Εκδόθηκε το ΦΕΚ με το νέο πλαφόν συνταγογράφησης

Facebooktwitterpinterest
Ανά γιατρό καθορίζονται οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου.

Οι στόχοι έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2014, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας. Οι στόχοι αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τους στόχους αυτούς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων στις θεραπευτικές κατηγορίες που έχει συνταγογραφήσει. Σε περίπτωση σημαντικής και επανειλημμένης υστέρησης από το στόχο, δηλαδή μη επίτευξη του στόχου κατά 5% ανά μήνα για τρείς συνεχόμενους μήνες, ο ιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του.

Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι κατά την εκτέλεση συνταγών να ακολουθούν τη διαδικασία που προβλέπεται, ενώ στις διατάξεις αυτές υπάγονται και τα σκευάσματα που έχουν απολέσει το καθεστώς προστασίας τους και έχουν λιανική τιμή ίση ή μικρότερη από το μέσο όρο της λιανικής τιμής γενοσήμων σκευασμάτων ίδιας δραστικής, μορφής περιεκτικότητας και συσκευασίας με αναγωγή στη μηνιαία θεραπεία.

Εξαιρούνται τα φάρμακα για νεφροπαθείς και καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, για ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση και πνευμονική υπέρταση. Επιπροσθέτως, εξαιρούνται τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση έχει προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του. Επίσης, τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός, καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν πιο συμφέρουσες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Τέλος, με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να εξαιρούνται κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής.

Δείτε  το ΦΕΚ 

Μednet

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.