Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – (Σ.Κ.Σ)

Facebooktwitterpinterest

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα είδος ανελαστικού καναλιού που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του καρπού, και σχηματίζεται από ένα κοίλο πυθμένα τον οποίο αποτελούν τα 8 μικρά οστά του καρπού δίκην «τόξου», και έναν παχύ υμένα (σαν χορδή) (εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού) που εκτείνεται από τους μυς του αντίχειρα μέχρι του μικρού δακτύλου. Μέσα από αυτό το κλειστό-ανελαστικό  κανάλι,

διέρχεται το μέσο νεύρο καθώς και οι 9καμπτήρες τένοντες, οι τένοντες δηλαδή που κάμπτουν τα δάκτυλα του χεριού μας και εξασφαλίζουν την συλληπτική ικανότητα του χεριού. Το μέσο νεύρο είναι κυρίως αισθητικό, διότι εξασφαλίζει την αίσθηση της αφής παλαμιαία στο δάκτυλο του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου, της απέναντι επιφάνειας του παράμεσου, καθώς και της παλάμης του χεριού μας που περικλείεται στην ζώνη αυτή, αλλά ελέγχει επίσης τους μικρούς μυς χάρη στους οποίους ο αντίχειρας μπορεί να κινείται μπροστά από τα υπόλοιπα δάχτυλα. Είναι η απαραίτητη κίνηση για να πιάνουμε αντικείμενα και ονομάζεται αντιθετική κίνηση.

Τι είναι όμως το Σ.Κ.Σ; Πρόκειται για πάθηση η οποία ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των πιεστικών νευροπαθειών (σύνδρομα παγίδευσης) και χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση αισθητικών ή και κινητικών διαταραχών των ανατομικών δομών που νευρώνονται από το μέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού. Σε έναν φυσιολογικό καρπιαίο σωλήνα, υπάρχει μόνο ο απαραίτητος χώρος για να διέρχονται ομαλά οι τένοντες και το νεύρο. Κάθε αιτία που μικραίνει την χωρητικότητά του ή αυξάνει τον όγκο του περιεχομένου του, είναι δυνατόν να προκαλέσει την πάθηση.

Η πάθηση θεωρείται ιδιοπαθής και είναι 8 φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ότι στους άνδρες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι το μούδιασμα, αίσθημα σύσφιξης και βελονοειδών ενοχλημάτων, αιμωδίες και πόνος που εντοπίζονται στο χέρι μας και ειδικότερα στα πρώτα 3 δάκτυλα καθώς και στο μισό του 4ου(επώδυνες παραισθησίες), διότι οι περιοχές αυτές νευρώνονται όπως είπαμε αισθητικά από το μέσο νεύρο. Όλα τα ενοχλήματα πάντως εμφανίζουν ιδιαίτερη έξαρση όταν εργαζόμαστε με έντονη χρήση των χεριών μας, καθώς και τις νυκτερινές ώρες που αναπαυόμαστε (πιο έντονα στο δεύτερο μισό της νύχτας, λίγο πριν ξυπνήσετε). Αυτοί οι πόνοι μπορεί κάποιες φορές να φτάνουν στον αγκώνα ή ακόμα και μέχρι τον ώμο.

Το πρωί, το χέρι σας είναι μουδιασμένο και τα δάχτυλά σας δύσκαμπτα (αγκύλωση).

Ο αντίχειρας, ο δείκτης και ο μέσος (τα εξωτερικά δάχτυλα) μπορεί να χάσουν τη δυνατότητα αίσθησης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να πιάνετε αντικείμενα. Αυτά τα σημάδια εξαφανίζονται με την κίνηση των δαχτύλων σε λίγα λεπτά. Αν αφήσουμε τη νόσο να εξελιχθεί, η μείωση της αισθητικότητας αυξάνει. Εμφανίζεται καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας και προκαλεί αδεξιότητα στις καθημερινές κινήσεις (π.χ κούμπωμα ενός ρούχου, κράτημα μικρού αντικειμένου, κτλ). Στη συνέχεια τα δάχτυλα γίνονται τελείως αναίσθητα.

