Υποδοχέας στον εγκέφαλο ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία της επιληψίας!!!

Facebooktwitterpinterest

Τον «διακόπτη» ενός πολύ σημαντικού υποδοχέα νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου αποτελεί το νάτριο, η κύρια χημική ουσία του αλατιού, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο υποδοχέας αυτός, γνωστός ως υποδοχέας καϊνικού είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία και εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις, όπως η επιληψία και ο νευροπαθητικός πόνος.

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Structural & Molecular Biology, τα νέα ευρήματα προσφέρουν νέες πληροφορίες για τη λειτουργιά του εγκεφάλου, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών φαρμάκων.

Η ισορροπία στην δραστηριότητα του υποδοχέα καϊνικού είναι το κλειδί για την διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, στην επιληψία, η δραστηριότητας του καϊνικού θεωρείται αυξημένη. Έτσι, φάρμακα που θα έπαυαν τη δραστηριότητα αυτή αναμένεται να είναι επωφελή.

«Θεωρείται για δεκαετίες ότι ο διακόπτης ανοιγοκλεισίματος σε όλους τους υποδοχείς του εγκεφάλου βρίσκεται εκεί που συνδέεται ο νευροδιαβιβαστής», εξηγεί ο καθηγητής Derek Bowie και το εργαστήριο του στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής του Πανεπιστημίου του McGill.

«Ωστόσο, ανακαλύψαμε μια εντελώς διαφορετική περιοχή που συνδέει ανεξάρτητα άτομα νατρίου και ελέγχει το πότε θα λειτουργούν οι υποδοχείς καϊνικού».

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρόοδο, καθώς τα φάρμακα πολλές φορές επηρεάζουν  πολλές περιοχές, επιπλέον αυτών στις οποίες σχεδιαζόταν να δρουν, προκαλώντας ως αποτέλεσμα διάφορες παρενέργειες.

«Τώρα που γνωρίζουμε πώς να διεγείρουμε τους υποδοχείς καϊνικού, θα μπορέσουμε να σχεδιάζουμε φάρμακα που ουσιαστικά θα τους απενεργοποιούν», σημείωσε ο Dr Bowie.

onmed.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.