάλα 1,5% λιπαρά

1 αυγό
Μαύρο πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
80γρ τριμμένο τυρί παρμεζάνα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.
  • Κόψτε σε λεπτές φέτες μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πατάτες.
  • Αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τις για 30 λεπτά. Στην συνέχεια μπορείτε να τις ξεπλύνετε και να τις στεγνώσετε.
  • Τσιγαρίστε ελαφρά σε μια κουταλιά ελαιόλαδο τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια κουταλιά ελαιόλαδο, προσθέστε το ξύδι και χαμηλώστε τη φωτιά. Στην συνέχεια προσθέστε τις ντομάτες, τα μανιτάρια, το μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατέψτε καλά. Καλύψτε και χαμηλώστε τη φωτιά για να σιγοβράσουν τα υλικά για 15 λεπτά.
  • Σε ένα ταψί στρώστε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τη φέτα, το κρεμμύδι και την ντομάτα. Επαναλάβετε τις στρώσεις, ολοκληρώνοντας με μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Σκεπάζετε και ψήνετε για 25 λεπτά.
  • Όσο είναι ο μουσακάς είναι στο φούρνο, σε μια μικρή κατσαρόλα, χτυπήστε ελαφρά το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα σε χαμηλή φωτιά και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να είναι το μείγμα απαλό και παχύ. Πασπαλίστε με το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Βγάλτε το από τη φωτιά για 5 λεπτά πριν βάλετε το χτυπημένο αυγό.
  • Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο, καλύψτε το με την μπεσαμέλ και την παρμεζάνα και στην συνέχεια ψήστε τον μουσακά ακάλυπτο  για 25 έως 30 λεπτά.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.