Το πράσινο τσάι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Facebooktwitterpinterest

Οι κατεχίνες, μια ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών συστατικών του τσαγιού, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ημερίδα με θέμα: «Πράσινο τσάι: Νέα δεδομένα για τις ευεργετικές ιδιότητές του στην υγεία», που διοργάνωσε η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι κ.κ. Αντώνης Ζαμπέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Καψοκεφάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Anne-Marie Roussel, καθηγήτρια Βιοχημείας, Τμήμα Ιατρικής & Φαρμακευτικής, Université des sciences et médecine Joseph Fourier, Grenoble, Γαλλία.

Ο κ. Ζαμπέλας παρουσίασε το διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, το οποίο έχει υποδειχθεί από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες ότι μειώνει τη συνολική θνησιμότητα αλλά και τη νοσηρότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένους τύπους καρκίνου. Μεγάλες κλινικές μελέτες δεν έχουν διεξαχθεί ενώ μικρότερες έχουν εστιασθεί στην διερεύνηση της επίδρασης της Μεσογειακής Διατροφής σε παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτές έχουν υποδείξει βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, μείωση της αρτηριακής πίεσης και ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών αλλά και καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, το τσάι θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή Μεσογειακού Τύπου.

Οι κατεχίνες είναι η πλέον ενδιαφέρουσα ομάδα από τα φαινολικά συστατικά του τσαγιού, σύμφωνα με την κα Μαρία Καψοκεφάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η βιοδραστικότητα των κατεχινών αφορά κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα, την εγκεφαλική λειτουργία και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Η αντιοξειδωτική δράση είναι ένας δείκτης βιοδραστικότητας, στον οποίο πολλές μελέτες αποδίδουν τουλάχιστον μέρος των ευεργετικών ιδιοτήτων του στην υγεία γενικότερα. Η κα Καψοκεφάλου παρουσίασε μελέτες της ερευνητικής της ομάδας που επισημαίνουν ότι το πράσινο τσάι έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση η οποία εντοπίζεται στο πλάσμα του αίματος και στους ιστούς.

Ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε λόγο στην ομιλία του για τις δράσεις που εμφανίζουν οι κατεχίνες του τσαγιού και σχετίζονται με την πρόληψη ή την αντιμετώπιση και άλλων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου ΙΙ, των καρδιαγγειακών παθήσεων και μορφών καρκίνου. Ο κ. Καστανάς έδειξε μελέτες της ομάδας του που αφορούν δράσεις των κατεχινών που συνεισφέρουν στην «υγεία» του κυττάρου δηλαδή στην δυνατότητά του να αντιμετωπίζει εξωτερικά στρεσσογόνα ερεθίσματα. Οι δράσεις αυτές εντοπίζονται στις κυτταρικές μεμβράνες, στην σύνθεση ενζύμων και αυξητικών παραγόντων ή ακόμα στον πυρήνα του κυττάρου, σε επίπεδο πυρηνικών οξέων (DNA, RNA).

Συμπερασματικά, τα μικροστοιχεία του πράσινου τσαγιού αποτελούν μιά «φυσιολογική» ασπίδα του οργανισμού, απέναντι σε μιά πλειάδα χρονίων παθήσεων, οι οποίες εν πολλοίς σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

http://hnu.aua.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.