Δυσκοιλιότητα γένους θηλυκού

Facebooktwitterpinterest

Γιατί οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνότερα δυσκοιλιότητα σε σχέση με τους άνδρες; Ποια μέτρα μπορούν να δώσουν δραστική λύση στο πρόβλημα;

H δυσκοιλιότητα οφείλεται σε πολλές αιτίες με κυριότερη τον σύγχρονο τρόπο ζωής (άγχος, μη ισορροπημένη διατροφή, καθιστική εργασία κ.α). Επιπλέον, μπορεί να συνδέεται με την ηλικία και το φύλο σας. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι γυναίκες υποφέρουν από δυσκοιλιότητα πιο συχνά απ’ ό,τι οι άνδρες και ακόμα ότι πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα δυσκοιλιότητας καθώς αυξάνεται η ηλικία τους , αλλά και στα τρία πιο “ευαίσθητα” στάδια της ζωής τους. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα στάδια αυτά, και ποια μέτρα βοηθούν στην αποκατάσταση του προβλήματος .

Εγκυμοσύνη
Σχεδόν όλες οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν αλλαγές στο πεπτικό τους σύστημα. Αυτό οφείλεται στις επιδράσεις ειδικών ορμονών που παράγονται στη διάρκεια της κύησης. Αυτές οι ορμόνες προλαμβάνουν τη σύσπαση των μυών της μήτρας, αλλά επηρεάζουν επίσης τους μυς του παχέος εντέρου. Κάτι που συχνά επιβραδύνει τις συσπάσεις του εντέρου και οδηγεί σε δυσκοιλιότητα. . Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, το πρόβλημα συνήθως επιδεινώνεται, γιατί η ολοένα αυξανόμενη μήτρα πιέζει το έντερο.

Προεμμηνόπαυση
Οι γυναίκες στο στάδιο πριν την εμμηνόπαυση, συχνά παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα, γιατί τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να φθίνουν. Αν και η φθίνουσα αυτή πορεία των οιστρογόνων συνήθως ξεκινά στις αρχές των 40 ετών, ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν συμπτώματα προεμμηνόπαυσης και πολύ νωρίτερα (στις αρχές της δεκαετίας των 30).

Εμμηνόπαυση
Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών της αναπαραγωγής που παράγονται από το σώμα αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό συνήθως παρατηρείται στις ηλικίες μεταξύ 45 και 55, με μέση ηλικία τα 51 χρόνια . Στο στάδιο της εμμηνόπαυσης πολλές γυναίκες έχουν προβλήματα στη διαδικασία αφόδευσης, καθώς οι αιφνίδιες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν τους ευαίσθητους μυς του παχέος εντέρου.

Τι πρέπει να κάνετε
– Να πίνετε ένα ποτήρι νερό νηστική κάθε πρωί και πολλά στη διάρκεια της ημέρας, κατά προτίμηση ανάμεσα στα γεύματα.
– Να τρώτε στο πρωινό σας δημητριακά με μέλι.
– Να περιλάβετε στη διατροφή σας τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, ιδιαίτερα τα ακτινίδια, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, και το γιαούρτι.
– Να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με το μέλι.
– Να πηγαίνετε στην τουαλέτα τακτικά, ακόμα και αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη, ή -οπωσδήποτε και χωρίς καθυστέρηση- όποτε το απαιτεί το σώμα σας.
– Να κάνετε μασάζ στην κοιλιά, αφού πάρετε βαθιές αναπνοές.
– Να κινείστε, να ασκείστε ή να περπατάτε για μισή τουλάχιστον ώρα την ημέρα.
– Να χρησιμοποιείτε υπακτικά

Οι συνήθεις αιτίες
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από:
– Ορμονικές αλλαγές στη διάρκεια της κύησης και της εμμηνόπαυσης
– Σημαντική έλλειψη άσκησης,
– Σοβαρή αφυδάτωση ή ανεπαρκή πρόσληψη υγρών
– Εντονο στρες
– Αδιαφορία για την ανάγκη χρήσης της τουαλέτας
– Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες
– Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αναλγητικά, τα αντιόξινα, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
– Κάποια ασθένεια, όπως υποθυρεοειδισμός (πάθηση όπου οι αδένες του θυρεοειδούς είναι “υπερδραστήριοι” και παράγουν υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών), διαβήτης, νόσος του Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές ασθένειες.

Να θυμάστε
– Είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού να εμφανίσετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας
– Στην αρχή οποιουδήποτε προγράμματος αδυνατίσματος με συγκεκριμένη διατροφή, παρατηρείται συχνά η εμφάνιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας
– Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας
– Αρκετά σκευάσματα δημητριακών που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι καλή πηγή φυτικών ινών .
– Τρια φρούτα και τρεις μερίδες λαχανικών την ημέρα μπορούν να αποφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη ή και τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας
– Η γυμναστική προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου και γενικά έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό.
– Καθώς μεγαλώνουμε και είμαστε λιγότερο δραστήριοι σωματικά, τα νεύρα που ελέγχουν την περισταλτική κίνηση του εντέρου μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά με επακόλουθο τη συχνή δυσκοιλιότητα.

Η βοήθεια από τα υπακτικά
Η ασφάλεια των υπακτικών είναι πλέον αποδεδειγμένη επιστημονικά και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η χρήση τους προσφέρει ελεγχόμενη και άμεση λύση του προβλήματος Όμως, πολλοί δεν τα χρησιμοποιούν από το φόβο του εθισμού και της σύγχυσης που επικρατεί γύρω από το θέμα. – επεσήμανε σε πρόσφατο συνέδριο ο Δρ. Stuart Ferguson, ο οποίος είναι ειδικός σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος: “Ο εθισμός σε ένα φάρμακο –εξήγησε ο ίδιος-μπορεί να συμβεί μόνο όταν επηρεάζει τον εγκέφαλο και αυτό συμβαίνει με τη νικοτίνη και το οινόπνευμα. Τα υπακτικά, όμως όπως η ουσία δισακοδύλη, η οποία δρα κατευθείαν στον έντερο, δεν επηρεάζουν τον εγκέφαλο και επομένως δεν μπορούν να προκαλέσουν εθισμό. Αντίθετα, αυτού του είδους τα υπακτικά είναι αποτελεσματικά και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.”

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.