Το χέρι αδυνατεί να κρατήσει αντικείμενα και η ικανότητα του αντίχειρα να κινείται μπροστά

από τα υπόλοιπα δάχτυλα σταδιακά εξαφανίζεται (παράλυση).
Ποιές είναι οι αιτίες;

Είναι ποικίλες και δεν μπορούμε πάντα να τις καθορίσουμε. Σχετίζεται με σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατάχρηση αλκοόλ, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, εγκυμοσύνη,εμμηνόπαυση. Πιο σπάνια, το πρόβλημα οφείλεται σε παραμόρφωση του καρπιαίου σωλήνα που ερεθίζει τους τένοντες και το σάκο τους. Αυτό συμβαίνει αν τα οστά του καρπού έχουν υποστεί φθορά (αρθρίτιδα) ή αν έχουν σπάσει (κάταγμα) και δεν έχουν κολλήσει σωστά.

Τι εξετάσεις χρειάζονται;

Συνήθως διενεργείται  ηλεκτρομυογράφημα. Είναι μια εξέταση που επιτρέπει να μετρήσουμε την ταχύτητα με την οποία κινείται το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από τα νεύρα (ταχύτητα αγωγής).

Αν παρατηρηθεί ελάττωση αυτής της ταχύτητας στο ύψος του καρπιαίου σωλήνα, είναι ένδειξη της πάθησης. Το ηλεκτρομυογράφημα επιτρέπει επίσης να γνωρίζουμε εάν και άλλα νεύρα έχουν πληγεί ή αν το μέσο νεύρο πιέζεται και σε άλλα σημεία. Αν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι τα οστά του καρπού σας είναι υπεύθυνα για το πρόβλημα, θα σας συστήσει ακτινογραφία.

Θεραπεία:

Οι συντηρητικές θεραπείες

Σε ήπιες περιπτώσεις του συνδρόμου, η θεραπεία  μπορεί να ξεκινήσει με ακινητοποίηση του καρπού με ειδική περικαρπίδα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτή η θεραπεία έχει συνήθως προσωρινό αποτέλεσμα. Επίσης σας βοηθά για καλύτερη προετοιμασία σε περίπτωση χειρουργικής θεραπείας.

Ο γιατρός είναι πιθανό να σας κάνει ένεση με αντιφλεγμονώδες φάρμακο κατευθείαν στον

καρπιαίο σωλήνα, με τη βοήθεια μιας σύριγγας(έγχυση κορτιζόνης). Αν αυτό σας ανακουφίσει, έστω και προσωρινά, επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Οι χειρουργικές θεραπείες

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να απελευθερώσουμε το συμπιεσμένο νεύρο στο ύψος της παλάμης του χεριού (μέσο νεύρο). Ο στόχος είναι να εξαλείψουμε γρήγορα τον πόνο, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικά το χέρι σας. Η αρχή αυτών των τεχνικών στηρίζεται στη διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα, κόβοντας τελείως τον ανελαστικό υμένα που περιορίζει το εξωτερικό του μέρος (εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού).

Μετά την επέμβαση

Πόνος

Ενδεχομένως να πονάτε τις επόμενες δύο μέρες μετά την επέμβαση, αλλά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αυτός ο πόνος είναι αντιμετωπίσιμος.

Λειτουργία

Συνιστάται ιδιαίτερα να τεντώνετε και να λυγίζετε τα δάχτυλά σας αμέσως μετά την επέμβαση,

ακόμα και αν νιώθετε τράβηγμα ! Κάποιοι γιατροί ακινητοποιούν μερικώς το χέρι με νάρθηκα, όμως δεν είναι κανόνας.

Αυτονομία

Δεν υπάρχει ανάγκη καμίας βοήθειας για τις καθημερινές σας δραστηριότητες (για να ντυθείτε,

να φάτε ή να εξυπηρετηθείτε στο μπάνιο), είναι ωστόσο καλό να μην οδηγήσετε με το ένα μόνο χέρι αμέσως μετά την επέμβαση, είναι επικίνδυνο. Πρέπει να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας όσο το δυνατό περισσότερο, πάντα σε λογικά πλαίσια: αποφύγετε να πιέζετε και να λυγίζετε τον καρπό, καθώς και να στηρίζεστε στην παλάμη σας.

Παρακολούθηση

Πρέπει να ακολουθείτε αυστηρά τις υποδείξεις του γιατρού σας. Είναι σημαντικό να είστε συνεπής στις μετεγχειρητικές σας επισκέψεις.

Εν κατακλείδι να σημειωθεί πως η χειρουργική αποσυμπίεση του καρπιαίου σωλήνα είναι ίσως η χειρουργική επέμβαση με τα πιο άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα αφού ο ασθενής από το ίδιο κιόλας βράδυ απαλλάσσεται από τον πόνο.

http://www.palmosev.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.